8 Mart'ta kadınlar sokağa çağırdı: ‘Yoksulluk, sömürü ve şiddete karşı yürüyeceğiz’
Kadınlar, emeklerinin sömürülmediği, faillerin korunmadığı, şiddetin son bulduğu, çocuk istismarının olmadığı eşit bir yaşam talebiyle Türkiye’nin dört bir yanında sokaklarda olacak.

Her 8 Mart’ta olduğu gibi bu yıl da kadınlar eşit, özgür ve adil bir yaşam için alanlarda olacak. Emeklerinin sömürülmediği, faillerin korunmadığı, kadına karşı her türlü şiddetin son bulduğu, çocuk istismarının olmadığı eşit bir yaşam isteyen kadınlar bu talepleriyle Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelecek.

Kadın platformları da birçok şehirde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle alanlarda bir arada olma çağrısı yapmaya devam ediyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre son bir yılda 304 kadının öldürüldüğü, 232 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiği koşullarda 8 Mart’ta alanlara çıkmaya hazırlanan İzmir Kadın Platformundan Pınar Çetinkaya, Kocaeli Kadın Platformundan Aynur Işık ve Ankara Kadın Platformundan Sinejan Kut ile konuştuk.

İZMİR KADIN PLATFORMU: AÇLIĞA VE ŞİDDETE KARŞI SOKAKTA OLACAĞIZ

“Eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız!” sloganıyla bu sene alanlara çıkacaklarını ifade eden İzmir Kadın Platformundan Pınar Çetinkaya, “Sömürüye, açlığa, savaşa, yoksulluğa ve tüm kazanımlarımıza yönelik saldırılara karşı tüm kadınları 8 Mart’ta alanlara çağırıyoruz. Kadın sorununun çözümünün örgütlü mücadeleden geleceğine inanıyoruz. Ekonomik krizin yükü biz kadınların omuzlarında daha ağır hissediliyor. 6284’e yapılan saldırılara, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik ithamlara karşı tüm kadın ve LGBTİ+’ların haklarına sahip çıkmak için alanlara çağırıyoruz” diye konuştu.

İzmir’in de deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, kadınların güvenli konutlar ve güvenli yaşayabilecekleri kent istediklerini vurguladı. Yerel seçim öncesi taleplerini dile getiren Çetinkaya, “Sesimizi duyurmaktan korkmadığımız, bizleri gören duyanın olduğu güvenli bir kent istiyoruz. Kadın istihdamının arttığı ve yoksulluğun olmadığı kentler istiyoruz” dedi.

KOCAELİ KADIN PLATFORMU: EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞI SOKAKTA OLACAĞIZ

Kocaeli Kadın Platformundan Aynur Işık, kadına yönelik her türlü şiddeti bitirmek, mobbinge, cinsel saldırılara ve cinayetlere son vermek için 8 Mart’ta kadınları alana çağırdıklarını söyledi. Işık, “Kadını aile kimliği içine hapseden, sosyal hayattan dışlayan gerici politikalara dur demek için gidiyoruz alanlara. Erkek egemenliğini örgütleyen, failleri koruyan, çocuk istismarını, kadın istismarını meşrulaştıran, mahkemelerden ve tüm ortaklarından, bu düzenden hesap sormak için alanlarda olacağız” diye konuştu.

Kocaeli’de kadınların çalışma koşullarının çok ağır olduğunu söyleyen Işık, “Emek sömürgesine, güvencesizliğe, eşitsizliğe, eşit ücrete, eşit haklara karşı, duruşlara karşı alanlara çıkacağız” ifadesini kullandı.

ANKARA KADIN PLATFORMU: ‘HAK GASPLARINA KARŞI SOKAKTA OLACAĞIZ’

Bu 8 Mart’ta da kadınların gündemlerinin değişmediğini söyleyen Ankara Kadın Platformundan Sinejan Kut, savaşa, yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı Ankara’da alanlarda olacaklarını söyledi. Kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların AKP- MHP ittifakı tarafından devam ettiğini vurgulayan Kut, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden sonra, alanlarda ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyorduk. Şimdi de medeni haklarımıza yönelik Medeni Kanun’da yapılacak değişiklikler gündemde. Nafaka hakkımızın ortadan kaldırılması, sınırlandırılması, boşanmaların aile ara buluculuğu aracılıyla zorlaştırılması gibi çok önemli gündemler bizi bekliyor. Bunun için alanlarda olacağız. Yine, yoksulluğun giderek derinleştiği, kadınların güvencesiz esnek ve ucuz işçiliğe mahkum edildiği, emeğinin sömürüldüğü bir düzen içerisindeyiz. Kadınlar emeklerinin sömürülmesine karşı bu 8 Mart’ta da alanlarda olacaklar” diye konuştu.

Genç kadınların geleceksizlik ve çaresizlikle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Kut, “Gençlerin temel barınma hakları karşılanmıyor. Genç intiharlarında çok büyük artışlar var. Üniversitelerin temel barınma hakları, üniversiteli genç kadınların tacize karşı güvenli kampüs ve güvenli alan taleplerini alanlarda dillendireceğiz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül