İHD: Haklarımız için mücadele etmekten geri durmayacağız
İHD, şiddet ve eşitsizliğin kadınlar için doğal bir şey gibi sunulmaya çalışılmasına tepki gösterirken cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

İnsan Hakları Derneği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için açıklama yaptı. Açıklamada dünyanın tüm sömürü sistemlerinde, savaşlarda, ekonomik buhranlarda yaşamı ilk önce etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğu ifade edildi.

BİR YILDA 320 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
Binlerce yıldır kadına şiddetin devam ettiği ve birçok yerde bunun kurumsal bir hal aldığı belirtilen açıklamada kadın cinayetlerine dikkat çekildi; “Tespit edilebildiği kadarıyla; 2018 yılı içinde 320 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 39 kadın yaşadığı şiddet nedeniyle intihar etti; 832 kadın toplumsal alanda şiddet, tecavüz ve taciz, ev içi şiddete uğradı; 527 kadın fuhuşa zorlandı. 2 Kasım 2018’de basına yansıyan bilgilere göre, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, kadına yönelik şiddetle ilgili İçişleri Bakanlığının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine alınan yanıtta; 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadın sayısının 96 bin 417 olduğunu belirtildi, 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393'ünün hayatını kaybettiğini ifade edildi. Eril zihniyetin hüküm sürdüğü bu coğrafyada şiddet ve eşitsizlik kadınların doğalı gibi sunulmaya çalışılmaktadır. Kadınların uzun yıllara dayalı mücadelesi sonucunda kazanılan hakları yok sayılıyor. Kadını ev içine hapsetmeye; çocuk, hasta, yaşlı bakımından sorumlu, ev içi işlerle meşgul etmeye dönük bir politika dayatılıyor. Kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarında erkekler cezasızlık zırhı ile korunmaya çalışılmaktadır.”

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DERHAL ORTADAN KALDIRILSIN!
Türkiye'nin kadına, çocuğa ve LGBTİ+’lara karşı her türlü şiddeti, ayrımcılığı ve kötü muameleyi engellemesi ve insanca yaşamayı sağlayacak sözleşmelere sadık kalarak gerekli düzenlemeleri acil olarak yapması gerektiği belirtilen açıklamada, uymayan kişi ve kurumların cezasızlık ile ödüllendirmekten vazgeçilmesi talep edildi.

Cinsiyet eşitsizliğinin derhal ortadan kaldırılması istenilen açıklamada, “Biz kadınlar toplumsal yaşamın her alanında varız, var olmaya devam edeceğiz. Haklarımızı yüksek sesle haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz, susmayacağız. Haklarımız için mücadele etmekten geri durmayacağız” denildi.


İlgili haberler
GÜNÜN DİKKATİ: Krizde kayıtlı kadın işsiz sayısı i...

İlk defa 2018'de kayıtlı kadın işsiz sayısı kayıtlı erkek işsiz sayısını geçti. Kayıtlı kadın işsiz...

GÜNÜN DİKKATİ: 8 Mart’a giderken Türkiye’nin kadın...

8 Mart’a yaklaşırken kadınlarla ilgili Veri Kaynağının hazırladığı veriler pek çok istatistiği gözle...

Türkiye’de her 10 kadından 7’si istihdam dışında

Türkiye’de 10 kadından sadece 3’ü istihdam ediliyor, 3 milyon kadın haftada 45 saatten fazla çalışıy...