İTÜ işçileri TİS hakları için yürüdü: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz
Kadınların da içinde olduğu Tez-Koop-İş üyesi işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine İTÜ yemekhanesi önünde toplanarak rektörlük önüne yürüdü.

İstanbul Teknik Üniversitesinde kadınların da içinde olduğu Tez-Koop-İş üyesi işçiler, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 3 ayı aşkın süredir anlaşma sağlanamaması üzerine üniversite kampüsünde eylem yaptı. Rektörlüğe yürüyen işçiler talepleri doğrultusunda TİS’in bir an önce imzalanmasını istedi.

İTÜ’de çalışan işçiler örgütlü oldukları Tez-Koop-İş’in çağrısıyla İTÜ yemekhanesi önünde toplandı, buradan rektörlük önüne yürüyen işçiler rektörlük önünde basın açıklaması yaptı. İşçilerin TİS talebiyle yaptıkları eyleme İTÜ öğrencileri de destek verdi. Açıklamayı Tez-Koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar okudu.

KAZANILMIŞ HAKLAR GASP EDİLMEK İSTENİYOR

Duyar, İTÜ rektörlüğünün örgütlü olduğu işveren sendikası Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (MİK-SEN) ile yürüttükleri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkandığından söz ederek, “TİS görüşmelerinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hala anlaşma sağlanamamıştır. Sendikamız 100’e yakın üniversitede örgütlüdür ve toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır. Sendikamızın aylar önce işverene iletmiş olduğu toplu iş sözleşmesi teklifine karşı MİK-SEN karşı teklif hazırlamış, kendi teklifini dayatma yaparak toplu pazarlık sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini engellemektedir. MİK-SEN tarafından mevcut toplu iş sözleşmemizde yer alan işçi lehine hükümler geriye götürülmek istenmektedir” dedi. İşveren sendikasının mesai ücretlerini ortadan kaldırmayı hedeflediğini söyleyen Duyar, “Toplu iş sözleşmemizde 40 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır ve bu çalışmaların karşılığında işçiler yüzde 100 zamlı ücret almaktadır. MİK-SEN ise fazla sürelerle çalışma karşılığını yüzde 100’den yüzde 70’e düşürmek istemektedir. Ayrıca toplu iş sözleşmesine iş ve işyeri değişikliği maddesi eklenerek, işçilerin işverene bağlı başka bir işyerinde geçici veya devamlı olarak görevlendirilmesinin önü açılmak, üyelerimizin işinde esaslı değişiklik yapılmak istenmektedir” diye konuştu.

'İTÜ’YÜ EYLEM ALANINA ÇEVİRMEKTEN ÇEKİNMEYECEĞİZ'

MİK-SEN’in tekliflerinin kabul edilebilir bir yanının olmadığını söyleyen Duyar, 2023 yılı için imzalanan Kamu Çerçeve Protokolünü de hatırlatarak, “Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, elektrik, gıda, yakıt gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamların eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde toplu iş sözleşmesi sürecinin uzaması çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara yol açmış, çalışma barışını ortadan kaldırmıştır. Daha fazla geciktirilmeden bir an önce işçilerin mağduriyeti giderilmelidir” dedi.

Duyar işçilerin daha fazla mağdur edilmeden TİS’in bir an önce imzalanması gerektiğini söyleyerek İTÜ rektörlüğüne ve MİK-SEN’e seslenerek, “Tez-Koop-İş üyesi İTÜ işçileri emeğinin karşılığını masada alamazsa sendikalı olmaktan aldığı güçle, anayasal haklarını kullanmaktan; üniversite kampüsünü eylem alanına çevirmekten çekinmeyecektir” dedi. 

Fotoğraf: İTÜ Emek Gençliği Twitter hesabından