KADAV’dan deprem açıklaması: Uyarılara kulak veren yok!
Kadınlarla Dayanışma Vakfı Marmara Depreminin 25. Yılına ilişkin açıklama yayınladı: Depremlerin değişmez ‘sesimi duyuyor musun’ çığlığına yanıt veren yok.

Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) Marmara Depreminin 25. Yılına ilişkin açıklama yayınladı.

Marmara depreminde yaşananları hatırlatan açıklamada, “Marmara Depremi’nde bölgeye ulaşımın da kolay olması nedeniyle arama kurtarma çalışmaları, yabancı ülkelerden gelen ekiplerin de katkısıyla büyük ölçüde profesyonelce yürütülebildi. Ancak çoğu müdahaleler, ne yazık ki yine el yordamıyla ve kendiliğinden gelişen dayanışmayla yapılabildi” dendi.

6 Şubat 2023 depremlerine de dikkat çeken açıklamada, “Sabaha karşı yine herkes uykudayken, meydana gelen ve 11 şehri yerle bir eden artarda iki depremle –ki “Asrın Felaketi” olarak adlandırılmıştı- gördük ki, hiçbir şey öğrenmemiş, ders almamışız!” ifade edildi.

6 Şubat depremleri sürecinde merkezi koordinasyon mekanizmalarının işlevsizliğini hatırlatan açıklamada, “Yaşam hakkı, sağlık hakkı ve gerekse çevre bilinci konusunda inanılmaz bir geriye gidiş yaşanıyordu. Deprem, ayrımcılık, kayırmacılık, rantçılık ve işini yapmamakta neredeyse birbiri ile yarışan ve artık kar ve siyasal rant kaygısından başka bir şey düşünmeyen birer ticari kuruluş haline gel(tiril)en devlet kurumlarının fırsatçılığına dönüşmüştü. Liyakatsizliğin zirve yaptığı olayları gözlerimize kulaklarımıza inanamayarak izliyorduk” ifadelerine yer verildi.

DEPREMİN AYAK SESLERİNİ DUYUYORUZ

Açıklamada 6 Şubat depremlerinde ve sonrasında kadınların yaşam koşullarına şöyle dikkat çekildi:

Evlerinde zaten güvencesiz ve ücretsiz köleler halindeki kadınlar, deprem sonrası bin kat daha ağırlaşan yaşam koşullarında sanki boyunlarının borcuymuş gibi, her türlü hizmeti yerine getirmek üzere yine yapayalnız kalmışlardı. Oysa her zaman olduğu gibi ailedeki hastayı, yaşlıyı, çocuğu, beslenmeyi üstlenen, her türlü olağanüstü şartlara rağmen yaşam alanlarını oluşturan; yaşanır hale getirenler yine onlar değil miydi? Hâlbuki kendileri de birer depremzedeydi ve herkes gibi onların da fiziki, psikolojik-sosyolojik vb temel gereksinmelere ihtiyacı vardı.


İstanbul için tartışılan büyük depreme dikkat çeken açıklamada, “Evet, bir İstanbullu olarak yaklaşan depremin ayak seslerini duyar gibiyiz. Her ne kadar uzmanlar bangır bangır bu gerçeği dile getirseler de seslerini duyan yok! Depremlerin değişmez ‘sesimi duyuyor musun’ çığlığına yanıt veren yok!” dendi.

HAZIRSIZLIK ÖLDÜRÜR

Depremlere karşı aksiyon ve dayanışma çağrısında bulunan açıklamada, “Şimdi sıra ülkenin genel şartları ne olursa olsun, bilgiyi, tüm araçları ve kaynakları buluşturarak gerçek bir planlama ve ön hazırlık yapmakta ve dayanışmayı her yönüyle güçlendirmekte. Unutmayalım ki deprem değil hazırlıksızlık öldürür. Bunu 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerinde binlerce can vererek öğrendik. Bütün iş, tüm bileşenleri ile bilinçli örgütlenmeler oluşturarak depremden en az zararla çıkmanın yollarını bulmakta…” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: KADAV 

İlgili haberler
Meclisin Can Atalay oturumunda AKP'li vekillerden...

Meclis Genel Kurulu AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği karar için toplandı. Oturumun Bekir Bozdağ t...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği:...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, biri Küçükçekmece'de olmak üzere geçtiğimiz gece...

Bir gecede 3 kadın cinayeti

Geçtiğimiz gece Ankara'nın Mamak ilçesinde, İstanbul'un Küçükçekmece ve Bağcılar ilçesinde 3 kadın b...