İstanbul'da her beş ev kadınından biri çocuk yaşta evlendirilmiş
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) İstanbul’da yaşayan ev kadınlarına ilişkin araştırması ev kadınlarına dair çarpıcı gerçekleri görünür kılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İstanbul Planlama Ajansı (İPA) 2 bin ev kadını ile yaptığı yüz yüze görüşmelerin ardından "İstanbul'da ev kadınları" araştırmasını yayınladı. İstanbul’daki ev kadınlarının sosyo-demografik özellikleri, gündelik yaşamları, beklentileri ve siyasete bakışları dört ana başlık altında ele alındı. Araştırma sonucunda İstanbul'daki her 5 ev kadınından 1'inin çocuk yaşta evlendirildiği ortaya çıktı.

BAKIM YÜKÜ İLE BAŞ ETMEDE YALNIZ KADINLAR

Verilerden öne çıkanlar şöyle:

 ◼ Genç kadınlarda erken evlilik oranı belirgin şekilde düşerken eğitim düzeyi artıyor.

 ◼ Her beş ev kadınından biri 18 yaşından önce evlendi.

 ◼ Rapora göre, evli kadınlar genellikle çekirdek aile hâlinde yaşadıkları için çocuk bakım yükü ile baş etmede hane içerisinde daha yalnız.

HER 2 KADINDAN 1'İ DAHA ÖNCE HİÇ ÇALIŞMAMIŞ

 ◼ Kadınların yüzde 55'i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 13'ü pek geçinemediğini, yüzde 23'ü ise en temel ödemeleri bile yapamadığını söylüyor.

 ◼ Her iki ev kadınından birinin daha önce hiç ücretli çalışma deneyimi olmadığı ortaya çıktı. Rapora göre ev kadınlarının yüzde 35’inin ücretli çalışma deneyimi olsa da  yüzde 30’u doğumdan sonra, yüzde 27’si ise evlilikten sonra işi bırakmış. Yani, evlilik ve çocuk bakımı neredeyse her üç kadından birini iş hayatından uzaklaştırarak ev kadını yapmış.

 ◼ Genç kadınların ekonomik bağımlılığının 60 yaş üzeri ev kadınlarına kıyasla belirgin bir şekilde yüksek. 18-29 yaş arasındaki ev kadınlarının yüzde 36’sı her türlü ihtiyacı için harçlık alırken, 60 yaş ve üzeri kadınlarda bu oran yüzde 16’ya düşüyor. Eşi vefat etmiş kadınların yararlanabildiği “dul maaşı”, vefat eden eşlerden kalan emekli maaşları ve yaşlılık aylığı gibi düzenli gelir sayılabilecek sosyal hakların 60 yaş üstü kadınların ekonomik bağımlılığını görece azalttığı anlaşılıyor.

KADINLARIN GÜVENCESİZLİĞİNİN KANITI

 ◼ Boşanmış kadınlarda sigortalı olmayanların oranı yüzde 22’ken, evli kadınlarda bu oran yüzde 19’a, eşi vefat etmiş kadınlardaysa yüzde 13’e düşüyor. Sosyal güvenceye sahip kadınların yüzde 73’ünün eşi üzerinden sahip.

KADINLAR ÇOCUK BAKIYOR, EV İŞİ YAPIYOR ERKEKLER İZLİYOR

 ◼  Çocuklara bakma oranı kadınlarda yüzde 71’ken eşlerinin çocuk baktığını söyleyen kadınların oranı yüzde 13’te kalıyor. Sosyoekonomik düzeyi görece düşük hanelerde çocuklara sadece kadınların bakma oranı yüzde 90’ken, hane refahı arttıkça bu oranın düştüğü görülüyor.

 ◼ Kadınların ödevlerle ilgilenme oranı erkeklerin tam 5,5 katı.

 ◼ Kadınların yüzde 61’i ev işlerini sadece kendi yaparken, eşinin de ev işi yaptığını belirtenlerin oranı yüzde 19. Kadınların yalnızca yüzde 35’i ev işlerinde kendilerine “yardım eden” biri/birileri olduğunu belirtiyor.

 ◼ Hanede bakıma muhtaç biri olduğunda, ev kadınları yüzde 66 oranla bu kişinin bakımını tek başlarına üstleniyorlar.

TATİLİ BIRAK İSTANBUL'UN ÖBÜR YAKASINI GÖRMEMİŞ KADINLAR VAR!

 ◼ Kadınların yarısından fazlası (yüzde 54) henüz yaşadıkları yere göre İstanbul’un diğer yakasını görmemiş.

 ◼Kadınların yüzde 34’ü tatil yapmadıklarını, yüzde 48’i ise tatilini memleketinde geçirdiğini belirtmiş. Kadınların sadece yüzde 16’sı tatil beldelerine gidebiliyor.

 ◼Görüşülen kadınların yalnızca yüzde 6’sı eğlence mekânlarına giderken, konsere gidenlerin oranı yüzde 5’te, sinemaya gidenlerinki yüzde 12.

 ◼ Ev kadınlarının sıklıkla yaptığı faaliyetlerin başında yüzde 51 oranla “parka gitmek” geliyor. Ancak bu park, kadınların genellikle çocuklarla birlikte gittiği oyun parkı. Arkadaşlarla ev gezmesi yüzde 42, akraba ziyaretleri yüzde 41, AVM’ler yüzde 40, piknikler yüzde 38 oranla tercih ediyor.

Görsel: pch.vector/Freepik

İlgili haberler
Ev kadınlarının ‘hayat pahalı’ ayaklanmaları

1911 ağustosunda başlayan ev kadınlarının huzursuzluğu eylemlere dönüştü. Tepesi atan kadınlar her ş...

GÜNÜN ARAŞTIRMASI: Batı’da diplomalı ev kadınların...

Avrupa ülkelerinde, iyi eğitim görmüş kadınların işlerini bırakıp ev işlerine, çocuk bakımına ağırlı...

Ev kadınlığı: Ne maaş, ne sigorta... Akşama kadar...

Hem doktor, hem aşçı, hem kuaför, hem bekçi, hem mühendis, hem itfaiyeci, hem pastacı, hem dondurmac...