İstismar davasında kadın avukat ve gazeteci hedef gösterildi: Adaletin peşindeyiz
Esra Yücel'in istismar davasının duruşmasında sanıklardan biri Avukat Nükeyf Onursal ve gazeteci Evrim Deniz'i hedef gösterdi. Onursal ve Deniz süreci Ekmek ve Gül'e değerlendirdi.

Hakkari’de 7 yıldır süren Esra Yücel'in istismar davasının duruşmasında sanıklardan Nihat Yılmaz, dosyanın avukatı Nükeyf Onursal ve Esra’nın yaşadıklarını gündeme getiren gazeteci Evrim Deniz’i hedef gösterdi. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındaki Esra Yücel, 2016 yılında dışarı çıktığında Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenler tarafından istismara uğradı. İstismar anını kamerayla görüntüleyen failler, Esra Yücel’i olayı kimseye anlatmaması için ölümle ve görüntüleri yaymakla tehdit etti.

Son duruşmada Mütalaada sanıkların tutuklanması yönünde karar çıkmasına rağmen adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Nihat Yılmaz, Veysi Yılmaz ve Zahit Yılmaz’ın Esra Yücel’in ailesini tehdit ettiği iddia edilmişti.

Mahkemede hedef gösterilen Avukat Nükeyf Onursal ve gazeteci Evrim Deniz süreci Ekmek ve Gül’e değerlendirdi.

UMUDUMUZU KAYBETMEDİK

Avukat Nükeyf Onursal sürece dair şöyle konuştu: “Bu meselenin gündeme gelmesi baroların harekete geçmesine de vesile oldu. Sanıkların defalarca aileyi tehdit ettiğini biliyoruz. Özellikle köy ahalisiyle birlikte Esra Yücel’in babasının evine gidip şikayetlerini geri çekmeleri gerektiğini söylediler. Baba ise ‘Ben kızımı kaybettim, eşimi kaybettim artık bir sonuç alalım’ diye düşünüyor ve çok haklı. Esra’nın ablası ise sonuç sonrası bir moral bozukluğu yaşadı elbet. Biz bu duruşmadan tutuklama kararı bekliyorduk ama olmadı. Duruşma sürecinde mahkemenin ‘ılımlı’ davranması bizi umutlandırdı ama sonuç değişmedi. Daha ne olsun istiyorlar? Olaya Esra ambulansa bindirildikten sonra şahit olan Esra’nın kuzeninin bir süre sonra verdiği ifadesinin değiştirilmesi, HTS kayıtları ve çocuğun beyanlarına rağmen hâlâ süren bir mahkeme var. Sanıklar ise ismimizi söyleyerek bizi hedef göstermekten imtina etmiyorlar. Biz hâlâ umudumuzu koruyoruz. Dava ve adalet için elimizden geleni yapacağız.”

HEDEFİMİZ KAMUOYU YARATMAKTI, BAŞARDIK

Gazeteci Evrim Deniz ise Avukat Nükeyf Onursal ile dosyaya dair yaptığı röportajdan dolayı sanık Nihat Yılmaz tarafından hedef gösterildi. Deniz sürece dair şunları söyledi:

“Uzun süredir devam eden bir dava ve kamuoyu yaratılmadan devam etmiş. Ben 8. duruşmadan itibaren bu süreci takip ediyorum. Yani yaklaşık 1 aydır aile ile de görüşerek Esra’nın yaşadıklarını gündemleştirmek için uğraşıyordum. Çünkü sanıklar Esra’yı istismar edip, intihara sürüklemenin yanı sıra aileyi sürekli tehdit ediyorlar. Nükeyf Onursal ile yaptığım röportaj sonrası bu duruşmaya birçok baro, dernek ve gazeteci katıldı. Aslında yapmak istediğimiz de buydu. Yani kamuoyunun yüzünü bu davaya dönmesi. 7 yıldır tüm tehditlere rağmen mücadele eden bir aile var ve bu yüzden onların sesi olmak istedim. Bu benim işim. İyi ki de yapmışım. Maalesef kamuoyu oluşmadığı sürece böylesi acı meseleler takip edilmiyor, gündeme gelmiyor. Dolayısıyla ben işimi yaptım. Mahkemede sanıklar aileyi tehdit ettiklerine dair tek bir somut delil olmadığını iddia edip sonrasında hemen ben ve dosyanın avukatını hedefe aldılar. Bu cesareti de mahkeme heyetinden aldıklarını düşünüyorum. Çünkü 42 yıl hapis cezayla yargılanmalarına rağmen hâlâ serbestler. Mahkeme heyeti yıllardır sanıklar duruşmalarda yer aldıkları için onları serbest bıraktığını söylüyor ama o adamların köyde yüzlerce çocuğun arasında dolaşması büyük bir tehdit değil mi? Biz kadınların arasında dolaşması büyük bir tehdit değil mi? Ben işimi yapmaya devam edeceğim ve korkmuyorum. Adaletin peşinden gitmeye ve ailenin yanında olmaya da devam edeceğim.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Esra Yücel'in istismar davası görüldü, avukat ve g...

7 yıl önce istismara uğrayan ve sanıkların tahliyesi sonrası intihar eden Esra Yücel’in davası bugün...

Çocuğa yönelik cinsel suçlar Meclis gündeminde: 20...

Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Muş’ta erken yaşta zorla evlendirme başta olmak üzere...

Hiranur Vakfı istismar davası | Sanık avukatı isti...

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G'y...