Yasemin Çakal'a tahliye kararı: Kadın dayanışması kazandı!
Evliliği boyunca Özkan Kaymaklı’nın fiziksel ve psikolojik şiddetine, cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal'ın karar duruşmasından tahliye çıktı.

2014 Temmuz ayında Yasemin Çakal çocuğunu ve kendini ölümden korumak için Özkan Kaymaklıyı öldürmüştü. Bakırköy Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Yasemin’in uğradığı şiddet Adli Tıp Ana Bilim Dalının verdiği 33. sayfalık raporla ispatlanmıştı. Sunulan bütün delillere ve raporlara rağmen savcı mütalaasında haksız tahrik altında eşi kasten öldürmeden ceza verilmesini istemiş, davayı takip eden kadınlar ise farklı ülkelerde benzer koşullar altında işlenen suçların "örselenmiş kadın sendromu" ile ele alındığını ifade ederek tahliyesini talep etmişlerdi.
4 Temmuz'da görülen karar duruşmasında Yasemin’in avukatı Meriç Eyüpoğlu yaptığı savunmada Yasemin'in evliliği boyunca yaşadığı şiddeti ayrıntılarıyla tekrar anlattı. Defalarca sığınmaevine giden, ailesinden destek görmediği için şiddet gördüğü eve dönen Yasemin’in cinsel, psikolojik ve fiziksel her tür şiddete maruz kaldığını anlatan Eyüpoğlu, oğulları Selim’in Özkan Kaymaklı tarafından ablasına evlatlık verilmek istendiğini, Yasemin’in buna karşı çıktığı için de hamilelik döneminde şiddete maruz kaldığını ifade etti. Yasemin’in yaşadığı şiddet sonrası büyük bir korkuyla kendisini ve oğlunu korumak için Özkan Kaymaklıyı öldürdüğünü söyleyen Eyüpoğlu, Yasemin’in tahliyesini istedi.
Mahkeme heyetinin oy çokluğu ile aldığı kararda Yasemin’in korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildiği ifade edildi. Yasemin’in davasını takip eden kadınlar kararı sevinçle karşıladı.
Evlendiği ilk günden bu yana kocasının şiddetine maruz kalan 2014 temmuz ayında ölmemek için öldürmek zorunda kalan Yasemin’in Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından muayenesiyle hazırlanan 33 sayfalık raporda da evliliği boyunca yoğun bir şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığı ortaya konmuştu.
Davayı takip eden kadınlar duruşma sonrası adliye önünde açıklama yaptı. 

 

Açıklama sonrası kadınlar Yasemin Çakal'ı karşılamak üzere 3 yıldır hapsedildiği Bakırköy Cezaevi'ne gitti. Akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edilen Yasemin kadınların alkışları ve gözyaşlarıyla karşılandı.


İlgili haberler
Nedir çektiğimiz 'iyi hal' ve 'haksız tahrik' indi...

Mahkeme, bir kadının giydiği taytı yine 'tahrik' kabul etti. Gelin, kadın cinayetlerini adeta teşvik...

Raporlar da Yasemin’in gördüğü şiddeti ve istismar...

Evliliğinin başından itibaren yoğun bir şiddete maruz kalan Yasemin’in yaşadıkları Adli Tıp Ana Bili...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Yasemin Çakal’ı bu davada yalnız bı...

Bir önceki duruşmada yaşadıkları 33 sayfalık Adli Tıp Raporu ile ispatlanan Yasemin Çakal’ın davasın...