Kadınlar Çilem için sokakta| Çilem Doğan’ın cezalandırılmasını kabul etmiyoruz
Şiddet faillerine sudan sebeplerle her türlü indirim uygulanırken yaşamını savunan Çilem Doğan’ın cezalandırılmasını kabul etmeyen kadınlar bugün sokağa çıktı.

Yargıtay, kendine sistematik şiddet uygulayan eşini ölmemek için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ı cezalandırarak 15 yıl hapis cezası kararını onadı. Çilem’e verilen cezayı kabul etmeyen kadınlar da bugün “Kabul etmiyoruz” diyerek sokağa çıktı.

İSTANBUL

İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar

“Çilem Doğan’ın cezalandırılmasını kabul etmiyoruz” diyerek açıklama yaptı.

“Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı. Çilem Doğan’a verilen 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını kabul etmiyoruz.

Nadira’nın, Yeldana’nın, İpek’in, Gülistan’ın faillerini tutuklamayan devlet, Nevin’i, Name’yi, Çilem’i, Öznur’u, Yasemin’i, Hülya’yı cezalandırarak erkeklere ‘Şiddet uygulayabilirsin, öldürebilirsin’ derken, kadınlara öldürülsen bile kaderine razı ol diyor. Susup oturmamızı istiyor. Çilem’in de dediği gibi bu kararla bütün kadınlar hapsedilmek isteniyor. Bize reva gördükleri hayatı reddediyoruz. Adeta tüm kadınlara gözdağı verilmek istenircesine verilen bu karara da erkek adalete de ülkenin dört bir yanında sokaklarda meydan okuyoruz. Çilem’in elleri ellerimizde ne pahasına olursa olsun yaşamlarımızı ve birbirimizi savunacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

Yaşamını savunan kadınların cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak. Çilem’i dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyoruz.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bu yıl bir kez daha bütün Türkiye’de sokaklarda, İstanbul’da 25 Kasım akşamı saat 19.30’da Taksim Tünel’de olacağımızı buradan ilan ediyoruz.

Erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi büyüyor. Hayatlarımız için mücadeleye”

ANKARA

ANKARA KADIN PLATFORMU: YAŞAM HAKKINI SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Ankara’da kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Ankara Kadın Platformu adına konuşan Sinejan Kut, “Çilem Doğan davasında da gördüğümüz gibi şiddet uygulayan erkekler engellenmediği için kadınlar, kendilerini korumak adına şiddete başvurmak zorunda kalıyorlar. Bu dosyada yargılanan bir erkek olsaydı ve ‘saat sordu, yemek yapmadı, beyaz tayt giydi’ gibi bir tahrik gerekçesi ileri sürseydi, yargılanan erkeğin alacağı ceza da Çilem ile aynı olacaktı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı bugünlerde, her gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın cinayetleri haberleri alıyoruz. Devlet mekanizmaları, emniyet güçleri kendisini koruyamadığı için hayatını savunarak ölümden kurtulabilmiş kadınlar ise en ağır şekillerde cezalandırılıyor” diye konuştu.

‘HAYATINA NEDEN SAHİP ÇIKTIN’ KARARI

Şiddeti önlemek, Çilem’i korumak bir yana verilen bu kararla adeta ‘Hayatına neden sahip çıktın’ denildiğine dikkat çeken Kut, “Bu karar bütün topluma verilen bir ders, kadınlara gösterilen bir sopa, şiddet faillerine verilen bir destek demektir. Çilem Doğan sadece yaşam hakkını savunmuş, ölmemek için öldürmek zorunda kalmıştır. Kadın katillerine, şiddet faillerine indirim üstüne indirim verenler meşru müdafaa kabul edilmesi gerekirken 15 yıl hapis ile Çilem Doğan’ı cezalandırmıştır. Yaşam hakkını savunmak suç değildir, cezalandırılamaz. Çilem Doğan’a özgürlük istiyoruz” dedi

İZMİR

İKP: ÇİLEM VE YAŞAMINI SAVUNAN TÜM KADINLARA ÖZGÜRLÜK

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İzmir Kadın Platformu çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehirleri Caddesi girişinde bir araya gelen kadınlar, “Yaşamı savunmak hapsedileme,z Çilem Doğan’a özgürlük” yazılı pankart açarak sık sık, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Çilem Doğan’a özgürlük” sloganları attı.

Basın metnini okuyan Zilan Kubat, “Erkek yargının kadınlar aleyhine verdiği, her defasında fail erkeklerin çıkarlarının korunduğu mahkeme kararlarını tanımıyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz” diyen Kubat, Çilem için ve yaşamını savunan tüm kadınların özgür kalmasını talep etti.
Bu kararın tüm kadınların yaşam haklarına saldırı olduğunu söyleyen Kubat, “Çilem’e olduğu gibi ‘Sen neden ölmedin’ demenin hukuk eliyle ilamıdır. Ölmemek için kendimizi savunmaktan, bunun için örgütlenmekten, haklarımızı talep etmekten, dayanışmadan vazgeçmeyeceğiz. Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmiyoruz. Şiddetin tek bir anla sınırlı olmadığı gibi geniş bir alanı ve zaman dilimini kapsadığını biliyoruz. Yıllarca şiddet görmüş, fuhuşa zorlanmış, ailesi ve kendisi ölümle tehdit edilmiş, dokuz kez koruma talebinde bulunduğu halde korunmamış olan Çilem Doğan’a verilen ceza, tüm kadınlara verilmiştir. Kabul etmiyoruz, yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu. 


İZMİR BAROSU: ÇİLEM DOĞAN’IN YANINDAYIZ

İzmir Barosu yaptığı yazılı açıklamada, “Hayatta kalmak için devletin tüm kurumlarının kapısını defalarca aşındırmış, her seferinde eli boş dönmüştü. Sonunda kendi canını korumak için meşru savunmada bulunan Çilem Doğan, yargılama sonucunda 15 yıl hapis cezası ile cezalandırıldı. Gece dışarı çıkmayı erkeklik onurunu tahrik, takım elbiseyi indirim sebebi sayan ‘erkek yargı’ , korunma için defalarca başvurmasına rağmen korunmayan bir kadını, kendi canını korumaya çalıştığı için mahkûm etti” dedi.

Bu kararın, “Erkek adaletten bir şey beklemedik, beklemiyoruz. Biz kadınlar ‘Kirpiğimiz yere düşmesin’ diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz” diyen Çilem Doğan'ı haklı çıkardığını söyleyen İzmir Barosu, “Biz biliyoruz ki Çilem erkek düzende hayatta kalmak için çok çabaladı. Çilem Doğan'a verilen bu ceza öldürülmemek için mücadele eden tüm kadınlara verilmiştir. İzmir Barosu olarak Çilem Doğan'ın yanındayız ve tek bir kadının kirpiği yere düşmeyene dek mücadele etmeye devam edeceğiz” diye ifade etti.

ADANA

ADANA KADIN PLATFORMU: ÇİLEM DOĞAN’A ÖZGÜRLÜK

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Adana Kadın Platformu çağrısıyla İnönü Parkı’nda bir araya gelen kadınlar yaptıkları eylemle Çilem Doğan için özgürlük istedi. Basın açıklamasını okuyan Bahar Melek Dizdar, şiddet uygulayan erkekler engellenmediği için kadınların kendilerini korumak zorunda kaldığına dikkat çekerek bu nedenle kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini söyledi. Çilem’e, 2015 yılının 150’inci kadın cinayeti olmaktan kurtulmasının karşılığında Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 15 yıl hapis cezası verildiğini ifade eden Dizdar, “Kararın Yargıtay’ca onanmasıyla yargı Çilem’i ölmediği için cezalandırmış oldu. Aynı yargı, eşini öldürmekle suçlanan Fikriye Özbek’e de 15 yıl hapis cezası vermiş, çocuk istismarı zanlıları M.A.K. ve E.A.’yı beraat ettirmiş, 30’dan fazla kadın ve çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Sercan Keskinkılıç’ı tahliye etmişti. Bu kararlar bütün topluma verilen bir ders, kadınlara gösterilen bir sopa; şiddet, taciz ve istismar faillerine verilen destektir” dedi.

‘ÇİLEM’İN ANLATIMLARININ HER BİRİNİ BELGELER İLE KANITLADI’

Dosyada Çilem Doğan’ın evliliğinin ilk günlerinden itibaren şiddet gördüğünü gösteren farklı aile mahkemeleri tarafından verilmiş 9 ayrı koruma kararı bulunduğunu hatırlatan Dizdar, “Her gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın cinayetleri haberleri alıyoruz. Devlet mekanizmaları, emniyet güçleri kendisini koruyamadığı için hayatını savunarak ölümden kurtulabilmiş kadınlar ise en ağır şekillerde cezalandırılıyor. Kadınlara verilen bu cezalar ayrımcılıktır, çifte standarttır. Çilem Doğan sadece yaşam hakkını savunmuş, ölmemek için öldürmek zorunda kalmıştır. Kadınların erkek şiddetine karşı çaresiz bırakıldığı erkek egemen sistemde, meşru müdafaa kabul edilmesi gereken bu fiilin 15 yıl hapis ile cezalandırılmasını kınıyoruz. Çilem’e verilen hapis cezası haksızdır, Çilem’e özgürlük istiyoruz” dedi.

ANTALYA


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Yargıtay’ın Çilem Doğan’a verilen 15 yıllık hapis cezasını onamasının ardından Antalya Kadın Platformu 5 Kasım Cuma günü Attalos Heykeli önünde basın açıklaması düzenledi.

Platform adına basın metnini okuyan Fatma Kayaoğlu Türkiye'de kadınların bu yaşananlara yabancı olmadığını vurgulayarak “Çilem in davası erkek egemen adalet sisteminde ki ilk meşru müdafaa davası değil. Biz bu hikayeyi Nevin’den ve adını sayamadığımız onlarca kadından biliyoruz.” Dedi.

Çilem ve bütün kadınlar için mücadele edeceklerini belirten Kayaoğlu “En başından beri sözümüz bellidir. Biz, birbirimiz için, kendimiz için mücadele etmeye, hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Aşk, namus, erkeklik bahaneleriyle hayatımıza kastedenlere meydan okuyoruz. Buradan duyuruyoruz, Çilem e beraat gelene kadar, mücadele etmeye devam edeceğiz. Umudu da direnci de yükselteceğiz!” diye konuştu.

MERSİN

MERSİN KADIN PLATFORMU: KARARI KABUL ETMİYORUZ

Mersin Kadın Platformu, Çilem Doğan’ın cezasının onanmasını protesto ederek, kararı tüm kadınlara verilmek istenen bir gözdağı olarak nitelendirdi. Pozcu GMK Bulvarı’nda bir araya gelen kadınlar  “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Çilem Doğan’a özgürlük, kadınlara özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. 

Mersin Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Zübeyde Sadırlı Akpınar, Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmediklerini belirterek, “Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı. Cezanın onanmasını kabul etmiyoruz.” diye konuştu. (MA)

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çilem’den Haydar’a, şiddetin ve mücadelenin ‘polit...

‘Şiddet politiktir ve kadınları şiddete mahkûm eden tüm koşulların bütünlüklü tartışılmasını ve bütü...

Çilem Doğan Davası| ‘Bu karar Çilem’e ‘Sen neden ö...

Yargıtay, kendisine sistematik şiddet uygulayan eşini ölmemek için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğa...

Bu dava sadece Çilem’in davası mı?

Yargıtay’da görülen Çilem Doğan davasını Türkiye’nin çeşitli illerinden onlarca kadın avukat takip e...