İktidar kadına ‘fıtrat’ diyor
Devlet hastanelerinde gerekli doğum hizmetlerinin yeterli sağlanmaması nedeniyle pek çok kadın kâr amacı güden özel hastanelerde doğum yapmak zorunda kalıyor.

İki kadının yarım saat arayla katledildiği gün Sağlık Bakanlığı ‘normal doğum’ propagandası için kamu spotu yayımladı. Videoda normal doğum yapan kadın ‘başarılı’ addediliyor. Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Emine Erdoğan “anne adaylarını fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübeyle edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya” çağırdı.

Türkiye’de kadınlar vajinal (normal) doğum için gerekli sağlık hizmetlerine dahi erişemezken hekimler kadın bedeninin ideolojik söylemlerle hedef alınmasına tepki gösteriyor.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre 2023’te sezaryen ameliyatın canlı doğumlar içindeki oranı yüzde 61.5, 2022’de ise yüzde 60.1 oldu. 2023’te 1000 canlı doğumda bebek ölüm hızı 9.8, 2022’de 9.1 oldu.

Vajinal doğumun sağlıklı gerçekleştirilmesi için kadının doğum öncesi hizmetlerden yararlanması gerekiyor. Ancak birinci basamak sağlık hizmetlerinin yok edilmesiyle gebelik izlemleri de doğum öncesi bakımlar da yerine getirilemiyor. Filiz Ergin, Hilmiye Aksu ve Hüseyin Demiröz’ün kırsal ve kentsel yapıda iki sağlık ocağı üzerinden yaptığı araştırmaya göre gebelik süresince yeterli izlem yapılma durumu kentselde yüzde 48.7, kırsalda ise yüzde 21.1. Kentsel bölgede yaşayan kadınların yüzde 85.3’ü “iyi” nitelikte doğum öncesi bakım almışken, kırsalda bu oran yüzde 56.2 oluyor.

Devlet hastanelerinde gerekli doğum hizmetlerinin yeterli sağlanmaması nedeniyle pek çok kadın kâr amacı güden özel hastanelerde doğum yapmak zorunda kalıyor. Bu ise sezaryen doğum sayısının artmasına neden oluyor.

‘BAKANLIK KENDİ SORUMLULUĞUNU GÖRMÜYOR’

TTB Kadın Sağlığı Kolu sağlık sisteminin eksikliklerinin görmezden gelindiğini, gebe izlemlerinin azaltıldığını vurgulayarak Bakanlığın eylem planının doktorlar üzerinde baskıya dönüşeceğini söyledi. İktidarın “fıtrat” söylemleriyle hareket ettiğine dikkat çekilen açıklamada, kamu ve özel hastanelerdeki uygulama farklılıklarının eşitsizliği derinleştirdiği, bu eylem planının da kadın sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi. İstanbul Tabip Odasından yapılan açıklamada ise sezaryen doğumdaki artışın iktidarın sağlığı özelleştirme politikalarının bir sonucu olduğu vurgulandı.

Fotoğraf: Canva Pro Kolaj