İranlı ressama yargısız infaz yapıldı: ‘Ula GGM’de koşullar insani değil’
Hukuksuz bir şekilde Geri Gönderme Merkezinde tutulan İranlı ressam Termeh Yaghoubi'nin gözetim kararına itiraz reddedildi. Yaghoubi koşulları anlatırken, avukatı süreci Ekmek ve Gül'e aktardı.

İranlı Ressam Termeh Yaghoubi’nin hukuksuz bir şekilde Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tutulmasına karşı avukatları Özlem Kortel ve Ahmet Aksüt Yaghoubi’nin itirazı reddedildi. İranlı Ressam Arezuo (Termeh) Yaghoubi, 7 Şubat akşam saatlerinde Fethiye’de gözaltına alınmış, Muğla Ula Geri Gönderme Merkezine götürülmüştü. Yaghoubi’ye hiçbir gerekçe gösterilmeden ve sorguya bile alınmadan hukuksuzca deport kararı verilmişti. 

‘BAŞIMA BİR ŞEY GELİRSE SORUMLUSU YARGISIZ İNFAZ EDENLER’
Termeh Yaghoubi GGM’den Ekmek ve Gül’e ulaşarak gözetim kararına itirazının reddeidlmesine, "Burası cezaevi bile değil. Ben cezaevine bile gidecek bir suç işlemedim. Ben ressamım. Benim tek işim resim. Sözümü resmimle söylerim. Bu kimi, neden rahatsız ediyor? Gözetim kararına itiraz reddedilmiş. Bana tek bir soru sorulmadı, savunma hakkı verilmedi. Ben neden burada olduğumu hala bilmiyorum" diye tepki gösterdi.
Yaghoubi, Ula Geri Gönderme Merkezi'ndeki koşulları da aktardı: “Burası tam bir işkence merkezi. Her iki kişiye tek yatak var ve her yer kokuyor. Battaniyeler aylardır yıkanmamış gibi ve aşırı kötü kokuyor. Hijyenden bahsetmemiz mümkün değil. Sıcak su yok ve soğuk suyla yıkandığım için şu an sesim bile çıkmıyor. Çok hastayım. Burası buz gibi. Tuvaletlerde peçete diye bir şey yok. Büyük çöp poşeti var tuvalette, yerde ve herkes ped ve peçetelerini oraya atmak zorunda. Tuvaletler asla temizlenmiyor. Kaç gündür buradayım çöp poşetinin değiştiğini görmedim. Burada çoğu kadının kimliği yok. Sınırdan geçemeye çalışırken tutuklanıp buraya getirilmiş. 6 aydır bu merkezde tutulan kadınlar var. Burası hiçbir insanın kalamaması gereken bir yer. İnsani koşulların çok dışında bir yaşam sürdürüyoruz. Başıma bir şey gelirse sorumlusu beni yargısız infaz edenlerdir.” 
‘KÖTÜ ŞARTLAR ALTINDA TUTULUYOR’
Termeh Yaghoubi’nin avukatı Özelem Kortel sürecin hukuksuzluğunu şöyle anlattı: “Müvekkilimize yapılan haksızlık karşısında eş zamanlı olarak müvekkilimiz hakkında verilen gözetim kararına Sulh Ceza Mahkemesinde itiraz ettik ve sınır dışı etme kararının iptali için Muğla 1.İdare mahkemesinde dava açtık. Gözetim kararı nedeni ile hala Ula Geri Gönderme Merkezinde bulunan müvekkilimiz kötü şartlar altında tutulmakta olup, sürecin hızlı ilerlemesi en büyük isteğimizdi ancak itiraz reddedildi.”
‘HAKKINDA BİR ADLİ SORUŞTURMA VE YARGILAMA YOK’ 
“Müvekkilimiz yasal yollarla girdiği ülkemizde yine resmi makamların denetimi ve soruşturması ile ikamet izni almıştır. Müvekkilimiz hiçbir suç işlememiş olup, hakkında adli soruşturma ve yargılama da yoktur. İkamet adresi tüm resmi makamlarda bulunan müvekkilimiz hakkında herhangi bir soruşturma olması halinde kolaylıkla kendisine ulaşabilecek, tebligat yapılabilecekken Fethiye ilçesine gittiğinde kaçak muamelesi yapılarak ve hiçbir açıklama yapılmadan emniyet güçlerince gözaltına alınması kabul edilemez.”
‘MÜVEKKİLİMİZİN SAVUNMA HAKKI ELİNDEN ALINMIŞTIR’
“Müvekkilimizin kendisini savunma hakkı elinden alınmış, lehine delil sunma, müdafi yardımından yararlanma haklarını kullanabilmesi mümkün kılınmamıştır. Bu şekilde yargısız infaz yapılarak müvekkilimiz hakkında idari gözetim tedbiri uygulanarak sınır dışı edilme kararı verilmiştir. Bu husus AİHS madde 6/3 gereğince adil yargılanma hakkının ve Masumiyet Karinesinin ihlalini oluşturmaktadır.
Müvekkilimiz ayrıca ilgili kanunlar gereğince 'Geri gönderilemeyecek kişiler’ kapsamında değerlendirilmesi gerekli kişilerdendir. 6458 S. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre, koruma altındadır.”
NE OLMUŞTU?
İranlı Ressam Arezuo (Termeh) Yaghoubi, 7 Şubat akşam saatlerinde Fethiye’de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan sonra Muğla’nın Ula Geri Gönderme Merkezine götürülen Yaghoubi’nin avukatı Ahmet Aksüt müvekkiline ‘milli güvenlik aleyhine hareket etme suçundan’ deport kararı verildiği bilgisini vermişti. Aksüt bu kararın hiçbir gerekçe sunulmadan ve Yaghoubi’nin sorguya bile alınmadan verildiğini aktarmıştı. 
Arezuo (Termeh) Yaghoubi GGM’den ilk gün Ekmek ve Gül’e ulaşarak: “Ben neden buradayım? Kimse bir şey söylemiyor. Kimlik iznim var. Hiçbir yanlışım olmadı. Ben bir ressamım. Kadınları ve kadınların özgürlüğünü çiziyorum. Suçum bu mu? Benim bir köpeğim var ismi ‘Jigo’. O bensiz kalamaz. Annem hasta. Gerçekten ben neden buradayım?” demişti.
 

Fotoğraf: Kişisel arşiv

İlgili haberler
Bursa Kadın Platformu: Termeh’in başına gelebilece...

İranlı Ressam Arezuo (Termeh) Yaghoubi hakkında verilen deport kararına karşı açıklama yapan Bursa K...

EMEP: İranlı ressam Termeh’in Yanındayız!

EMEP Göç ve Mülteciler Bürosu İranlı Ressam Arezuo (Termeh) Yaghoubi hakkında verilen deport kararın...

Bursa ve Çanakkale Ekmek ve Gül: Arezuo (Termeh) Y...

Bursa’da yaşayan, tatil için Fethiye’ye giden İranlı Ressam Arezuo (Termeh) Yaghoubi'ye sorgu yapılm...