İzmir’de Ekmek ve Gül Okuru kadınlardan çağrı: Bir Evrensel kendimize bir de işyerine
Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi’nde çalışan kadın işçi ve emekçiler, Evrensel’i sadece sorun ve sıkıntıları haber yapan değil mücadele desteği olarak da gördüklerini söyledi.

Ekmek ve Gül okuru kadınlar Basın İlan Kurumu’nun Evrensel gazetesinin ilanlarını tamamen kesme kararına tepki gösterdiler. Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi’nde çalışan kadın işçi ve emekçiler, Evrensel’i sadece sorun ve sıkıntıları haber yapan değil mücadele desteği olarak da gördüklerini söyledi. Kadınlar “Evrensel gazetesi gerek günlük haberlerinde gerekse aylık çıkan Ekmek ve Gül dergisinde sağlık, büro, temizlik işçi ve emekçisi kadınların sesidir” diyerek yarından itibaren gazete alıp destek olma çağrısı yaptı.

KADINLARIN MÜCADELE KÜRSÜSÜ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde hemşire olarak çalışan bir kadın emekçi, “Evrensel Gazetesi tüm işçinin emekçinin, her toplumsal sorunun sadece habercisi değil mücadele desteği olarak bildiğimiz güvendiğimiz gazetedir.  Gerek Evrensel gazetesinin günlük haberlerinde gerekse aylık çıkan Ekmek ve Gül dergisinde sağlık işçi ve emekçisi kadınların kreş talebinden tutun da ücretsiz servis talebine, iş yükü sorunlarından ücret taleplerine varana kadar her sorunu, her talebi, her mücadelesi yazılmıştır. Yazı ve haberleriyle mücadelesine omuz vermiş, mücadele kürsüsü olmuştur. O yüzden bu sansürlerin, cezaların amacının işçiyi emekçiyi susturmak için olduğunu biliyoruz” dedi.

BİR OKU, BİR OKUT

Evrensel’in okur dayanışmasıyla ayakta kaldığına dikkat çekerek, “Bu dayanışmayı daha da yükselterek yapılan tüm ekonomik baskıların da üstesinden geleceğimize inanıyoruz, iyi ki Evrensel var” dedi ve kadınlara “Evrensel oku ve okut” çağrısı yaptı.  

Ekmek ve Gül okuru olduğunu gazeteyi sürekli almadığını söyleyen başka bir kadın işçi ise “Bizim sorunlarımızı, eylemlerimizi her zaman yazan Evrensel gazetesi bizim için çok önemli, Evrensel'i kaybetme ihtimalini düşünemiyorum bile. Yarından itibaren Evrensel alıp destek olmalıyız hatta iki tane alıp işyerlerine bırakabiliriz” diye konuştu.

‘EVRENSEL’İ YAŞAYARAK ÖĞRENDİK’

Ege Üniversitesi’nde çalışan temizlik işçisi Yıldız, ilanların tamamen kaldırılmasının gerekçesini “Doğru haber verildiği için işlerine gelmiyor” diye yorumladı.

Aysel ise “İşçinin, emekçinin hakkını arayan savunan tek gazetedir” diyerek Evrensel’e sahip çıkacaklarını vurguladı.  Ege Üniversitesi’nden emekli işçi Serpil Arutlu Yaşar ise “Evrensel'in sözde değil özde yani gerçek gazetecilik yaptığını duyarak değil, yaşayarak öğrendik” diyerek taşerondan kadroya geçiş sürecinde KHK ile ihraç edildiklerinde rektörlük önünde gerçekleştirdikleri direnişe dikkat çekti. Yaşar, “Evrensel gazetesi her zaman işçiden, emekten ve adaletten yana habercilik yapar. Halkın gazetesinin sesini kesmeye çalışıyorlar. Evrensel demek halk demek ve asla susturulamayacağını bilmeleri gerekiyor. Evrensel halktır susturulamaz” dedi.

NE OLMUŞTU?
Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel’in resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etti. Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle Evrensel'e 3 yıldır hukuksuz şekilde ilan verilmiyordu. Alınan son kararla, askıda tutulan bu hak tümüyle iptal edilmiş oldu. BİK Genel Müdürlüğü tarafından Evrensel gazetesine iletilen tebligatta, okurlarımızın bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikleri ve kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı iddiası iptal kararına gerekçe gösterildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadın gazetecilerden baskıya ve sansüre karşı müca...

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı’na ilişkin ‘24 Temmu...

Basına yönelik saldırılara karşı gazetecilik öğren...

Kocaeli ve Marmara Üniversitelerinden Gazetecilik Bölümü öğrencisi kadınlar son dönemde basın özgürl...

Kadın gazeteciler ‘medyada cinsiyetçi dile hayır’...

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle hazırladığı videoyla ‘Me...