HPV aşısının bir dozu 4 bin lirayı buldu
Sağlık Bakanlığının ücretsiz bir şekilde karşılayacağı sözünü verdiği HPV aşısının bir dozunun fiyatı 3 bin 993 liraya çıktı.

Rahim ağzı kanserine yakalanmayı büyük ölçüde önleyen HPV aşısının bir dozu 3 bin 230 liradan 3 bin 993 liraya yükseldi. Kadınların yıllardır ücretsiz bir biçimde uygulanmasını talep ettiği HPV aşısını aşı takvimine alma sözü veren Sağlık Bakanlığından ise ses seda yok. Aşının uygulanma miktarı yaş grubuna göre 1-3 doz arasında değişiklik gösteriyor. 9-14 yaş için 2 doz (8 bin lira), 15 yaş üstüne ise 3 doz (12 bin lira) uygulanan aşıya ulaşım zamların ardından daha da zor hale geldi.

KADINLAR BÜTÇE AYIRAMIYOR

Cumhuriyet'e İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu adına konuşan Doktor Asya Altun, kadınların en az yarısının HPV'yi bildiğini ve taramalar yaptırdığını ancak aşılamanın yüzde 10'u bile bulmadığını ifade etti. Altun, "Asgari ücretin 17 bin lira olduğu ülkemizde üç doz HPV aşısı 12 bin lirayı bulmaktadır. İnsanlar açlıktan ölmemeye çaba harcarken henüz yakalanmadığı ölümcül kanser için tabii ki bütçe ayıramaz” dedi. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşının ulusal takvime alınacağına ilişkin açıklamasının üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatan Altun, belediyelerin kadınlara ücretsiz aşılama kampanyaları düzenlediğini belirterek, "Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile diğer belediyelere örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Serviks kanserinin uzun dönem takip ve bakımla beraber tedavi maliyetlerine göre HPV aşısının daha az maliyetli olduğunu gösteren çalışmalar mevcut" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

İlgili haberler
Mahkemeler HPV aşısına yaş sınırı koyuyor

HPV’den korunmak aşı ve taramalar ile mümkünken bugün Türkiye’de, HPV aşısı hâlâ ücretli. Üstelik bi...

TTB Kadın Hekimlik Kolu: Kamuda kürtaj hakkı sağla...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik Kolu ile Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağl...

HPV aşısı ücretsiz olacak denildi zam yapıldı

Kadınların mücadelesi ve açtıkları davaları kazanmaları sonucu rahim ağzı kanserini engelleyen HPV a...