İZENERJİ işçileri ücretli sosyal izin ve regl izni kazandı
TİS süreçleri devam eden İZENERJİ işçileri ücretli sosyal izin ve kadınların talep ettiği regl iznini kazandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki toplu iş sözleme görüşmeleri devam ediyor. Yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde SODEMSEN’le bugün yapılan 10. oturumda hafta tatili çalışması, ulusal, dini bayram ve genel tatil günleri ile ücretli sosyal izin maddeleri imza altına alındı. Ayrıca kadınların talep ettiği regl izni de sözleşmeye geçmiş oldu.

İZENERJİ şirketi önünde bekleyen işçiler görüşme boyunca, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İş ekmek özgürlük”, “Eşit işe eşit ücret” sloganları attı.

Oturum sonrası işçilere bilgi veren Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Yaklaşık 11 maddemiz vardı, bayramdan önce gruplar ve iş riskleri maddeleri üzerinde tartışma sürdürmüştük. Bazı birimlerin eksiklikleri tamamlanıp imza altına alındı. Görüşülen maddeler içerisinde hafta tatili çalışmasına dair madde 62, ulusal bayram ve genel tatil günlerine dair madde 63 ve ücretli sosyal izinlere dair madde 66 imza altına alındı” dedi.

Madde 55, banka promosyonu ile ilgili maddeyle ilgili ise Yıldız, “Geçen sene mayıs ayında İZENERJİ şirketi bankayla protokolünü yapmıştı, 2020 görüşmesini 3 taksit olarak anlaşmıştı. 2022’de bir taksit duruyor. 2022’deki taksidi işçilere verilecek, şirket üzerinden işçilere verileceğinden ve dolayısıyla fazladan vergi kesintisi olacağı için, bankayla görüşüldükten sonra kalan para üzerinden net bir şey sağlanacak. 2023 yeni anlaşmada ise sendika olarak taraf olacağız. 2023’teki anlaşmayla komple işçiye verilecek” diye bilgilendirdi.


REGL İZNİ MADDESİ GEÇTİ

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesinde işveren sendikasıyla bir ilk gerçekleştiğini söyleyen Yıldız, “Kadın arkadaşlarımızın talep etmiş olduğu regl iznini bugün geçirdik. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde, o gün alana çıkan arkadaşlarımız ücretli izinli olacak” dedi.

Yıldız, “Bu toplu sözleşme 10 bin işçinin toplu sözleşmesidir. Hiçbir birimi diğerinden ayırmaksızın maddeleri tartışacağımızı söylemiştik. Bazı birimleri açıklarken koku primleri ve iş riskleri ile ilgili güvenlikler hariç demiştik ama bu farklı yöne çekildi. Buradan bir kez daha söylüyorum, güvenliklerin gece vardiyası iş riski olmadan bu toplu iş sözleşme bitmez. Hiç kimse işçileri ayrıştırmasın, bizim daha çok örgütlülüğe ihtiyacımız var. İşverene sesleniyorum, gelin bu toplu iş sözleşme sürecini masada bitirelim. Bitirmezseniz ne yapacağımızı geçmiş yıllardan gayet iyi biliyorsunuz. Buradaki görüşmemiz artık sona ermiştir. Önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le kalan 7 maddemizi görüşerek, her süreci şeffaf bir şekilde sizinle paylaşarak devam edeceğiz” diye konuştu.

Ayrıca taban ücretiyle ilgili yeni bir zam teklifinin olmadığını söyleyen Yıldız, taleplerinin eşit işe eşit ücret olduğunu yineleyerek mücadele vurgusu yaptı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Genel-İş İzmir 2 No’lu Kadın Komisyonu regl izni t...

İZENERJİ’de çalışan işçi kadınlar, TİS’te yer alan ‘Kadınların ayda istediği bir gün izinli’ maddesi...

GÜNÜN BİLGİSİ: Regl izninin tarihi

Dünyada kadınlar regl iznini hangi ülkelerde kazandılar? Türkiye’de regl izni nasıl bir süreç yaşadı...

GÜNÜN HATIRLATMASI: Toplu sözleşmelerde regl izni

İzmir Barosu’nun kadın çalışanları regl izni hakkını elde etti. Bu kazanımın her yerde yaygınlaşması...