Kadınlara kapalı ‘Ben yaptım oldu’ bütçesiyle karşı karşıyayız
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm: Kadınların sözü, eylemi, deneyimi ve taleplerinin yer almadığı bir bütçe, “kadın bütçesi” olamaz.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi, çalışma ve sosyal hayatta kadının yer almadığı bir teklif olarak eleştiriliyor. Pandemi sürecinde, toplumsal cinsiyet eşitsizliği kendisini daha fazla hissettirirken, 11. kalkınma planında alınan karar doğrultusunda çıkarılan “Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme” kavramı, görüşmelerde söz konusu olmuyor.  

Mezopotamya Haber Ajansından Zemo Ağgöz Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’le bütçe görüşmelerini konuştu. Bütçe oluşturulmadan önce kadınların, kadın örgütlerinin görüşünün alınabileceği bir sürecin olması gerektiğini belirten Gülüm, “Şimdi komisyon görüşmeleri aşamasında ama bu aşamada da yine kadınların katılabileceği hiçbir mekanizma oluşturulmadı. Bir tür aslında kapalı kapılar ardında yürütülen bir süreç var” dedi.

KADINLARIN BÜTÇEYE KATILIMI ENGELLENİYOR

Gülüm, “En iyi bütçeyi bile yapsanız, eğer kadınlar kendi sözlerini, deneyimlerini ve hayat koşullarının getirdiği talepleriyle orada yoksa bütçenin nasıl kullanıldığı, harcandığına dair halkın ve kadınların denetleme mekanizmalarını kurmazsanız. Bu bütçe halkın ve kadınların bütçesi olmaz” diye belirtti. Bütçenin çok şeffaf bir şekilde yazılmadığını da vurgulayan Gülüm, “Dolayısıyla kadınların bütçeye katılımı, kadın kurumlarının kendi içlerinde tartışabileceği mekanizmaların da önünün kesilmeye çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu haliyle kadın katılımına kapalı, bir tür ‘Ben yaptım oldu’ bütçesiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

TÜM BAKANLIKLAR KADINI İLGİLENDİRİYOR

Tüm bakanlıkların bütçesinin kadınları ilgilendirdiğini dile getiren Gülüm, “Dolayısıyla bütçe oluşturulurken her bir bakanlık, kadın erkek eşitsizliğinden kaynaklı açığa çıkan ayrımcılıkların, farklılıkların nasıl giderilebileceğine, erkek egemenliğini aşan, erkek egemenliğiyle mücadele kararında olan bir perspektiften yaklaşması gerekiyor. Ama bütçede böyle bütünlüklü bir çerçevenin olmadığı çok net olarak da görülüyor” dedi.

KADINLARA ÇAĞRI: SÖZÜNÜZÜ MECLİS'E TAŞIMAK İSTİYORUZ

HDP olarak bütçe sürecinde mümkün olduğu kadar kadınların sözlerini Meclise taşımak istediklerini vurgulayan Gülüm, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu an komisyon görüşmeleri aşamasında, bir sonraki aşamada da yine sözleri aktarmaya devam edeceğiz. Buradan da yine kadınlara çağrımız olsun. Mecliste sözünün kurulmasını isteyen tüm kadın arkadaşlarımız bize iletebilirler. Biz bu tartışmaları Meclise taşımak istiyoruz. Çünkü bizim sözümüz aslında tüm kadınların sözüdür. Onların taleplerini taşıyabildiğimiz oranda Mecliste kadınların sözü tartışılmış olacak.”


İlgili haberler
Sağlık emekçileri, ‘halk için bütçe’ talebini yüks...

‘Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler’ çünkü bütçe yetersizdi! Sağlık Bakanı tavandan ek ödeme verec...

GÜNÜN DİKKATİ: 2002’de eğitime ayrılan 17.18’lik b...

Türkiye’de geçen yıl bin 115 özel okula karşılık sadece 166 devlet okulu açıldı. Son 6 yılda özel ok...

Bütçe emeğimizle oluşuyor bize kırıntı düşüyor

Mecliste bütçe görüşmeleri tamamlandı. Şimdilerde de asgari ücretin tespit edilmesi için görüşmeler...