İHD İzmir Kadın Komisyonu: Kaybedilen 21 kadına ne oldu?
İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu 90’lı yıllardan günümüze kaybedilen 21 kadının akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, cumartesi günleri “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla Konak Eski Sümerbank önünde düzenledikleri basın açıklamasını bu hafta kaybedilen kadınlara ilişkin düzenledi.

90’lı yıllardan bugüne kaybedilen 21 kadının akıbetinin sorulduğu açıklamada basın metnini İHD Kadın Komisyonu adına Ayşenur Kizaroğlu okudu:

“Ülkemizde 90’lı yılların başından itibaren kayıp sayısında artışlar yaşandı, giderek çoğalan bu zorla kaybedilmelerden kaynaklı biz insan hakları savunucuları 18 Aralık 1992 tarihinden bugüne kayıplar bulunsun, failleri bulunsun, yargı önünde hesap versin diyoruz. Çünkü kayıplar gerçeğimizdir. Bu gerçek ile yüzleşmek, sorumluları bulup yargı önüne çıkarmak devletlerin görevidir” diyen Kirazoğlu kaybedilen Gülistan Doku ve 20 kadının akıbetini sordu.

21 KADINA NE OLDU?
Akıbeti sorulan kadınlar:
-1991 yılında Cizre’de gözaltına alındıktan sonra yol yapım çalışması sırasında kemikleri bulunan Makbule Ökdem’e ne oldu?
-1992 yılında Dersim’de gözaltına alındıktan 8 gün sonra gözleri çıkarılmış, kulakları kesilmiş, vücudu parçalanmış işkenceden tanınmaz haldeki bedeni Elazığ Karşıyaka Kartepe mevkiinde gömülü bulunan, Ayten Öztürk’e ne oldu?
- 1992 yılında Mardin, Derik, Üçyol kavşağında bulunan Çeliksel Dinlenme tesislerinde katıldığı bir mitingde, askerlerin kalabalığa ateş etmesi sonucu yaralı olarak 2 kişiyle birlikte gözaltına alınan ve ailenin tüm çabalarına rağmen kendisinden ve yanındaki iki kişiden bir daha haber alınamayan 24 yaşındaki Rıdda Yavuz’a  ne oldu?
-1993 Yılında Mardin/Nusaybin ilçesi Duruca (Kortven) köyünde yaşayan, kapatılan HEP’in Nusaybin İlçe Örgütü çalışanı olan ve Hizbullah tarafından başına çuval geçirilerek kaçırılan, kendisinden bir daha da haber alınamayan 22 yaşındaki Sedika Dal’a ne oldu?
-1993 Yılında Bitlis/Tatvan/Wanik köyündeki evlerinden kardeşi Ramazan ile birlikte askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hamide Şarlı’ya ne oldu?
-1994 Yılında Dersim/Mirik’te köye yapılan askeri operasyon sonrası kendilerinden bir daha haber alınamayan Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, Gülizar Serin ve onun 3 yaşındaki kızı Dilek Serin’e ne oldu?
-1994 Yılında İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Lütfiye Kaçar’a ne oldu?
-1994 Yılında Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Ortaç Köyü’nde  hayvanlarını otlatmak için gittikleri zirket yaylasında askeri bir operasyonun ortasında kalan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Gülnaz Tatu ve Kadriye Tatu’ya ne oldu?
-1995 Yılında Ankara’da gözaltına alınan, işkence görmüş bedeni 76 gün sonra Kırıkkale Kimsesizler mezarlığında ‘’Kimliği Meçhul Kişi’’ olarak gömülü bulunan Ayşenur Şimşek’e ne oldu?
-1995 Yılında Diyarbakır/Bismil’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hatice Şimşek’e ne oldu?
-1996 Yılında Diyarbakır/Bağlar’daki ev baskınında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Şükran Daş’a ne oldu?
-1996 Yılında Diyarbakır’da eşi Mahmut ile birlikte gözaltına alınan ve 2 yıl sonra Cizre Asri Mezarlığı’na ‘’Kimliği Meçhul Kişi’’ olarak gömüldüğü anlaşılan ancak mezar yeri hala açıklanamayan Fahriye Mordeniz’e ne oldu?
-1997 Yılında Kulp/Diyarbakır yolunda otomobilleri durdurulduktan sonra eşi Orhan ile birlikte Beyaz Toros ile kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Zozan Eren’e ne oldu?
-1998 Yılında İzmir/Çeşme/Alaçatı’da üç arkadaşı ile birlikte gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Neslihan Uslu’ya ne oldu
-1998 yılında Hizbullah tarafından Mersin’de kaçırıldıktan 18 ay sonra, işkence görmüş bedeni Konya Meram’daki bir villanın bodrumunda gömülü bulunan Konca Kuriş’e ne oldu?
-Son olarak her yeri mobese kameraları ile dolu küçük bir yerleşim yeri olan Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana bir annenin, bir kız kardeşin çığlığı olan Gülistan Doku nerede? sorusuna tüm yetkililer kulak tıkamış . Biz soruyoruz küçücük şehirde iki yıldan fazladır bulunamayan Gülistan Doku’ya ne oldu?

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Gülistan Doku’nun akıbeti 2. yılında yeniden sorul...

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için dü...

Gülistansız 500 gün: 'Kayıp' belgeseli yayınlandı

500 gündür akıbeti bilinmeyen Gülistan Doku'yu ve onun için verilen adalet mücadelesini anlatan 'Kay...

Af örgütü: Ülkelerine geri dönen mülteciler işkenc...

Uluslararası Af Örgütü Suriyeli güvenlik güçlerinin, ülkeye geri dönen Suriyelileri gözaltına aldığı...