Kadın örgütlerinden, üç eşi olan Ali Yüksel'in vekilliğine tepki gösterdi: Meclis'te olması suçtur
AKP listelerinden milletvekili seçilen Yeniden Refah Partili Ali Yüksel’ün üç eşinin olmasına tepki gösteren kadın dernekleri, "Bu şahsın TBMM'de bulunması hatadır, kusurdur, suçtur" dedi.

Üç eşi olduğu ortaya çıkan AKP'listelerinden Konya milletvekili seçilen Yeniden Refah Partili (YRP)Ali Yüksel’in Meclis’e girmesine kadın hakları savunucuları tepki gösterdi. Kadın örgütleri temsilcileri, “Bu şahsın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunması hatadır, kusurdur, suçtur ve kadınlar adına ihlaldir” dedi.

Cumhuriyet’ten Gökhan Kam’a konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü Medeni Kanun’u ihlal etmiş bir kişinin parlamentoya taşındığını söyledi. Güllü, şunları söyledi:

“Bu şahıs değil 4, 34 tane de eş alabilir. Çünkü 2016 yılından beri Anayasa'nın ihlal ve iptal edilen bir maddesi var. ‘Resmi nikâh olmadan, dini nikâh kıyılmaz’ maddesi vardı ve bu kaldırıldı. Burada bir suçlu var ise Türkiye’nin Medeni Kanunu’na aykırı hareket eden parlamento. Bu şahısın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunması hatadır, kusurdur, suçtur ve kadınlar adına ihlaldir.”

6284 SAYILI YASA HEDEFTE

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Birsen Baş Topaloğlu, Yüksel gibi çok eşliliği savunan ve laikliğe aykırı düşünceleri olan kişilerin milletvekili olmasının endişe verici olduğunu belirtti.

Topaloğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkıldı. Şu an 6284 sayılı yasanın kaldırılması konuşuluyor, nafakanın kaldırılması, çocuğun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi yıllardır gerçekleştirilmek istenen bir düşünce olarak bekliyor” dedi.

"DEĞİL MİLLETVEKİLİ, MUHTAR BİLE OLAMAMASI LAZIM"
Emek Partisi'nin Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, AKP listelerinden milletvekili seçilen Yeniden Refah Partili Ali Yüksel’ün üç eşinin olmasına dair "Üç eşlilik sadece bu Meclis çatısı altında değil ülkenin herhangi bir yerinde de suç. Üç eşliliğin yasak olduğu, suç olduğu bir memlekette üç eşli olduğu ortaya çıkan bir kişinin değil milletvekili olmak, muhtar bile olamaması lazım bu memlekette" dedi.
Sevda Karaca, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’u hedef alan Yeniden Refah Partisi’nin Konya Milletvekili Ali Yüksel’in, üç eşi olduğunun ortaya çıkmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
“Bu ülkede kadınlar, medeni haklarını 100 yıl önce kazandılar ve bu hakları da kolay elde etmediler. Bu ülkenin yasaları var. Medeni Kanun’un en temel kurallarından bir tanesi de kadınlar ile erkeklerin eşit birlikteliğinin aile içinde sağlanması. Üç eşlilik, sadece bu Meclis çatısı altında değil bu ülkenin herhangi bir yerinde de suç. Ama burası millet iradesini, yurttaşların haklarını korumakla, geliştirmekle mükellef olan bir çatı olduğu için özellikle bu çatı altında böyle bir suçu işleyenlerin yer almasının kendisi de kabul edilemez. Dolayısıyla öncelikle üç eşliliğin yasak olduğu, suç olduğu bir memlekette üç eşli olduğu ortaya çıkan bir kişinin değil milletvekili olmak, muhtar bile olamaması lazım bu memlekette. Yasalara aykırı. Bu konuda hakkında yasal işlemler gerekli biçimlerde sağlanır. Hiçbir dokunulmazlık böylesi bir durumu aklayamaz. Hem Medeni Kanun’a hem aynı zamanda bu ülkede kadınların eşit yurttaşlık haklarına da aykırı olduğu için de Anayasal düzeyde de bir suç olduğunu düşünüyorum. Sadece hukuki bir değerlendirme yapmanın ötesine de geçmek lazım. Burası millet meclisi ve kadınların kazanmış olduğu hakların da aynı zamanda korunması ve geliştirilmesinin en elzem olduğu yerlerden birisi. Böyle bir şeyin kabul edilemeyeceği bir durum söz konusu. Bunu biz elbette daima gündem edeceğiz. Sadece eşit yurttaşlık hakları bakımından değil, kadınların şiddetten korunma haklarını, kadınların aynı zamanda bir insan olarak görünme haklarını bile hedefe koyan bir seçim sürecinin arkasından bir de böyle bir bilginin ortaya çıkarılması da bu zihniyetin bu meclis çatısı altında neler yapacağını ve bizim de neye karşı mücadele edeceğimizi önemli göstergelerinden biri olmuş. Kadınlara seslenmek istiyorum; kimse bu konuda umutsuzluk, yılgınlık ve korku taşımasın. Bunlar kolayca kabul edilecek, yutulacak, yutkunacak meseleler asla olmayacak. Kadınların kazanımları sonuna kadar savunulacak" diye konuştu.
"TARİHİN EN KADIN DÜŞMANI MECLİSİ"

Avukat Hülya Gülbahar ise Meclis'in Yeniden Refah ve HÜDA PAR’la birlikte tarihinin en kadın düşmanı haline geldiğini belirtti. Gülbahar, “Bugün zinanın suç haline getirilmesi, flörtün yasaklanması gibi vaatlere rastlıyoruz. Son 20 yıldır erkek çok eşliliği Türkiye’de meşru hale getirilmeye ve hukuk sistemi adım adım buna evrilmeye çalışılıyor. Erkek çok eşliliği meselesi çocuk istismarıyla da doğrudan ilişkili” dedi.

Fotoğraf: Yeniden Refah Partisi

İlgili haberler
AKP’nin seçim kozu: ‘Bize oy vermezseniz sosyal ya...

Her an “Yardımlarım kesilir” korkusu yaşamadığımız bir düzeni kurmayı istemenin cevabını sandıkta ve...

Yeniden Refah Partisinin beyannamesi: Kadının sade...

Cumhur ittifakının yeni üyesi Yeniden Refah Partisinin seçim beyannamesinde kadınlar nasıl yer alıyo...

HÜDA PAR seçim beyannamesi: Çocuk istismarının aff...

AKP listelerinden milletvekili adayı gösteren ve Cumhur İttifakının bir parçası olan HÜDA PAR'ın seç...