Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı sendikalarda örgütlü kadın işçiler, çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları ve 8 Mart’a hangi taleplerle gittiklerini anlattı. Kadın işçiler; iş yerlerinde eşitlik, güvenli çalışma koşulları, kreş hakkı ve kadına yönelik şiddetin son bulması taleplerini dile getirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı ESHOT grubunda kadın hat şoförlüğü yapan bir işçi, “Bizim sayımız erkek personel sayısına göre daha az. Bu yüzden duraklarda bulunan tuvaletlerde sorun yaşıyoruz. Ortak kullanıma açık tuvaletler var ama bunlar da hijyenik olmuyor. Özellikle regl günlerimizde çok zorlanıyoruz” dedi.
Yaşadıkları ayrımcılıkla birlikte kadına yönelik şiddete de değinen işçi kadın, “Uygulanmayan yasalar, cezasızlık kadınlara yönelik şiddeti arttırıyor. Her gün kadınlar öldürülüyor. Yaşanan olayları, isimleri çok çabuk unutabiliyoruz çünkü her gün başka bir kadın ismini duyuyoruz. Politikalarımızda çok büyük yanlışlıklar var. Bu yanlışların bitmesi için mücadele etmekten başka bir şansımız yok” dedi.
‘Hayatın her alanında zorluklarla karşı karşıya’
Konuştuğumuz başka bir işçi kadın, “İlk talebim artık kadın cinayetlerinin son bulması. Kadınlar birçok alanda ikinci planda. Fırsat eşitsizliğinin, mobbingin son bulması talepleriyle 8 Mart’a katılacağım. Ülkede hukuk yok. Kadına şiddet uygulayan biri bugün maalesef olması gerektiği gibi yargılanmıyor. Bu yüzden de şiddet gitgide artıyor” ifadelerini kullandı.
Serbest bölgede çalışan bir başka kadın işçi ise, “Öncelik olarak ücretsiz kreşlerin açılması gerekiyor. Kadınların istihdama katılabilmesi için çocuklarını bir yere bırakabilmesi lazım. Kadınların omuzlarındaki bakım yükünün azaltılması gerekiyor” dedi. Kadınların her gün şiddetle burun buruna yaşadığını ifade eden işçi kadın, “İstanbul Sözleşmesi, ILO 190 gibi kadını koruyan yasalar uygulanmalı” dedi.
Fotoğraf: Bahar Emreoğlu / Evrensel
İlgili haberler
8 Mart’ın mirası grev çadırında
Temel Conta işçisi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü ikinci kez grev çadırında karşılıyor.
Eyüplü kadınlar 8 Mart'a çağırıyor: Buradayız, sokaklardayız!
Eyüp Kadın İnisiyatifinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Yoksulluğa, Savaşa, Şiddete Karşı Kadınlar Alanlarda” pankartıyla yürüyüş gerçekleştirdi.
Tuzluçayırlı kadınlar 8 Mart programında buluştu: 'Savaşlara, yoksulluğa, sömürüye karşı gücümüz birliğimiz'
Tuzluçayırlı kadınlar 8 Mart için Mamak’ta yürüdü. Kadınlar yürüyüş sonrası yaptıkları etkinlikte yoksulluğa, savaşa ve şiddete karşı “Gücümüz birliğimiz” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
























