İsviçre, Yasemin Çakal’a ‘politik oturum hakkı’ tanıdı
Kendini ölümden korumak için eşi Özkan Kaymaklı’yı öldüren ve 3 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Yasemin Çakal’a İsviçre’de ‘politik oturum hakkı’ tanındı.

Kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Özkan Kaymaklı’yı ölümden korunmak için öldüren ve 3 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Yasemin Çakal’a İsviçre’de “politik oturum hakkı” tanındı.

Sistematik şiddet gördüğü eşi Özkan Kaymaklı’yı 10 Temmuz 2014 tarihinde öldürüp tutuklanan Yasemin Çakal, 4 Temmuz 2017’de “korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı” gerekçesiyle tahliye edilmişti.

Tahliye olduktan sonra tehditler almaya devam eden Çakal, İsviçre Göç Bürosu’na sığınma talebinde bulunmuştu.

Türkiye’de şiddete uğrayan ve yıllarca cezaevinde yatan Çakal İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğu İsviçre’de bir mülteci kampında yaşıyordu.

Çakal hakkındaki kararı Feminist Avukatlar Twitter’dan duyurdu.

Buradaki mahkemelerde kendi hayatına sahip çıktığı için, adeta öldürülmediği için "suçlu" kabul edilen #YaseminÇakal'ın başvurusunda avrupada bir ilk gerçekleşti, İsviçre "adli suç" olarak kabul edilen bir kategoride Yasemin'e politik oturum hakkı tanıdı.Yasemin'e kulak verelim👇 pic.twitter.com/4ME50IZsS8

— feminist avukatlar (@feministavukatt) April 1, 2021

Paylaşımda, “Buradaki mahkemelerde kendi hayatına sahip çıktığı için, adeta öldürülmediği için ‘suçlu’ kabul edilen Yasemin Çakal’ın başvurusunda Avrupa’da bir ilk gerçekleşti, İsviçre ‘adli suç’ olarak kabul edilen bir kategoride Yasemin’e politik oturum hakkı tanıdı” denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yasemin Çakal'a tahliye kararı: Kadın dayanışması...

Evliliği boyunca Özkan Kaymaklı’nın fiziksel ve psikolojik şiddetine, cinsel saldırılarına maruz kal...

Yasemin Çakal’a 15 yıl hapis cezası

Yasemin Çakal’ın, beraat etmesi için başvurulan İstinaf Mahkemesi tarafından 15 yıl hapis cezası ver...

Beni özgürlüğe kadınlar kavuşturdu

3 yıllık tutukluluğun ardından ceza verilmesine gerek görülmeyerek 4 Temmuz’da tahliye edildi Yasemi...