KADINLAR TEK SES: İstismarı örtbas etmenize izin vermeyeceğiz
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ortaya çıkan istismara ihmallerine tepkiler büyüyor. Türkiye’nin birçok yerinde sendikalar, kadın örgütleri, siyasi partiler eylemde.

İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sadece 5 ayda, yaşları 18’in altında 115 hamile çocuğun başvurmasına ve bunun görmezden gelinmesine tepkiler yükseliyor. Sendikalar, kadın örgütleri, siyasi partiler açıklama yaparak hem yaşanan istismarı protesto etti. hem de hastanenin ihmalini. Tüm sorumluların hesap vermesi talebinde bulunan kitle örgütleri, “İstismarı aklatmayacağız” dedi.

İstanbul’da bir araya gelen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar, ortaya çıkan istismar olayı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Serap Can, “2002’den bu yana 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı 15 bin 937 olarak kayıtlara geçtiği halde hükümet, çocuklara yönelik istismarı önleyecek gerekli yasal düzenlemeleri yapmamıştır. İstanbul'daki 1 hastanede son 5 ayda kaydedilen veriler hükümet tarafından kadınlara ve çocuklara yönelik söylemlerin ve yapılan yasa değişikliklerinin sonucudur.” dedi. Can, kadınlar olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: “İstismarı bildirmeyen kayıt altına almayan hastane yöneticileri ile ilgili gerekli adli soruşturmaların yapılması, Tüm hastanelerde 18 yaş altı doğumlara ilişkin kayıtların incelenmesini ve kamuoyu ile paylaşılmasını, Çocuk istismarını meşrulaştıran yasaların geri çekilmesini istiyoruz.”


İZMİRLİ KADINLAR: İSTİSMARI ÖRTBAS ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ



İzmir Kadın Platformu, 115 çocuğun istismarının gizlenmesi ile ilgili açıklama yaptı. Çözüm olarak hastanelerin denetlenmesi, Diyanet ile tarikat ve cemaat yurtlarının kapatılması önerildi.

Basın açıklamasını okuyan Evrim Çakır yaşanan olayların sorumlularının Diyanet Vakfı’nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ve cemaat ve tarikat yurtlarını kollayanların olduğunu belirterek "Bizler buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz. Her gün bu ülkede taciz, tecavüz, kadın cinayeti, çocuk istismarı yaşanırken, siz sadece kadınların boşanmasının derdine düşmüşken, bizler bir çocuğun daha istismara uğramasına, bir kızkardeşimizin daha öldürülmesine izin vermeyeceğiz" dedi

Çakır, kadınların taleplerini ise şunları söyledi: Çocuk istismarlarının son bulması, benzer durumların yaşanmaması için; bütün hastaneler denetlensin. Çocuk gebeliğini bildirmeyenler hakkında işlem yapılsın. Cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın. '9 yaşında çocuk evlenebilir, gebe de kalabilir' diyerek çocuk istismarını meşrulaştıran Diyanet kapatılsın.

Çakır, İzmir Kadın Platformu olarak gericiliğe, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına karşı yürüttükleri mücadeleye tüm kadınları destek vermeye de çağırdı.

AMASYA DERNEKLERİ FEDERASYONU KADIN KOMİSYONU

Eyüp Alibeyköy'de bulunan Amasya Dernekleri Federsyonu'nda yapılan açıklamada, çocuk istismarlarının çoğalmasının sorumlusu iktidarın bu zamana kadar çıkarmış olduğu yasalardır diyerek tepki gösterildi. Açıklamayı okuyan GÖYDER Kadın komisyonu başkanı Hülya Zabun, 'Bu utanç tablosunun sorumluları yargılanmalıdır. Bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılmalı ve çocukları koruyan onların gelişimini ve eğitimi başta olmak üzere geleceğini güvence altına alan yasalar ve kurumsal düzenlemeler gerçekleşmelidir" diye konuştu. Çocuk istismarını meşrulaştıranlar kadar aklayanların da sorumlu olduğunu söyleyen Zabun, 'Artık yeter! Çocuklar istismar edilirken seyretmeyeceğiz, bir çocuğun çıkaramadığı ses olmak zorundayız' diye konuştu.

AYDIN KADIN DAYANIŞMA PLATFORMU ÜYESİ KADINLAR


Aydın Kadın Dayanışma Platformu üyesi kadınlar SES Aydın Şubesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bozuk sistemin bedelinin her zaman olduğu gibi yine var olan hukuksuzluğu, haksızlığı ortaya çıkaran emekçilere çıkarıldığını ifade eden kadınlar, “asıl bedel ödemesi gerekenler mevcut hukuksuzluğa ve haksızlığa göz yumanlardır” dedi.

Medeni Kanunu’nun “Ergenlik 18 yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergen kılar. Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez” hükmünü hatırlatan kadınlar, “18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebeler, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında, 15 yaşını tamamlamamış olanların (rızası olsun yada olmasın) tamamının ve 15 yaşını tamamlamış olanlarda ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır” dedi.

Aydın Kadın Dayanışması Platformunun talepleri şöyle sıralandı:

* Bütün özel ve kamu hastaneleri denetlenmeli, bildirilmeyen çocuk istismar olayları tespit edilmelidir.
* Bakanlıkların soruşturmaları biran evvel sonuçlandırıp, gerekli yasal cezai işlemler uygulanmalıdır.
* Soruşturma talebini reddeden İstanbul Valisi istifa etmelidir.
* Bu durumu ifşa eden, hazırladığı tutanakla durumu savcılığa bildiren ve suç duyurusunda bulunan Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı arkadaşımızın eski görev yerine iadesini ve hakkında açılan soruşturmaların iptalini talep ediyoruz.

TUZLUÇAYIR KADINLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği yaptığı eylemle olayla ilgili yetkililerin yaptığı açıklamalara, istismarın kapatılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Ara sokaklardan Tuzluçayır Meydan’a yürüyen kadınlar “OHAL’de bu halde, kadınlar her halde mücadelede” , “Çocuk susar sen susma” pankartları taşıdı.

Tuzluçayır Meydan’da bir açıklama yapan kadınlar şunları söyledi:

Bizler biliyoruz ki bu olay bu ülkede yaşanan çocuk istismarlarının sadece görünen yüzü. Çocuk istismarlarının bu denli çoğalmasının sorumlusu iktidarın bu zamana kadar çıkarmış olduğu yasalar, çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye düşürülmesi, lise çağında evliliklerinin önünün açılması, resmi nikah öncesi dini nikahın serbest bırakılması ve son olarak gündeme gelen Diyanet’in 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceği fetvası vermesidir .
Bu utanç tablosunun tüm sorumluları yargılanmalı; bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılmalı; çocukları koruyan, onların gelişimi ve eğitimi başta olmak üzere geleceğini güvence altına alan yasalar ve kurumsal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
Çocuk istismarını meşrulaştıranlar, kadar aklayanlar da sorumludur!

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI:

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen 115 hamile çocuk vakası olayının üstünün örtülmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Sendika Genel Merkezi'nde gerçekleşen basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve bağlı sendikaların kadın yöneticileri de katıldı. İstismar olayının takipçisi olacaklarını söyleyen KESK kadın yöneticileri, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını görevini yapmaya çağırdı

‘BÜTÜN HASTANELERİN KAYITLARI PAYLAŞILMALI’ 
Basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de, yaşanan olayın sadece bir hastanede ortaya çıkan bir durum olduğunu belirterek, “Kimbilir kaç hastanede yaşanıyor. Bütün hastanelerin kayıtlarının şeffaf bir şekilde paylaşılarak gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını da göreve çağıran Gezen, olayın münferit ve tesadüf olmadığını kaydetti. Gezen, “4+4+4 eğitim sistemi değişikliği ve sonrasındaki süreçte yapılan yasal değişikliklerle çocukların evliliklere ve işçiliğe itilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. En son bunu Diyanet İşleri Başkanlığının “9 yaşındaki çocuk evlenebilir, gebe kalabilir’diyerek yaptığı bulüğ çağı tanımında gördük. Bunlar bir zihniyetin, ideolojinin yansımalarıdır” dedi. Protokollerle kurulan evlere dikkat çeken Gezen, bu evlerdeki çocukların akıbetinin, neler yaşadıklarının bilinmediğini söyledi.

‘BÜTÜN İSTİSMAR OLAYLARININ PEŞİNDEYİZ’
Yapılması gerekenin karanlığa karşı çocukların geleceği ve mutluluğu için mücadeleyi yükseltmek olduğunu belirten Gezen, “Çocuklarımızın geleceğini bu karanlığa teslim etmeye niyetimiz yok. Ensardan Aladağ’a Dikiliye bütün istismar olayların peşinde olduğumuz gibi bu 115 çocuğun yaşadığı istismarın ve daha nice hastanelerde böyle durumlar yaşandıysa bunların peşindeyiz. Yapanların ve üzerini örtenlerin cezalanadırılması istiyoruz. İstismarı ortaya çıkaranların arkasındayız” dedi.

KESK İSTANBUL ŞUBELER PLATFORMU:

İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen KESK üyeleri İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 aylık süreçte yaşları 18’in altında 39’u Suriyeli 115 çocuğun hamile olduğunun ortaya çıkmasını tepki gösterdi. “Çocuk
istismarına göz yumulamaz! İstismarı tespit eden sağlık emekçileri cezalandırılamaz” pankartı açan KESK üyeleri, “Tecavüzcüler değil çocukları koru”, “İstismara sessiz kalma”, “Çocuk susar sen susma”, “Çocukların yeri doğumhane sırası değil okul sıraları”, “Çocuk
istismarına dur de” dövizleri taşıdı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ilk açıklamanın çocukları değil, kurumları koruma refleksi ile yapıldığını söylenen açıklamada, “Buradan belirtiyoruz. 18 yaş altı her gebeliğin
bildirilmesi zorunludur. Aksi yönde yapılacak ve yükümlülüğü muğlaklaştıracak her türlü talimat ve düzenleme bizzat Bakanlığın çocuk istismarını örtme yönünde görev yapması anlamına gelmektedir” dendi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu Sağlık Bakanlığından taleplerini şöyle sıraladı:

*Çocuk istismarının ve istismarı bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesine ilişkin soruşturma sürecinin şeffaf yürütülmesini ve sonuçlarının ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılmasını;
*İstismarı bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hastane yöneticileri ile ilgili gerekli idari ve adli soruşturmanın yapılmasının sağlanmasını;
*İstismar mağduru ve zorla erken evlendirilen çocuklarla ilgili, ASPB ile de iletişime geçilerek gerekli tedbirlerin alınmasını;
*Bakanlığa bağlı tüm hastanelerde 18 yaş altı doğumlara ilişkin çalışma yürütülmesini;
*Artan çocuk istismarı ve zorla erken yaşta evliliklerle ilgili Bakanlık personelini bilgilendirmek üzere eğitim çalışmalarının yapılmasını talep ediyoruz.” 
ADANA KADIN PLATFORMU:

İHD Adana Şubesi’nde gerçekleşen açıklamayı okuyan Sevil Aracı, bunların bir hastanede sadece 5 ayda kaydedilen rakamlar olduğunu belirterek çocuk evlilikleri meşrulaştıran uygulamalara tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir çocuğun hamile kalması durumunda hapis cezası verilmesi konusunda “Burada bir dram var.” şeklindeki sözlerine tepki gösteren Aracı, “Burada dram yok, burada istismar var. Yaşananlar bir gazetede haber olup kamuoyunun tepkisi yükselince Aile Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı sanki lütfediyormuş gibi ‘inceleyeceğiz” dedi. Hepimiz biliyoruz; bu ülkede çocuklar evlendiriliyor, bu ülkede çocuklar çocuk doğuruyor, bu ülkede çocuklar istismar ediliyor” diye konuştu. Siyasi iktidarın uygulamaları ile çocuk istismarına, çocuk evliliklerine çanak tuttuğunu ifade eden Aracı, Resmi rakamlara göre son on yılda 482 bin 908 çocuğun evlendirildiğini, çocuk istismarı vakalarının yüzde 700 artığını, Çocuk tecavüzlerinin yüzde 95’i gizli kaldığını belirterek “Yani bu sayı, buzdağının sadece görünen yüzü” dedi.

ADIM ADIM ÇOCUK EVLİLİĞİN ÖNÜ AÇILDI
2009’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktığını, 2013’te evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesi getirildiğini hatırlatan Aracı, “Sadece 2014 yılında 20 bine yakın aile 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtı. Hükümetin ön açıcı tutumu mahkemelerin evlendirmelere izin veren kararlarını çoğalttı” dedi. AYM’nin 2015’te resmi nikah öncesi dini nikah kıyılmasına verilen cezayı ortadan kaldırdığını, bir yasa iptaliyle “Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi”nin önünü altığını da ekleyen Aracı, “2016 yılı Kasım ayında çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla cezasız bırakılmasını öngören bir önerge AKP hükümeti eliyle Meclise getirildi. Önerge tepkiler sonucunda geri çekildi. 2017 yılı Mayıs ayında çocuk istismarının önlenmesi için hazırlanan araştırma önergesi, AKP milletvekillerinin oy çokluğu ile reddedildi” dedi.

EMEP:

Emek Partisi Kanuni Sultan Süleyman Hastanesine 5 ayda, 115 hamile çocuğun başvurmasına ve bunun görmezden gelinmesine tepki göstermek için hastane önünde eylem yaptı.

ASIL SORUMLU İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRANLARDIR


İzmir’de BEKEV’in çağrısıyla eylem yapan kadınlar, 115 hamile çocuk skandalına tepki gösterdi. Sadece Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 115 çocuğun ortaya çıktığını vurgulayan kadınlar “Ülkenin dört bir yanında binlerce benzer vakayla karşılaşmak mümkün olabilir. Bu ülkede çocuklar evlendiriliyor, bu ülkede çocuklar çocuk doğuruyor, bu ülkede çocuklar istismar ediliyorlar” dedi. Kadınlar adına açıklama yapan Hatice Coruk, bu skandal karşısında hükümetin sorumluluğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Her gün televizyonlardan, gazetelerden, meclis kürsülerinden, çeşitli toplantılarda konuşanların dilinden çocuk yaşta evliliği aklayan, kız çocuklarının istismar edilmesini inançla, gelenekle açıklayarak meşrulaştıran cümleler dökülüyor. Ensar Vakfında çocuklar istismar edildiğinde, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ demişti Aile Bakanı... Din adamı sıfatıyla televizyonda boy gösterenler ‘10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında nikaha engel bir durum yoktur’ diye konuşuyor. Daha geçen gün Diyanet İşleri Başkanlığı ‘9 yaşındaki kız çocukları evlenebilir’ açıklamasıyla gündem oldu... Artık yeter demeyecek miyiz? Her gün bir yurttan, okuldan, kurstan, hastaneden, yuvadan, mahalleden çocuk istismarı haberleri gelsin istemiyorsak, çocukların geleceği konusunda kaygı duyuyorsak ses verelim. Bir çocuğun çıkaramadığı ses olmak zorundayız! Bu utanç tablosunu örtbas etmeye çalışanlar, çocuk istismarının meşrulaşmasından sorumlu olanlar hesap versin.”


ÇOCUK İSTİSMARI ADIM ADIM MEŞRULAŞTIRILDI
Kadınlar yaptıkları açıklamada hükümetin yıllardır çocuk istismarının önünü açan uygulamalarını da şöyle sıraladı:
- 2009’da Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktı.
- 2013’te evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesi getirildi. Yani lise çağlarında evliliğin önü açıldı.
- Sadece 2014’te 20 bine yakın aile 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtı. Hükümetin ön açıcı tutumu mahkemelerin evlendirmelere izin veren kararlarını çoğalttı.
- 2015’te Anayasa Mahkemesi resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini ortadan kaldırdı. Yani, eskiden çocuk yaşta evlilikleri yasaklayan yasalar, dini nikahla bu evliliklerin meşrulaştırılmasına zemin hazırlayacak şekilde esnetildi.
- Anayasa Mahkemesi yine bir yasa iptaliyle “Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi”nin önünü açtı.
- 2016’da çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla cezasız bırakılmasını öngören bir önerge AKP hükümeti tarafından Meclise getirildi. Önerge, halkın tepkileriyle geri püskürtüldü.
- 2017’de çocuk istismarının önlenmesi için hazırlanan araştırma önergesi, AKP milletvekillerinin oy çokluğu ile reddedildi.
- Son 10 yılda resmi rakamlara göre 482 bin 908 çocuk evlendirildi! Son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı! Ancak bu sayı, buzdağının sadece görünen yüzü!
- Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre yılda ortalama 17 bin çocuk istismarı davası açılıyor, bu davaların yüzde 45’i mahkumiyetle sonuçlanmıyor!

ATAKENTLİ KADINLARDAN HASTANE ÖNÜNDE EYLEM


Atakent Kadın Meclisinden kadınlar da 115 çocuğun hamileliğinin gizlendiği Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı. Eylemde kadınlar adına konuşan Gamze Şimşek şöyle konuştu;

Bugün burada toplanmamızın arka planında şunlar var,
4+4, kürtaj yasaları, Ensar vakfının çocuk tecavüzleri için bir kereden bir şey olmaz söylemi, Diyanetin 9 yaşındaki kız çocuklarıyla evlenilebilir fetvası, öğretmenlerin KHK ile okullardan çekilerek yerlerine İmamların yerleştirilmesi, dinci vakıflarla protokoller yapılması, müftülere resmi nikah yetkisi verilmesi, çocuklarımızın tecavüzcülere tacizcilere teslim edilmesi, 5 yaşındaki çocuklarımızın şahadete özendirilmesi, Önerilen ders ve hikaye kitaplarıyla ensesten pedofiliye kadar sapık düşünceleri normalleştirme niyetleri gibi gerekçelerin olduğunu görüyor ve bu yaşananların tesadüf olmadığı da aşikardır diyoruz.
2017 ilk beş ayında yalnızca bir hastanede (Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde) duyarlı ve cesaretli bir kadın görevlinin şikayeti üstüne ortaya çıkan 115 çocuğun hamilelik vakası toplum vicdanında infial yaratmıştır.
Ya bilmediklerimiz, ya duymadıklarımız! Bunların hesabını kim verecek! Bu durumun sorumlusu olaylara sessiz kalan, olayların üzerini örten ve soruşturmaya izin vermeyen ve ısrarla çocuk hamileliklerini meşru gören devletin ta kendisidir.
Unutmadınız değil mi? İzmir Menderes’te ilkokul çocuklarına cinsel istismarı ortaya çıkaran Sadet öğretmeni ve bugünkü olayı cesurca ortaya çıkaran İclal arkadaşımızı o da bir kadındır.
Biz kadınlar bir araya gelerek dayanışarak cesareti büyütmeye devam edeceğiz. Biliyoruz ki cesaret bulaşıcıdır. Çocuklarımızı bu sapık güruha teslim etmeyeceğiz.
Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!




İzmir Dikili ‘de çocuk istismarına, taciz ve tecavüzlere karşı dikkat çekmek Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile Veli-Der Bergama Şubesi Dikili Atatürk Meydanı’nda açıklama yaptı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Akbük şubesi Kadınlar Kolu ortaya çıkan utanç tablosuna ilişkin “Tüm sorumlular açığa çıkarılsın, bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılsın” talebiyle açıklama yaptı.

İlgili haberler
Sadece çocuklarımızın değil ülkenin de geleceği ka...

Eğitimin paralı hale getirilmesi, okulların temizliği ve güvenliğinin yanında velilerin kaygı listes...

EMEP: Bu utanç siyasi iktidarındır

Son 5 ayda, tek bir hastaneye 115 kız çocuğunun hamilelik nedeniyle başvurduğunun açığa çıkmasına il...

Ülke çocuklar için cehenneme döndü, hükümet çocuk...

“Artık yeter” demeyecek misin? Her gün bir yerden çocuk istismarı haberleri gelsin istemiyorsan, çoc...