"İris serbest bırakılsın"
İris Mozalar, 10 Temmuz’da ev baskınıyla gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkemece TCK Madde 216/1’den (kamuoyunda bilinen adıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu) tutuklanmıştı.

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Danışmentgazi Mahallesi’nde Suriyeli bir erkeğin bir çocuğu istismar ettiği iddiasından sonra Suriyelilere ait iş yeri ve araçlara saldırılmasını eleştiren sosyal medyada paylaşımları yapan İris Mozalar, 10 Temmuz’da ev baskınıyla gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkemece TCK Madde 216/1’den (kamuoyunda bilinen adıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu) tutuklanmıştı.

Tutuklanan Mozalar için İstanbul Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir araya gelen yurttaşlar burada yaptıkları basın açıklamasıyla Mozalar’ın serbest bırakılmasını istedi.

Opera binası önünde toplanan kalabalık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “İris Mozalar yalnız değildir” sloganları attı. 

“İNSANLAR EV YAKTILAR, İRİS BUNLARI YAZDIĞI İÇİN Mİ TUTUKLANIYOR?”

Basın açıklamasında, “İris’in eleştirilerinin hepsi ifade özgürlüğü kapsamındadır. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden İris değil, savaş ve ırkçılık nedeniyle güvencesiz bir şekilde dünyada var olmaya çalışan mültecilere saldıranlardır. İris’in mahkeme heyetine sorduğu gibi biz de soruyoruz ‘İnsanlar ev yaktılar, pogrom yaptılar ve adli kontrolle serbest bırakıldılar, İris ise bunları yazdığı için mi tutuklanıyor?’ Mültecilerin yaşam alanlarına, iş yerlerine ve canlarına kast eden bu saldırganlar, toplumsal barış için ‘yakın tehdit’ oluştururken çoğu gözaltına alındıktan sonra salıverilmiş; arkadaşımız İris ise tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na götürülmüştür” ifadelerine yer verildi. 

“ARKADAŞIMIZIN ELİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Göçmenleri linç eden, evlerini ve iş yerlerini yakan saldırganların değil; özgür ve bir arada yaşamı savunan insan hakları savunucularının “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” diye cezalandırılmasının kabul edilemez olduğu söylenen açıklamada, “Ne İris’i ne de bizi yalnızlaştırabilir, mücadeleden geriye düşürebilirsiniz. Bu hukuksuzluğa karşı arkadaşımızla dayanışmak için elimizden geleni yapacağız" denildi.

Fotoğraf:Murat Uysal/Evrensel