İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri katledilen hocalarını andı
İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri: Susmayacağız belirtmek isteriz. Bir an önce kadın cinayetlerini önlemek için mekanizmalar geliştirilsin.

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri Kemal Delbe isimli erkek tarafından boğazı kesilerek ve yakılarak katledilen Dr. Öğretim Üyesi Aylin Sözer için üniversite kampüsünde açıklama yaptı.

İstanbul Aydın Üniversitesi merkez kampüsünde yapılan basın açıklamasını, İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü üyesi İlgar Jahed okudu. Katledilen hocalarının haberini derin üzüntüsü içerisinde olduklarını söyleyen İlgar Jahed, “Aylin Hocamızın bizlere dersi olduğu saatte acı haberi aldık. Hayattan koparılan kadın bizim hocamız. Aylin Hocamız ve daha niceleri için burada toplandık” dedi. “Hocamızın öldürülmesi ne ilk ne de son olacak” diyen Jahed, “Türkiye’de her gün birçok kadın şiddete, istismara ve tacize uğruyor Ve öldürülüyor. Türkiye'de 2020 yılında 419 kadın erkekler tarafından katledildi. Genç kadınlar olarak hayallerimizin ve hedeflerimizin doğrultusunda ilerlemek isterken her gün bir caninin katlettiği kadın olmak istemiyoruz. Tüm bunlara karşı biz öğrencilerin talebi İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasıdır” diye konuştu. Hukuki sürecin peşinde olacaklarını söyleyen Jahed, “Aylin hocamızın hukuki her sürecinde yanında olacağımızı, İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri olarak susmayacağız belirtmek isteriz. Bugün burada birçok kez söylenen cümleyi tekrarlamak için toplandık. Bir an önce kadın cinayetlerini önlemek için mekanizmalar geliştirilsin” dedi.


AYLİN HOCA’NIN ARKADAŞLARI VE ÖĞRENCİLERİ: ‘İLK DEĞİL AMA SON OLSUN’
Akademisyen Aylin Sözer, bugün çalıştığı üniversitenin kampüsünde öğrencileri ve akademisyenler tarafından da gözyaşları içinde anıldı.
Anma programında konuşan Öğretim Üyesi Özgül Yaman, “Aylin Sözer kadına karşı şiddetin ilk kurbanı değil ama artık son kurbanı olsun istiyoruz. Güle güle kırmızı saçlı öğretmenimiz, güle güle canım arkadaşım. İstanbul Aydın Üniversitesi seni, yaşam enerjini ve gülüşünü hiçbir zaman unutmayacak” dedi.
‘BİR PROJE İLE ADINI SÜRDÜRECEĞİZ’
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Yeşim Üstün ise “Bir proje ile adını sürdüreceğiz, yaşatacağız. Meslektaşlarımla bunu yapmak bizim borcumuz. Sadece kınamak yetmiyor. Önlemek zorundayız. Son kurban diyoruz ama son kurban olmaması için bütün toplumca hep beraber çalışmamız gerekiyor. Bunun için açık davet sunuyorum. İlgili bütün toplum kuruluşlarına, bütün kurumlara bu toplumdaki şiddeti azaltacak, erken çocukluk döneminde bunu önleyecek bir projede bizimle birlikte yer alsınlar. Bu sorunu hep beraber çözmek için gayret edelim. Acımız ancak böyle dindirebiliriz” diye konuştu.
Üniversite Rektörü Prof. Yadigar İzmirli de gözyaşları içinde “Şiddetin her türlüsünü ama illa ki kadına ve çocuğa şiddeti tüm benliğimizle kınıyorum. Ailesi başta olmak üzere tüm öğrencilerine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum” dedi.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nükhet Çıkrıkçı ise haberi aldığından duyduklarını inanamadığını belirtti. Prof. Çıkrıkçı, “Acımız çok büyük. Aylin hocayı hiç bu şekilde görmek istemezdik. O bir gerçek eğitimci, işini aşkla sevgiyle yapan geleceğe bilgisini çoğaltarak veren bir hocaydı. Yerinin doldurulması çok zor. Yapacağımız çalışmalarla erkek şiddetinin nedenlerini araştırıp bunlardan çıkacak sonuçlarla politikacılara yol göstermeyi istiyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Genel-İş üyesi kadınlar, kadın cinayetlerine karşı...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu ve Eskişehir KESK üyesi kadınlar yaptıkları açıklama ile...

EMEP Çanakkale İl Örgütü: Şiddete, zorbalığa ve eş...

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü üyesi kadınlar, TJA ve HDP Kadın Meclisi ve CHP Bornova İlçe Kadın...

EMEP: Kadın cinayetlerine karşı acil önlem için de...

Emek Partisi, bugün üç kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, iktidardan kadın cinayetlerini adeta teşv...