CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadınların iş gücüne daha çok katılımının sağlanması amacıyla araştırma önergesi hazırladı.
Türkiye’de günde en az 3 kadının öldürüldüğünü, 15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bininin işgücüne katılabildiğini kaydeden Şevkin, pandemi döneminde kadın cinayetlerinin arttığına, istihdamda yer alan kadın oranının da düştüğüne dikkat çekti. Şevkin, kadın cinayetlerinin önlenmesi ve kadın istihdamının artırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
‘20 MİLYON KADIN İŞ YAŞAMININ DIŞINDA’
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen, kadını istihdam dışına iten politikalar ile sosyal yaşamdan uzaklaştırılan kadınların Türkiye’de hem ekonomik hem de sosyal özgürlükten yoksun yaşadığına dikkat çeken Şevkin, “Türkiye’de kadının karşısına en büyük sorun olarak ‘şiddet’ çıkıyor, ardından işsizlik, eğitimsizlik ve taciz geliyor. Türkiye’de her 10 kadından 7’si iş bulamıyor. Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29,3 civarındadır. Türkiye’de 20 milyon kadın iş yaşamı dışında kalıyor” diye konuştu.
‘GENÇ KADINLARIN YÜZDE 32’Sİ NE İŞTE NE EĞİTİMDE’
Çalışan kadının iş yükünün evde de devam ettiğini ifade eden Şevkin, araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Kadın, erkeklerle yaptığı aynı işe rağmen daha az ücret alıyor. Kadınlarımızın yüzde 34,93’ü bir işte çalışmıyor veya iş arıyor. İşsizlik türlerinin tamamında maalesef kadın adına rastlıyoruz. 15 yaş ve üzeri 19 milyon 972 bin kadın iş gücüne dahil olamıyor. 1 milyon 614 bin kadın iş arıyor. Pandemi sürecinde bu sayı daha da artmış durumda. Çalışabilir yaştaki her 100 kadından biri ev kadını. Ve iş bulma umudu olmadığı için iş aramıyor ve işsiz sayılmıyor. 5 milyon 795 bin olan genç kadınlarımızın (15-24 yaş) yüzde 32’si ne eğitime katılabiliyor ne de iş yerinde çalışabiliyor. Bu sayı 2 milyon 213 bini buluyor.
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİ YAŞAM BULSUN’
İstanbul Sözleşmesi’nin, kadınlar için son derece önem taşıdığını dile getiren Şevkin, “Günde en az 3 kadının öldürüldüğü Türkiye’de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet tahammül edilemez bir hal almıştır. 11 Mayıs 2011’de imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesine dönük ‘İstanbul Sözleşmesi’ hükümlerinin yaşam bulması gerekmektedir. Çeşitli hafifletici sebepler gösterilerek cezai indirim veya meşrulaştırma kabul edilemez” dedi.
Türkiye’de aileden başlayarak, tüm birimlerde cinsiyet eşitliğine dayalı eğitim seferberliği başlatılması gerektiğini ifade eden Şevkin, “Kabine, kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlerin sonlanması, suçluların hak ettikleri cezayı almalarına dönük müeyyidelerin uygulanmasını, mağdurların haklarının aranmasına yönelik var olan yasaların hayata geçirilmesini sağlamalıdır. Kadınların siyasete katılımı, eşit temsili için imzaladığı uluslararası sözleşmeler hayata geçirilmelidir. Belediyelerin, kadın hakları eşitlik politikaları geliştirmeleri, kadın danışma/dayanışma merkezleri, cinsel şiddet kriz merkez birimleri oluşturmaları, kreşler ve kadın destek birimlerini hayata geçirmesi büyük önem arz etmektedir.”
Daha eşit ve daha özgür bir dünya oluşturmanın mümkün olduğunu dile hetiren Şevkin, kadın adının gerek iş yaşamında gerekse sosyal, siyasi, sportif ve kültürel alanda daha çok yer almasının Türkiye’nin çağdaş yarınları adına önemli bir kazanım olacağından hareketle Anayasa’nın 98 ve içtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını talep etti.
İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: Kadın istihdamının yüzde 4.5’i pand...
McKinsey’in yayımladığı son analize göre, dünyayı etkisi altına alan salgın ile birlikte milyonlarca...
EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’nin tek bir maddesinden...
312 kadın ve LGBTİ+ örgütünün bir araya geldiği Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ne...
Kadınlar seslendi: Aklama yargıla, İstanbul Sözleş...
"Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi Uygulansın" İstanbul Kampanya Grubunun çağrısıyla...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.