Kadınlar Mahsa Jina Amini’nin yıl dönümünde İstanbul’da buluştu
İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Jina Amini’nin ölüm yıldönümünde polisin engellemelerine rağmen kadınlar İstanbul'da biraraya geldi.

İran’da Mahsa Jina Amini’nin “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesinin yıldönümünde İstanbul Kadıköy’de kadınlar “Mahsa Jîna Amini için her yerde özgürlüğü örüyoruz” demek için buluştu. Polis eylem alanına Yabancı basının girmesine izin vermedi. Farsça yazılı dövizler de "Zen Zendagi Azadi" yazılı dövizleri de polis eylem alanına almadı. Eyleme katılmak isteyen İranlıların alana alınmaması üzerine eylem komitesi basın açıklaması yapmayacağını açıklayarak eylem alanının dışına yürümek istedi. Türkiyeli kadınların attığı sloganlara barikatların ötesinde olan İranlı kadınlar, "Zen, zendegi, azadi" sloganıyla yanıt verdi.  Kadınların ısrarı sonucu İranlı kadınlar da eylem alanına katıldı. 

“Kadın, yaşam, özgürlük”, "zen zendahigi zadi", "Özgürlük, özgürlük, özgürlük, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.

İRANLI KADINLARIN CESARETİ TÜM TOPLUMA BULAŞIYOR

Basın açıklamasını okuyan Şenay Kumuz ve Rüya kurtuluş, Mahsa Jina Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da protestoların 31 eyalete ve 100’den fazla şehre yayıldığını, kadınların, öğrencilerin, işçi ve emekçilerin ve farklı ulusların “İslam Cumhuriyeti istemiyoruz”, “diktatöre ölüm”, “kız kardeşimizi öldürenler hesap verecek” sloganlarıyla yan yana geldiğini hatırlattı.

Şenay Kumuz, İran’daki protestolar sırasında pek çok kadının gözlerinden hedef alınarak vurulduğunu, yaralandığını ve öldürüldüğünü belirtirken, “Nika Şakarami gibi birçok kadın ve kız çocuğu İran rejiminin hapishanelerinde sorgu esnasında cinsel saldırıya ve tecavüze uğradı. Yelda Agha Fazli gibi birçok kız çocuğu İran rejiminin hapishanelerinden çıktıktan birkaç gün sonra yaşamını yitirdi veya hayatını sonlandırdı. 18 yaşından küçük birçok kız çocuğu okullara yapılan kimyasal saldırı sonucu zehirlendi, günlerce hastanede tedavi altına alındı” dedi.

İran rejiminin siyasal İslam dayatması ve şer’i hukuka dayalı yargı sistemiyle kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı baskılar günden güne ağırlaşsa da kadınların susmadığına vurgu yapılan açıklamada, “Birçok toplumsal hareket İran rejimine karşı birleşiyor. Kadınlar bugün İran’ın birçok kentinde, başörtülerini her şeye rağmen çıkararak toplumsal hayata katılmaya çalışıyorlar. Kamusal alanda örtünmeyi reddederek yaptıkları ve sosyal medya üzerinden paylaştıkları eylemler yaygınlaşıyor. İranlı kadınlar cesaretlerini bütün topluma bulaştırıyor” ifadelerine yer verildi.

'TÜRKİYE'DE YAŞADIKLARIMIZ İRANLA BENZER'

“İran’da büyüyen direnişi selamlamak, İranlı kadınlarla dayanışmak için Türkiye’de sokaklara çıktık” diyen Şenay Kumuz, “Bugün bir kez daha yan yanayız. İran’da Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz; İran’da da Türkiye’de de diktatörler ve onların toplumsal dayatmaları benzer. Bugün bu topraklarda erkek şiddetine karşı mücadelemizle kazandığımız yasalar, boşanma hakkımız, sokakta ne giydiğimiz, gece kaçta eve döndüğümüz, ne içtiğimiz, cinsel yönelimimiz, cinsiyet kimliğimiz, insanca, güvenceli bir yaşam hakkımız, hepsi tehdit altında” dedi. Yarın İstanbul Saraçhane’de “Büyük Aile Buluşması” adı altında valilik izni ve RTÜK onayıyla LGBTİ’leri hedef gösteren nefret mitinginin gerçekleşeceğinden bahseden Şenay Kumuz, nefretin ve düşmanlığın “aileyi korumak” adı altında devlet eliyle örgütlendiğini söyledi.


Şenay Kumuz, “Aile politikaları ile Diyanet’in bütçesi artırılıyor, tarikatlara kaynak aktarılıyor. Kadın dayanışma merkezleri kapatılırken Aile İrşad bürolarının sayısı her geçen gün artıyor. Din ile aile üzerinden toplumsal yaşam düzenlenmeye çalışılıyor. Bu hafta Hiranur Vakfı davasında H.K.G.’nin yaşını küçük gösterenlerin içindeki tek tutuklu sanık da salıverildi. Tarikatlar, cemaatler ve onlara bağlı vakıflar iktidarla, mahkemelerle el ele kadınların, çocukların istismar edildiği bir düzen kuruyor. 2023 seçimleri sonrası göreve atanan Milli Eğitim Bakanı’nın ilk sözü ve icraatı eğitimde dinselleşmeye dair oldu. Kız çocuklarının okullaşma oranının her geçen yıl azaldığı ülkemizde kız çocuklarının okula gitmesi gibi absürt bir gerekçeyle karma eğitimin kaldırılması konuşulabiliyor, müfredat giderek gerici ve cinsiyetçi içerikle dolduruluyor. Değerler eğitimi adı atında din görevlilerinin okullarda manevi danışmanlık vermesini ön gören ÇEDES projesi pilot uygulama ile başlatıldı” dedi. Aynı saatlerde İzmir’de ÇEDES projesine karşı "Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık" için 100 kurumun gerçekleştirdiği mitinge de selam gönderildi.


'DÜNYANIN HER YERİNDE ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

İran’daki molla rejimiyle Saray rejimi arasındaki ilişkinin sıkı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Şenay Kumuz, “Eylül başında yeni Dışişleri Bakanı, Eski MİT Başkanı İran heyetiyle Tahran’da buluştu. Konu belli; ‘sınır güvenliği’, ‘terörle mücadele’, ticaret, ulaştırma, enerji yatırımları... İran’da idamların devam ettiği 2023 Ocak ayında Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi yarım milyar dolara ulaşmış. Onlar için her ne olursa olsun ticaret sürmeli, sürüyor” dedi.

Halklar için özgürlüğün ve barışın tek yolunun birlikte mücadele olduğuna vurgu yapan Şenay Kumuz, “Hayatımızı koca bir hapishaneye çevirmeye çalışıyorlar. Bazen nefes almakta zorlandığımızda bizi mücadelemiz ve dayanışmamız yan yana getiriyor. Sokaklara çıkıyoruz, haklarımıza yönelen saldırıları, kazanımlarımızı gasp etmelerini engelliyoruz. Ve çok iyi biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Basın açıklamasının ardından İran rejimi başta olmak üzere tüm diktatörlüklere karşı: Mahsa Jina Amini için “Jin, Jiyan, Azadi”, Taliban’a karşı “Nan, Kar, Azadi”, İran’da molla rejimine karşı “Zen, Zendegi, Azadi” sloganları atıldı. “Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz” denildi. Basın açıklamasının Kürtçe de Zilan Suyu tarafından okunmasının ardından İran'daki kadınlarla dayanışmak için Farsça bir şarkı söylendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kürt illerinde Mahsa Amini eylemleri: Tarihi diren...

Mahsa Jina Amini’nin katledilişinin yıldönümü’nde kürt illerinde sokaklara çıkan kadınlar bu tarihi...

EMEP: Mahsa Jina Amini’nin ölüm yıldönümünde mücad...

Mahsa Jina Amini’nin ölüm yıldönümü ile ilgili EMEP tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’de ve dün...

Mahsa Jina Amini anısına ve dünyada tüm kadınların...

İran'da ahlak polisi tarafından geçtiğimiz sene öldürülen Mahsa Amini'nin ölüm yıl dönümü için İran,...