Kadınlar Altınoluk'ta 8 Mart için buluştu
8 Mart kapsamında çeşitli etkinlikler planlayan Edremit Kadın Platformu; Altınoluk Alevi Kültür Derneği'nde şiir, müzik ve film etkinliğinde buluştu. Etkinliğin ardından kadınlar 8 Mart için yürüdü.

8 Mart kapsamında çeşitli etkinlikler planlayan Edremit Kadın Platformu; Altınoluk Alevi Kültür Derneği'nde şiir, müzik ve film etkinliğinde buluştu. Etkinlik sonrası dernek önünde toplanan kadınlar, sloganlarla yürüyerek Edremit Cumhuriyet meydanında toplandılar. Alevi Kültür Derneği, Emek Partisi, Ekmek ve Gül, DİSK Emekli Sen, Anadolu Kadın Hareketi, Dem Parti, TİP'li Kadınlar pankartları arkasında kadınlar ıslık, zılgıt ve düdük çalarak yürüdüler. Yol boyunca "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın yaşam özgürlük", "Jin Jiyan Azadi", "Vardık, varız, var olacağız", "İş, ekmek, özgürlük"  sloganları atıldı.

Yürüyüş, Edremit Kadın Platformu'nun basın açıklaması ile son buldu.

'HAKLARIMIZA SALDIRANLAR CİNAYETLERE SUS PUS!'

Açıklamada, "8 Mart'ın ilan edilmesinin üzerinden 100 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen kadınların yaşam koşullarında neredeyse değişen hiçbir şey yok. Fakat dünyanın neresinde olursa olsun kadınlar, bu gidişatı değiştirmek için mücadele ediyorlar. Bugün milyonlarca kadının hayatını belirlemeye çalışanlar, bizim hayatlarımızı hiçe sayarak bize dair politika üretmeye devam ediyorlar. Kadınların, çocukların yaşama hakkını dahi göz ardı ederek aileyi kutsallaştırıyorlar. En çok da kadınlar, o ailelerin içinde, en yakınları tarafından öldürülüyor. Gerici politikalarla kazanılmış tüm haklarımızı elimizden almak için tüm mekanizmalarını devreye sokuyorlar" denildi.

Medeni Kanun'a ve nafaka hakkına yönelik saldırılara vurgu yapan açıklamada, "Bunları, 'kadınlar için' yaptıklarını iddia ediyorlar. Gerçeği biliyoruz. Kadın düşmanı politikalarıyla hayatlarımızı karartmaya devam ediyorlar" denildi. Şubat ayında 36 kadının katledildiği hatırlatılarak, "6284 tartışmaya açıldıkça failler cesaret buluyor, kadın cinayetleri artıyor. Mücadele eden kadınları ise cezalarla yıldırmaya çalışıyorlar" ifadeleri kullanıldı. Ailenin kutsallaştırılmasının kadın ve LGBTİ'lerin hayatlarındaki yansımalarına dikkat çekilirken kadınlar, "Haklarımıza saldıranlar bu cinayetlere sus pus! Erkek şiddetine karşı sokakları, alanları terk etmeyeceğiz!" dedi.

ESNEK GÜVENCESİZ ÇALIŞMANIN KARŞISINDA İŞÇİ KADINLAR DİRENİYOR

Şiddetin yanı sıra kadınların esnek ve güvencesiz işlerde çalışmaya mahkum edildiğine vurgu yapılarak işçi kadınların direnişleri hatırlatıldı: "Bu ekonomik planlar ise 'aile ve iş yaşantısının uyumlu hale getirilmesi' olarak meşrulaştırılmaya çalışılıyor. AKP-MHP iktidarı kutsal ailesini, kadınların ekonomik sömürüsü için de kullanıyor. Ancak işçi ve emekçi kadınlar bütün bu emek sömürüsüne karşılık; Özak'tan Agrobay'a, Corning'ten Burda Bebek'e, Sputnik'e, eşit işe eşit ücret ve sendikalaşma hakları için direnişi örgütlüyor. Kadın emekçiler mücadeleleriyle yanındaki işçileri, emekçileri, ailelerini değiştirip dönüştürüyor. Kadınlar, sömürü çarklarını kırabilmek için en önde, mücadeleyi yükseltiyor."

GÜVENLİ KAMPÜS, EŞİT YURTLAR, BİLİMSEL EĞİTİM

Üniversiteli genç kadınların ve LGBTİ'lerin parasız ve bilimsel eğitim taleplerini anlatan açıklamada, "KYK yurdundaki asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş hayatını kaybetti. Tarikat yurtlarındaki sistematik şiddet nedeniyle Enes Kara yaşamına son verdi. Gençlerin temel ihtiyaçlarını karşılamak yerine Diyanet İşleri Başkanlığı'na bütçe aktarılmasına ve ÇEDES protokolü ile bütün okulları imamlara, vaizlere açıyorlar" denildi.

EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİMİZDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Son 15 yılda gerçekleşen eğitimde ve toplumsal hayattaki gericileştirme hamlelerine vurgu yapılan açıklamada, "Laikliğe emeğimize, haklarımıza ,özgürlüğümüze, geleceğimize ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için ; Buradayız! Biraradayız. Onlar da biliyor ki baskı ve zorbalıklara karşı en güçlü sesi hep kadınlar çıkarıyor. Ülkemize geleceğimize yaşamlarımıza yönelen her türlü saldırıda karşılarında kadınları buluyorlar. Bu yüzden her fırsatta karşımıza dikiliyorlar, sesimizi kısmak istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar buradayız! Karşımızdakileri iyi tanıyoruz. Onlar da bizleri barikatlarda yıktığımız korku duvarlarından tanırlar! Bu ülkenin her sokağında, her köşe başında, kampüsünde, fabrikasında, evinde, meydanında var olduğumuz her yerde; inatla laiklik, eşitlik özgürlük diyen kadınlar var" denildi.

Alevi ve Kürt kadınlara yönelik ayrımcı uygulamalara yönelik ise şunlar söylendi, "Başta eğitim alanında olmak üzere, iktidarca doğrudan ve dolaylı olarak beslenen gerici uygulamalar, taciz, tecavüz, baskı, sürgün, mobbing olmak üzere en ağır haliyle Alevi kadınları etkiliyor, devlet eli ile beslenen 'Sünni İslam' koridoru her geçen gün diğer inanç biçimlerine baskı kuruyor. Alevi kadınlar diğer kesimlerden ezilen kız kardeşleriyle birlikte hakları için mücadelede biz de varız diyorlar. Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı birlikte kuracağız. Dilleri, kültürleri yasaklanan, iradeleri kayyumlarla gasbedilen Kürt kadınları, her şeye rağmen eşitlik ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmiyorlar. Kadın siyasetçileri, gazetecileri baskılarla, gözaltılarla tutsak ediliyor. Kürt sorununu baskıyla çözmek isteyenlere karşı biz kadınlar halkların eşit, özgür, bir arada yaşamını savunmaya devam edeceğiz. Yaşasın halkların eşitlik mücadelesi!"

Deprem bölgesindeki kadınların acil ihtiyaçlarının halen çözülmediği ifade edilirken, "Depremin ağır sonuçlarının sorumluları yargılanması gerekirken aday oluyor, deprem olduğunda Çevre ve Şehircilik Bakanı olan, İliç katliamını onaylayan zat hiçbir şey olmamış gibi İstanbul'a belediye başkan adayı oluyor" denildi.

Basın açıklaması "Kadınlar olarak eşit ve özgür bir hayat için sözümüzü söylemekten vazgeçmeyeceğiz! Yoksulluğa, şiddete, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceğiz! Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz. Tüm saldırılar karşısında mücadelemiz var. Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Kadın Dayanışması!"

Basın açıklamasına Emek partisi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Levent Tüzel ve EMEP Edremit Belediye Başkan Adayı Ahmet Demirel de katılarak destek verdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Edremit 8 Mart Kadın Platformu 8 Mart eylemi

Edremit 8 Mart Kadın Platformu 8 Mart’ta, ‘Şiddetsiz yaşam, örgütlü mücadele, güvenceli iş, eşit ve...

Edremit Kadın Platformu 25 Kasım'da sokağa çağırıy...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar Edremit C...

Edremit Kadın Platformundan 8 Mart etkinlikleri

Edremit Kadın Platformu 8 Mart'a giderken önce film gösterimine ardından basın açıklamasına çağırıyo...