Kadınlar yaşamlarını sonlandırmak yerine yardım talep ediyor
Ekmek ve Gül Şişli Grubunun ‘Bir İhtimal Daha Var, Yaşamak’ şiarıyla düzenlediği etkinlikte yaşamını sonlandırmanın münferit mi yoksa toplumsal mı olduğu sorusu tartışıldı.

Ekmek ve Gül gruplarının 8 Mart’a giderken yaptığı etkinlikler sürüyor.

Şişli Ekmek ve Gül Gurubu ekonomik kriz, yoksullaşma ve toplumsal pek çok sorunla birlikte yaşamını sonlandıranların bu yolu niye seçtiğinin, yaşamına sonlandırmak istemeye karşı yapılması gerekenlerin konuşulduğu “Bir ihtimal daha var, yaşamak” etkinliği düzenledi. Etkinlikte Klinik Psikolog Nuray Yılmaz ve Ekmek ve Gül dergisi yazarı Fulya Alikoç konuşmacı olarak yer aldı.

Ekmek ve Gül Yazarı Fulya Alikoç, yaşamını sonlandırmanın salt psikolojik nedenlere bağlanamayacağını söylerken, toplumsal birçok sorunun ne yazık ki yaşamını sonlandırmayı tetiklediğini dile getirdi. Alikoç, intihar vakalarının arka planında yer alan ekonomik ve sosyolojik sebepleri anlattı.

YAŞAMINI SONLANDIRMA BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

Klinik Psikolog Nuray Yılmaz’da son dönemde artan intiharlarla birlikte gelişen “Psikolojik sorunları vardı” söylemlerinin yeterli olmadığını, ölmek istemenin sosyolojik altyapıları olduğunu ifade etti.

Yılmaz katılımcılara “Ölmek istemek mümkün mü?” diye sordu. Yaşamımızdaki insanları, canlıları kaybetmek dışında ölümle ilgili br deneyimin olmadığını söyleyen Yılmaz, “Kendini öldürmek isteyen insanlara neyi istediklerini sormamız gerekiyor” dedi.

“Başkalarını cezalandırmak olabilir, yaşamın yükünden kurtulmak olabilir” gibi cevaplar alan Yılmaz, “Yaşamak istemiyorum demekle ölmek istiyorum demek aynı şey değil” diye konuştu.

Yaşamını sonlandırmayı deneyen kadınların daha fazla olduğu ancak yaşamını sonlandırmaya çalışıp yaşamını yitiren erkeklerin daha fazla olduğuna dikkat çeken Yılmaz, burada da toplumsal cinsiyet rollerinin karşımıza çıktığını ifade etti. “Erkekler yardım istemiyor, ama kadınlar yardım istiyor; yardım çığlığı atıyor. Dikkat çekmek isteyen, yardım isteyen insanların bir kısmı da gerçekten ölüyor” şeklinde konuştu. “Pasif yaşlı intiharları da var” diyen Yılmaz, yemek yemeyerek, tedaviyi reddederek ya da ilaçlarını almayarak yaşlıların pasif intihar yolunu seçtiğini söyledi.

Yaşamını sonlandırmanın bir halk sağlığı sorunu olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Tedbir ve tedavi devlet kanallarıyla ele alınmalı” dedi.

İlgili haberler
Baskının ve şiddetin habercisi: Kadın intiharları

Psikolog Banu Bülbül, 28 günde en az 28 kadının intihar ettiği ülke tablosunu değerlendirdi. ‘Bu tab...

Milyonların hayatı aynıyken 4 kardeşin intiharı ‘m...

Kapıya ‘Dikkat, siyanür var’ yazısı asılarak intihar edilen evdeki yoksulluk bugün 11 milyon insanın...

Arkeolog Merve mobbing sonucu intihar etti iddiası...

Gaziantep Müzesinde görev yapan Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharına, maruz kaldığı mobbingin neden o...