Kadın eğitimciler: ÖMK bizi ayrıştıracak bir kanun, iptal edilsin
Eğitim Sen’in çağrısıyla binlerce öğretmen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi talebiyle bir araya geldi. Kadın eğitimciler de Ekmek ve Gül aracılığıyla taleplerini dile getirdi.

Eğitim Sen’in çağrısıyla ülkenin dört bir yanından binlerce öğretmen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi talebiyle Ankara Anıtpark’ta bir araya geldi.

Ekmek ve Gül’e konuşan kadın eğitimciler ÖMK’ye itiraz ederken taleplerini dile getirdi:

“Bugün Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptalini talep etmek için buradayız. ÖMK okullardaki çalışma ortamımızı olumsuz etkileyecek bir kanun, çünkü biz öğretmenlerin talebini içermeyen bir kanun. Zaten uzman olan öğretmenler tekrar kariyerlere bölüp ‘uzman, başöğretmen’ gibi farklı statülerde çalıştırılmak isteniyor. Bu yüzden ÖMK’nin iptal edilmesini istiyoruz.”

🟣“ÖMK’yi bize sormadan geçiren iktidara cevap vermeye geldik bugün, bu yasayı kabul etmiyoruz. Eşit işe ücret istiyoruz, insanca yaşam koşulları sağlayacak ekonomik taleplerimizi dile getirmek için buradayız.”

🟣“Emeğimiz, meslek onurumuz ve çalışma barışımız için buradayız. Eşit işe eşit ücret taleplerimizle alanlardayız. Biz tüm öğretmenlere eşit bir şekilde, yoksulluk sınırının üzerinde zam yapılmasının talep ediyoruz. Kariyer basamaklarını kabul etmiyoruz, tüm öğretmenler aynı statüde, aynı ekonomik haklarla çalışmalı.”

🟣“Öğretmenler odasında tartışmadığımız, eğitim emekçilerinin örgütlü yapıları olan sendikaların sürece dahil edilmediği bir kanun süreci yaşadık. Bizleri uzman öğretmen, başöğretmen diye ayrıştıracak, öğretmenler odasını ayrıştıracak olan bir kariyer sistemi ortaya koyuyorlar. Öğretmenler bu durumu bugün reddediyor. Yazdan bu yana ‘Diplomalarımız uzmanlığımız için yeterli’ dedik çünkü yasada da belirtildiği üzere öğretmenlik özel bir ihtisas mesleğidir. Bizi yönetenlerin bunu bilmemesi mümkün mü? Öyleyse bu kanun kimin ihtiyacı? Biliyorsunuz kamuda geçen yıl 85 bin ücretli öğretmen vardı, şu an 170 bin sözleşmeli öğretmen var. Milyonu aşan gücüz, yaklaşık 1 milyon eğitim emekçisinin 250 bini güvencesiz çalıştırılıyor. Önceden okullarımızda hizmetli personel kadrolu çalıştırılırken bugün artık kadrolu hizmetli personelimiz yok. Şimdi de bu çeşitliliğe bir de uzman öğretmenlik, başöğretmenlik ekleniyor. Yeni bir istihdam rejimi ortaya koyuluyor, kamu dönüştürülüyor, öğretmenler tek tipleştiriliyor ve güvencesizleştiriliyor. İtirazımızı en çok da buna.”

🟣“Bugün iktidarın bize dayattığı ÖMK’ye hayır demek için buradayız, çünkü bu yasa öğretmenleri ayrıştıran, bölen bir düzenleme. Bunu kabul etmiyoruz o yüzden buradayız. Girişte kalemlerimiz toplandı, katliam yapmamız engellendi bu yolla, itiraz ediyoruz.”

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Öğretmenlik Meslek Kanunu: Ayrıştırma, itibarsızla...

Yerle bir olmuş ‘kutsal mesleğimizi’ layıkıyla yerine getiremeyecek hale sokan, bu Meslek Kanunu’nun...

Ataması yapılmamış öğretmenim, Onkoloji hastanesin...

Bana öğretmenlik yaptırmadılar şimdi de zar zor girdiğim hastanedeki işimi elimden alacaklar

Öğretmenleri tezgahtar, öğrencileri müşteri haline...

Devlet bütçesinden patronlara verilen paylar, iş eğitime gelince ne hikmetse olmuyor. Bunun yükünü ç...