Kadın cinayetlerinin Meclis’te gündem edilmesi talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
HDP’nin kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesinde Meclis’in görev alması için yaptığı genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadına yönelik şiddetin son bulması için Meclis Genel Kurulu’nda genel görüşme talep etti. 

Genel Kurul’a sunulan genel görüşmenin gerekçesinde, Türkiye’de kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddet başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve psikolojik şiddetin artarak devam ettiği belirtildi.

Gerekçede, “Özellikle pandemi ile beraber yaşanan ekonomik ve toplumsal krizde en güvencesiz konumda olan kadınların ciddi hak kayıpları yaşamasının yanı sıra, kamusal alandaki varlığına, kimliğine, yaşam alanlarına, bedenlerine ve emeklerine dönük saldırılar da artmıştır. Cinsiyet kimliğinden, cinsel yönelimden ve iradesinden dolayı neredeyse her gün en az bir kadın erkekler tarafından katledilmektedir” denildi.

‘ACİL ÖNLEMLER ALINMALI’

Gerekçede, kadın cinayetleri ve şiddeti ancak mevcut yasaların etkin şekilde uygulanması ve cinsiyetçilikle mücadele eden politikaların geliştirilmesiyle mümkün olacağı belirtildi: “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması hayati önem taşımaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadına yönelik şiddet, Türkiye’nin de gittikçe derinleşen temel sorunlarından biridir. Kadına yönelik şiddetin yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri yasaların etkin şekilde uygulanmamasıdır. Türkiyeli kadınların uzun soluklu mücadeleleri sonucu kadına yönelik şiddetle mücadelede hayati öneme sahip olan birçok kanun yasalaşarak güvence altına alınmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele, erkek şiddetinin önlenmesi ve şiddet gören kadınların korunarak güçlendirilmesini kapsayan bütüncül bir politika gerektirmektedir. Ancak katliam boyutuna varan kadın cinayetlerine rağmen hala gerekli tedbirler alınmamaktadır. Bu açıdan kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla genel görüşme açılması elzemdir.”

HDP’nin genel görüşme talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Haber- Fotoğraf kaynak: MA

İlgili haberler
EŞİK’ten Meclis’e: Kadın cinayetlerinin nasıl önle...

TBMM İzleme Grubu raporunu yayınlayan EŞİK Meclis’in cinsiyet eşitliğinde sınıfta kaldığı vurgulayar...

Haftanın öne çıkanları | Kadın cinayetleri tablosu...

Editörlerimizden Elif Turgut soruyor, Sevda Karaca değerlendiriyor.

Kadın cinayetlerine karşı kadınlar sokakta: Yakılm...

Türkiye’nin pek çok yerinde kadın cinayetlerine ve şiddete karşı sokağa çıkan kadınlar, iktidarı 628...