Kadınlar müftülere nikah yetkisine karşı Mecliste
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmek istenmesine karşı kadınlar bugün de Meclisteydi. Önümüzdeki hafta Meclis gündemine gelmesi beklenen yasaya karşı kadınlar ‘bu yasaya rızamız yok’ dedi.

Geçtiğimiz hafta Meclis İçişleri Komisyonu ve Alt Komisyonda görüşülen ve Meclis Genel Kuruluna gönderilen, müftülere resmi nikah yetkisi verilmesini içeren Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısına kadınlar Mecliste eylem yaptı.
CHP Kadın Kolları ve Ankara Kadın Platformu başta olmak üzere birçok kadın örgütünün çağrısıyla Meclise gelen kadınlar “Bu yasaya itirazımız var” dedi.
Geçtiğimiz günlerde de kadınlar Mecliste eylem yapmıştı, ancak o eyleme katılan kadınlar “yasaklı” ilan edilerek bugünkü eyleme alınmadı.

‘YA GERİ ÇEKİLECEK YA GERİ ÇEKİLECEK’
Mecliste eylem yapan kadınlar, CHP’li vekillerle birlikte açıklama yaptı. “Bu yasa Meclisten geçmeyecek” sloganları atan kadınlar yasa “Ya geri çekilecek ya geri çekilecek” dedi.


‘BU YASA KADIN VE ÇOCUKLARI KORUMAZ’
Kadınlar adına açıklama yapan CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse kadınların bir kısmının Meclise girmelerine izin verilmemesine tepki gösterdi. Bu yasa ile toplumun ikiye bölüneceğine dikkat çeken Köse, “İktidar toplumu kutuplaştırmayı bir kez daha deneyecek, bundan rant elde edecektir. Bu ülkenin kadınlarını, çocuklarını bu yasa ile koruyamazsınız. Bu yasayı asla kabul etmiyoruz” dedi. Yasanın kadınların medeni kanunla elde ettiği hakların kaldırılmasının önünü açacağını belirten Köse, çocuk yaşta evliliklere de imkan sağlanacağını söyledi.

Nikah kıyma yetkisinin din görevlilerine verilmesinin laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirten Köse, “Hükümeti uyarıyoruz. Ülkenin bunca sorunu varken, toplumsal gerginlik yaratacak bu yasayı geri çekmek zorunda kalacaklar. Bu yasayı asla Genel Kurul gündemine getirmeyin. Bunca kadın ve çocuk cinayeti varken, yıllardır kadınlar eşitlik mücadelesi verirken bizim ihtiyaçlarımızın, sorunlarımızın hiçbirine cevap vermeyen bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Özgür ve eşit bir hayatı kabul ettirinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Asla rızamız yoktur” dedi.


SARIHAN’DAN ÇAĞRI: MECLİSTE GÖRÜŞMELERE KATILIN
Tasarının önümüzdeki hafta Salı günü Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesini beklediklerini söyleyen Şenal Sarıhan “Tüm kadınlar o gün Meclise gelip haklarına sahip çıkmalı” sözleriyle tüm kadınları tasarının görüşüleceği gün Meclise, görüşmeleri izlemeye çağırdı.

İlgili haberler
Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...

Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...

Çiftlere tercih formu: ‘Müftü nikahı mı alırsınız...

Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı eğer yasalaşırsa evlenmek için başvuran çiftlere tercih...

Müftülere nikah yetkisini kadınlar nasıl yorumluyo...

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıyı kadınlara sorduk. Kadınların birçoğu tasarıdan ha...