İzmirli kadınlar: Tek adam yargı eliyle şiddetsiz, eşit yaşam hakkımıza saldırıyor
İzmir Kadın Platformu çağrısıyla kahvaltıda bir araya gelen kadınlar haklarına ve hayatlarına yönelik saldırıları konuştu. Kadınlar, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

İzmir Kadın Platformu kadınlarla kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi. Kadınlar serbest kürsüde söz alarak, haklarından vazgeçmeyeceklerini ve mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Etkinlikte sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

Serbest kürsüde ilk olarak İKP adına söz alan Özgür Genç, şiddetin her geçen gün arttığını söyledi. Samuray kılıcıyla katledilen Mimar Başak Cengiz’i hatırlatan Genç, “Ülkenin dört bir yanından gelen haberlerle şu çok açık ki hiçbirimiz güvende değiliz. Önlem almadıkça, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğe ilişkin makas bu kadar açıldıkça, kadınlar bu kadar korumasız, aciz, eşit olmayan varlıklar ilan edildikçe şiddet giderek vahşileşiyor” dedi.

Kadın katillerine ceza verilmezken hayatını korumak isteyen Çilem Doğan’a verilen cezanın tüm kadınlara verildiğini ifade eden Genç, devletin, tek adam rejiminin yargı eliyle kadınların şiddetsiz, eşit yaşam hakkına saldırdığını söyledi.

“Cumhurbaşkanı İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınları sapkın ilan edip, kadınları kadınlara kırdırmak için çağrılar yapıyor… Bu çağrılara gülsek de maalesef Türkiye gündeminde mücadele etmek zorunda kaldığımız konular hiç bitmiyor” diyen Genç sözlerini şu şekilde tamamladı; “Eşit, şiddetsiz, yoksulluğa mahkum olmadığımız bir yaşam hakkımız için yan yana gelelim. Mücadelemizi de örgütlenmemizi de büyütelim istiyoruz.”

‘İŞYERLERİNDE KADIN MÜCADELESİNİ BÜYÜTECEĞİZ’

Söz alan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonundan Sevgi Bilir, şube olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Toplu sözleşme sürecinde kadın işçiler olarak verdiklerini mücadeleye aktaran Bilir, sözleşmede ücretli regli izni, 25 Kasım izni gibi kadınları ilgilendiren maddelerin geçtiğini söyledi. Bilir, işyerinde kadın mücadelesini büyütmek için daha çok çalışacaklarını dile getirdi.

Daha sonra söz alan sendikalı oldukları için atılan ve aylarca direnen SF Trade direnişçilerinden Ayşe Erim, örgütlü mücadelenin önemine değinerek, “Bu sistemin en ağır yükünü çekiyoruz. İşte bu yüzden biz kadınlar mücadelenin en önünde olmak zorundayız. Bizim gücümüzün kaynağı bir arada olmaktan geçiyor” dedi.

KADINLARDAN MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

Filoloji mezunu olan Esin ise çalışma alanındaki zorluklara değindi. Kadınların eşit bir çalışma hayatında var olmak için mücadele ettiğini söyleyen Esin, mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulundu. Kadın Yazarlar Derneği adına söz alan kadın da edebiyatta erkek şiddetine dikkat çekerek, edebiyatta dilinin önemine vurgu yaptı.

Torbalı’dan Gülcan ise, “Sesimizi çıkartınca edepsiz olduk, evet edepsiziz. Her zaman sokaklardayız. Bir olmamız gerekiyor, bir olduğumuz zaman güçlü olduğumuzu hissediyoruz” diyerek tüm kadınların hakları için sesini yükseltmesi gerektiğini belirtti.

Tıp öğrencisi Selin Kurşun da kadınların mücadele ederek kazındığı hakların tek adam rejimiyle ellerinden alındığını söyleyerek, “Haklarımız için mücadele edelim” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İKP: Yaşam hakkımızı savunmaktan asla vazgeçmeyece...

‘Evde, işte sokakta, kampüste şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede’ sloganıyla alanlara çıkaca...

İş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 imzala...

ILO 190 kadın işçilere ne sağlıyor, işveren ve hükümetlere nasıl sorumluluklar yüklüyor? Sözleşmenin...

İstanbul | Bu şiddet düzenine itirazımız var! 25 K...

25 Kasım Kadın Platformu, 25 Kasım'da İstanbul'da kadınları şiddete karşı Taksim Tünel'de buluşmaya...