Gülistan Doku’nun akıbeti 2. yılında yeniden soruldu: Yetkililer kendi nezdinde dosyayı kapattı
Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için düzenlenen açıklamada ‘Gülistan’dan vazgeçmiyoruz!’ denildi.

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Dersim Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yapışdı

Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla yapılan açıklamaya, anne Bedriye Doku ile Baba Halit Doku da katıldı. Açıklamada Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Raife Yılmaz, ailenin Tunceli Valisi ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak “Annenin Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz sözleri üzerine Valinin ‘Ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir” dedi.

‘ŞİDDET POLİTİKALARI SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR’

Son zamanlarda kadınlara yönelik artan şiddet taciz, tecavüz ve katliam politikalarının tüm ülkede olduğu gibi Dersim’de de sistematik bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, “Yaşadığımız coğrafyada yürütülen savaş siyaseti bugün kadınların ikincil konumunu derinleştiren ve kadın kimliğini yok sayan kadını aile içine hapseden bir anlayışla devam etmektedir” diye konuştu.

‘2 YILDIR HERHANGİ BİR GELİŞME KAYDEDİLMEDİ’

Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada herhangi bir gelişmenin kaydedilmediğini söyleyen Yılmaz “Kadın kurumları, kitle örgütleri ve Doku ailesi soruşturmanın çok yönlü sürdürülmesini talep etse de soruşturmayı yürüten savcılık başta olmak üzere resmi kurum temsilcileri, ‘intihar’ iddiaları üzerinde durdu. Dinar Köprüsü yönünden ilerleyen ve MOBESE kayıtlarına da yansıyan kadının Doku olduğu öne sürülerek, köprüden Uzunçayır Baraj Gölü’ne atladığı algısı yaratıldı. 7

Ocak’ta baraj gölünde başlatılan ilk arama 6 Temmuz’da durduruldu. Doku ailesinin talebi üzerine 7 Ağustos’ta suyun seviyesi düşürülerek tekrar başlatılan arama çalışması 18 Ağustos’ta sonlandırıldı. 15 Ekim’de 3’üncü kez başlatılan arama çalışmalarından da bir sonuç alınmadı ve Gülistan’a ait herhangi bir ize rastlanmaması üzerine 23 Kasım 2020’de arama çalışmaları tamamen sonlandırıldı” dedi.

‘YETKİLİLERİN ÖNEMSEMEDİKLERİNİN GÖSTERGESİDİR’

Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistan’ın en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvurulduğunu belirten Yılmaz “Bugün geldiğimiz aşamada dosya ilk açıldığı durumda olup herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir. Ailenin yetkililerle görüşmeleri sonuçsuz kalmış verilen sözler tutulmamıştır. Şüpheliler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken abla Aygül Doku hakkında dava açılmıştır. Tüm bunların sonucunda aile adliye önünde oturma eylemi başlatmış ve vali ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Vali ve savcının söylemleri şüphelileri aklayan tarzdadır. Annenin Gülistan bulunana kadar burdan gitmeyeceğiz sözleri üzerine Valinin ‘ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir” diye belirtti.

‘BULUNANA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ’

İktidar mensuplarının her bir cümlesinin kadınlara şiddet olarak döndüğünü söyleyen Yılmaz “Haftalardır, aylardır, yıllardır yasalar etkili

uygulanmıyor. Erkek şiddetine karşı acil önlem planı çağrılarımıza kulak tıkayan iktidar, bizim için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesinden imzayı çekti. Biz kadınların uzun yıllar mücadelesi sonucu bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin yasa iken bunu uygulayacakları yerde kaldırdılar. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdi. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp Sözleşmeden çekilmek kadına yönelik şiddete teşviktir. Kadınlar olarak izlenen tüm bu yok etme politikalarına karşı örgütlü kadın mücadelesini büyütüp olayların takipçisi olacağız. Kaybolduğu ilk günden beri bu işin takipçisi olacağımızı ve

Gülistan bulunana kadar da vazgeçmeyeceğimizi belirtmiştik. Buradan bu sözümüzü tekrarlıyoruz. Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyecek hesap soracağız! Yaşasın kadın mücadelemiz.” diye konuştu.

‘2 YILDIR HAYAT BİZE ZİNDAN OLDU’
Anne Bedriye Doku da yaptığı açıklamada “2 yıldır hayat bize zindan oldu. Uyuyorum Gülistan, yemek yiyorum Gülistan, yürüyorum Gülistan. Gülistan’ı ağaca sordum, toprağa sordum, demire sordum, kuşa sordum kimse cevap vermiyor. Gülistan’ın başına ne geldi? Zaynal niye tutuklanmıyor? Ne yaptıysa o yaptı niye sorgulanmıyor? Niye telefonuna, bilgisayarına el konmadı? 3 gün sonra ifadesi alınıyor. Haber geldi saat 1’di. Emniyete başvurduk sanki bir kedi, sanki bir tavuk kaybolmuş. Savcı gerekeni yapmadı barajı aradılar başkalarını çıkardılar benim kızımı niye bulmadılar?” diyerek acısını dile getirdi.
Açıklamanın ardından Dersim Kadın Platformu üyesi kadınlar ve Gülistan Doku’nun ailesi Gülistan’ın en son görüldüğü belirtilen Dinar Köprüsü’ne gitti.


İlgili haberler
Dicle Amed Kadın Platformu: 2 bin yıl da geçse Gül...

İki yıldır haber alınmayan Gülistan Doku için açıklama yapan DAKAP, ‘2 bin yıl geçse dahi elimiz fai...

Gülistan Doku iki yıldır kayıp: Kabullenin diyorla...

Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku, 2 yıldır kayıp. Geçen 2 yılda ‘Gülistan Doku nerede?’ s...

Munzur Üniversitesi Ekmek ve Gül Grubu: Gülistan'ı...

Munzur Üniversitesi Ekmek ve Gül Grubu ve Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Gülistan Doku'nun...