İstanbul Üniversitesi tarafından işten atılan işçiler eylem yaptı
İstanbul Üniversitesindeki işlerinden atılan işçiler işe iadeleri için eylem yaptı. İşten atılan kadınlar ve İstanbul Üniversitesi öğrencileri de eylemde yerlerini aldı.

İstanbul Üniversitesinde kısa bir süre önce işten atılan yemekhane ve kantin işçileri, öğrencilerle birlikte üniversite girişinde eylem yaptı. Kış ortasında işsiz bırakıldıklarını belirten işçiler, işe iadelerini istedi.

Üniversite Yönetimi, üniversitenin bölünmesi sonrası elaman fazlalığı oluştuğu gerekçesiyle 56 kantin çalışanını işten attı. Sabah kahvaltısını kaldırıp, akşam yemek fiyatlarını 18 liraya çıkarmayı planlayan üniversite yönetimi, 39 yemekhane çalışanını da yılbaşı günü kapı önüne koydu.

‘KADINLAR İÇİN DAHA ZOR’
İstanbul Üniversitesinde yaklaşık 10 yıl, yemekhanede ise 1 buçuk yıldır çalışan Fatma Coşkun da şunları söyledi: “Bize ‘Sabah kahvaltısı kaldırılacak, akşam da 18 lira olacak. Yani öğrenci bir kere yiyebilecek’ dediler. Daha sonra da personel azaltılacak duyumları almaya başladık. Kiradayız. Benim asıl mücadelem kadınlarla ilgili. Erkekler bir şekilde yolunu buluyor. Ama bu kış günü, arkadaşımın 2 çocuğu var ve ikisi de okuyor. Bir oğlu askerden yeni geldi. Evine bakmak zorunda. Eşi ayrılmış gitmiş, ilgilenmiyor çocuklarıyla. Keza ben tek yaşayan biriyim. Benim de çocuklarım var ama çocuklarımdan ne zamana kadar gidip yardım isteyebilirim? Kimseye gidemem. Şu anda kiramız var, faturalarımız var... Ne yapacağımızı bilmiyoruz. İş arıyoruz bu süreçte. Belli bir yaşa gelmişiz. 40 yaşında üzerinde insanlarız biz. Zor durumdayız yani.”

Öğrencilerin yaptığı eylemler sonrası üniversitenin kahvaltının kaldırılması ve akşam öğünün kaldırılmasından vazgeçtiğini ancak atılan işçileri geri almadığını ifade eden Coşkun, “Bizi arayıp soran yok. Şu anda 4 işçi alındığını duydum. Demek ki yetkililer kendi adamlarını yerleştiriyor Eğer hakkaniyetten bahsediyorsa koltukta oturanlar, evet haklısınız dediler bize, hak verdiler. O zaman 39 işçiden birçoğunun geri alınmasını istiyorum ben. En azından uzun yıllardır çalışan arkadaşlarımız var. Onların işe iadesini istiyorum” diye konuştu. 

İŞÇİLERİNİN HAKLI TALEPLERİNİN YANINDA OLACAĞIZ
Eyleme destek veren İstanbul Üniversitesi öğrencileri de, işçilerin işlerine geri dönmesinin verdikleri dilekçelerde talep olarak yer aldığını belirterek işçilerin biran önce işe iadelerini istediler.
“En başından beri söylüyoruz. Atılan işçilerin geri alınmasını istiyoruz” İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Selinay Uzuntel şöyle konuştu: “Bizim yemek hakkımızın elimizden alınmasıyla birlikte işçiler sebepsiz yere işten atıldı. Bizim 3 kuruşluk yemeğimize göz dikenler işçinin, emekçinin hakkını da gasp ediyor. Biz başından beri bunun karşısındayız. Dilekçelerimizde de bunu talep ettik. Bugün de tekrar söylüyoruz. İşçi ve emekçilerin haklı taleplerinin yanında, sonuna kadar onların destekçisi olacağız, mücadelelerinin yanındayız.

İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Özlem Özdemir de, “Bizler de bugün buraya İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak geldik. Dün bu meydanda yemek hakkımızı kazandık. Ama atılan işçiler geri alınmadı. Bizler İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak atılan işçilerin geri alınması için buradayız. İşçiler işten atılmaya devam ediliyor” diye konuştu.

Bir hafta boyunca yemek hakkını geri almak için direndiklerini ve çabalarının sonuç verdiğini ifade eden öğrenciler, işçilerin mücadele etmesi durumunda her zaman yanlarında olacaklarını ifade etti.

Kaynak: Evrensel Gazetesinden kısaltılarak alınmıştır

İlgili haberler
İşten atılan kadın işçiler: Birlik olursak kimse k...

Manisa’daki Ekinler Endüstri fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan kadınlar, kadın oldukl...

Bakırköy Belediyesi işçileri ücrette eşitlik istiy...

Kimse çalışma koşullarından memnun değil. Daha iyisini vadeden bir belediye de yok, belediyeye karşı...

Silikozis hastası olduğu için işten çıkarıldı

Aydın Çine’de maden işletmelerinde çalışırken silikozis olan ve hastalandığı için işten çıkarılan Sa...