Çocuğa yönelik cinsel suçlar Meclis gündeminde: 2023 yılında kaç çocuk istismara maruz bırakıldı?
Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Muş’ta erken yaşta zorla evlendirme başta olmak üzere çocuğa yönelik cinsel suçlardaki artışı Meclis gündemine taşıdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Muş’ta erken yaşta zorla evlendirmeleri Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Meclis Başkanlığına dilekçe veren Boz ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kentte, bir çocuğun zorla evlendirilmesi ve başka bir çocuğun ise alıkonulmasını sordu.

MECLİS ARAŞTIRILMASI TALEP EDİLDİ

UNICEF’in 2021 yılı raporuna göre, çocuk yaşta evlendirmelerde Avrupa sıralamasında Türkiye’nin birinci sırada olduğu hatırlatılan dilekçede, Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılı adli istatistiklerine göre ise çocuğa yönelik cinsel suç kapsamında 20 bin 459 dava açıldığını, toplamda ise 50 bin 370 dosya olduğu belirtilen dilekçede, çocuğa yönelik cinsel suçların tüm yönleriyle araştırılması, sorumluların açığa çıkarılması için Meclis araştırması talep edildi.

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması için verilen önergede, Muş’ta çocuk yaşta evlendirmelere ilişkin şu sorular soruldu:

■ 2023 yılı itibarıyla Bakanlığınızın müdahil olduğu çocuk istismarı vaka sayısı kaçtır?

■ 2021 yılından bugüne, son 3 yılda, Muş’ta ve ülke genelinde, çocuk istismarı vaka sayısı kaçtır? Bu vakalardan kaçında fail kolluk gücü mensubudur?

■ 2021 yılından bugüne, son 3 yılda, Muş’ta ve ülke genelinde, çocuk istismarı vakalarında Bakanlığınızın sosyal destekte bulunduğu çocuk ve/veya aile sayısı kaçtır?

■ 2021 yılından bugüne, son 3 yılda, Muş’ta ve ülke genelinde, çocuk istismarı vakalarında Bakanlığınızca korumaya alınan kız ve erkek çocuk sayısı kaçtır?

■ Bakanlığınıza bağlı çocukları korumaya yönelik kurumları denetlemekte misiniz? Söz konusu denetimler hangi sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır?”

28 Şubat’ta bir çocuğun evlendirilerek, cinsel saldırıya maruz bırakılmasına neden olunmasına dair verdiği önergede ise Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

■ 28 Şubat 2023 tarihinde basına yansıyan çocuğun evlilik adı altında istimara maruz bırakılmasına dair Bakanlığınızın girişimleri nelerdir?

■ Çocuğun evlilik adı altında istimara maruz bırakılmasına dair Bakanlığınızın çocuğu korumaya yönelik aldığı tedbirler nelerdir?

■ Söz konusu olaya ilişkin Bakanlığınız çocuğa yönelik sosyal destekte bulunmuş mudur?

■ Muş’un Malazgirt ilçesinde yaşayan çocuğun aile baskısıyla evlilik adı altında istismara maruz bırakılmasına, söz konusu olaya dair polise suç duyurusunda bulunmasına rağmen işlem yapılmamasına ilişkin kolluk gücü hakkında soruşturma açılmış mıydı? Bakanlığınızın kolluk gücünün çocuğu korumaya yönelik işlem yapmamasına ilişkin attığı adımlar nelerdir?

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
Tepkiler büyüdü, Diyanet çocuk istismarına karşı h...

Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşındaki çocuğunu evlendirip istismara maruz bırakmasına gösterilen tep...

Tarikatta çocuk istismarı soruşturmasında Kadir İs...

H.K.G.'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alı...

Hiranur Vakfı istismar davası | Sanık avukatı isti...

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G'y...