EŞİK’ten Meclis’e: Kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın
TBMM İzleme Grubu raporunu yayınlayan EŞİK Meclis’in cinsiyet eşitliğinde sınıfta kaldığı vurgulayarak, ‘Derhal özel bir oturum düzenleyin; kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın!’ dedi.

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) TBMM İzleme Grubu, 16 Aralık–15 Ocak 2021 tarihleri arasındaki süreci kapsayan dördüncü izleme raporunu yayınladı. Parlamentonun kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği rollerini ortaya koyan raporda, TBMM’ye çağrıda bulunularak, “Tatil yeter, derhal özel bir oturum düzenleyin; kadına karşı şiddetin, cins kırıma dönüşen kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın!” ifadelerine yer verildi. 

'MECLİSE ARA VERİLDİ AMA GÖRMEK İSTEMEDİĞİMİZ KONULARA ARA VERİLMEDİ'

TBMM’de 2021 Bütçesi’nin muhalefet itirazı ve önerisi dikkate alınmadan, kadınların talepleri görmezden gelinerek kabul edildiğine dikkat çekilen raporda, “TBMM, kadınlar ve sivil toplum için çok yararlı çalışmalar yapmış gibi 27 Aralık gecesinden bu yana tatilde. Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK olarak talep ettiğimiz konuları, yeni yasama yılında Meclis'in gündeminde görüp görmeyeceğimizi henüz bilmiyoruz; ancak görmek istemediklerimizle karşılaşma ihtimalimiz yüksek görünüyor. Çünkü kulislerden sızanlar ve kimi ısmarlama haberler, asla görmek istemediklerimizle ilgili hazırlıklara hiç ara verilmediğini gösteriyor” denildi.

TBMM’YE ÖDEV: KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN VE CİNAYETLERİN NASIL ÖNLENECEĞİNİ TARTIŞIN

Meclis'te çalışmaları süren Yargı Reformu Paketi'nde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesine ilişkin adımlar atılıp atılmayacağı gündeme getirilen raporda, TBMM’ye “ödev” de verildi:

“4. Yargı Reformu Paketi’nde, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli adımlar olacak mı yoksa yıllardır gündemde tutulan Medeni Yasa değişikliği yapılarak yoksul kadınların nafaka hakkı mı gasp edilecek? Ya da artık ‘cinskırım’ halini alan kadın cinayetlerini önlemek için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin uygulanmasına yönelik bir reform mu olacak bu yoksa bu paket de kadınların kazanılmış haklarının budanmasına mı yarayacak? Yoksa defalarca püskürtüp geri çektirdiğimiz çocuğa yönelik cinsel istismar suçu hükümlülerinin affı (TCK 103 affı), ‘genç evlilik mağduriyetlerini gidermesi (!)’ propagandaları eşliğinde, reform sosuna bulanmış olarak yeniden ısıtılıp önümüze mi konacak? Tatilden dönecek Meclis'e şimdiden bir ev ödevi veriyoruz: Derhal özel bir gündemle toplanın; kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın!

'TBMM’Yİ KADINLARIN HAYAT HAKLARINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

“EŞİK olarak TBMM Başkanlığı’nı Anayasa ve İstanbul Sözleşmesi’nin 70. maddesi uyarınca kadınların hayat haklarına sahip çıkmaya ve kadına karşı şiddeti önleme konusundaki parlamenter denetim görevini yerine getirmeye çağırıyoruz. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için muhalefet partileri de dahil ilgili tüm kesimleri katarak Türkiye’nin bu konudaki ortak yol haritasının çıkartılmasını talep ediyoruz. Meclis'in bu görevini yerine getirmesi için TBMM Başkanlığı’nı ve iktidar partisini zorlamak muhalefetin de görevi. Muhalefet partilerini de kadın hareketinin taleplerini desteklemeye ve TBMM’de özel oturum düzenlenmesi için çalışmaya davet ediyoruz.”

'BİR MECLİS GENEL GÖRÜŞMESİ YAPILDI, O DA KADINLARI KONU ALMADI'

EŞİK’in 3. TBMM İzleme Raporu’na yansıyan bu bir aylık süreçte şu sonuçlar dikkat çekti:

• Sadece bir Meclis Genel Görüşmesi yapıldı, o da kadınları konu almadı.

• Genel kurullarda ancak 20 kadın, 1’i aleyhte olmak üzere 8 erkek milletvekili ‘kadın’ dedi.

• 3 grup toplantısından yalnızca 1’inin 1 dakikasında kadınların yaşadığı şiddet yer aldı.

• 68 kanun teklifinden sadece 8’i kadınlarla ilgiliydi.

• 49 Meclis araştırma önergesinden yalnızca 1’inde engelli kadınlar vardı.

• 1062 yazılı soru önergesinden ancak 10’u kadınların yaşadığı sorunlara değindi.

• 88 basın toplantısından yalnızca 2’si kadın cinayetlerine işaret etti.

• Toplumsal cinsiyet eşitliğini içeren kanun teklifleri, soru önergeleri, Meclis araştırma talepleri yine kabul edilmedi.

Kaynak: Duvar

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
EŞİK: Kadına karşı sistematik şiddet işkencedir, s...

25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan EŞİK, ‘Kadına karşı sistematik şiddet eziyettir, işkencedir. Dev...

EŞİK’ten Meclis izleme raporu: Bütçe soruları hava...

Eşitlik İçin Kadın platformu, son bir ayda, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği adına TBMM’de yapılan...

Eşik’ten Aile Bakanına çağrı: Kadınların kazanılmı...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un kadınların kazanılmış haklarını sald...