Hitachi grevinde bir gün | ‘Hakkını arayan aç kalmaz’
Hitachi Energy'de işçiler MESS'in yüzde 40 zam dayatmasına karşı grevde. Hitachi'de çalışan kadın işçiler greve dair, 'Eğer biz üretiyorsak hakkımızı da alacağız' diyor.

Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik ile MESS’ten ayrılan Green Transfo fabrikalarında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi 2 bin işçi, toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde patronların ücretlere yüzde 40 zam dayatması üzerine grev kararı aldı. Grev kararları sırayla duyuruluyor.

Grevin ilk başladığı iş yeri Hitachi’nin Dilovası, Kartal, Dudullu ve Tuzla’daki fabrikalarında 500 işçi yüzde 125 zam talebiyle 4 Aralık’tan beri grevde. Hitachi’de çalışan kadın işçiler ise ısrarlı bir şekilde grev alanında bulunmaya devam ediyor.

‘18 YAŞINDAN BERİ ÇALIŞIYORUM’

Hitachi’nin Kartal’da bulunan fabrikası Esentepe Mahallesi’nde bulunuyor. Fabrikanın etrafı rezidanslarla çevrili. Geçmişte bu bölgede oldukça fazla sayıda fabrika varmış ancak bu fabrikalar yavaş yavaş Tuzla’ya, Dilovası’na taşınmaya ve dağıtılmaya başlamış. 2025’in yaz aylarında Kartal’daki Hitachi fabrikasının da Dilovası’na taşınacağını söylüyor işçiler. Ancak civarda yaşayan yurttaşların işçilere ve grevlere alışık olduğu, fabrikanın önünden geçen arabaların destek için çaldığı kornalardan, grevdeki işçilere selam vermek ve işçilerle sohbet etmek için alana uğrayanlardan belli oluyordu.

Grev alanının her tarafına hem sendika tarafından bastırılmış hem de elle yapılmış pankartlar asılı. Grevdeki işçiler gruplar halinde aralarında sohbet ediyor, kadın işçiler ise en arkada yan yan yana oturup hem etrafı izliyor hem de kendilerini ziyarete gelmiş kadınlarla konuşuyorlardı. Erkek işçilere selam vere vere kadın işçilerin yanına gittik. Hoş geldin, beş gittin derken ufak ufak sohbet etmeye başladık.


İLK GREVİN HEYECANI

Bu grev, Hitachi’de uzun süre sonra uzun süreli olan ve kadın işçilerin katıldıkları ilk grev olma özelliğini taşıyor. Kadınlar, TİS masasındaki tıkanıklığın işçilerin insanca yaşayabilecekleri bir ücret alabilmeleriyle çözülmesini istediklerini ve haklarını aramak için greve çıktıklarını söylüyorlar.

Nasıl hissettiklerini, grevi nasıl bulduklarını sorduğumda hepsi heyecanlı olduklarını ve grevi eğlenceli bulduklarını söylüyorlar. Gerçekten de alanda susmayan müzik, atılan sloganlar, çekilen halaylarla ara ara bir coşku dalgası yayılıyor.


Ücretlerini sorduğumda, sosyal haklar da dahil olmak üzere maaşlarının en fazla 27-28 bin lira olduğunu söylüyorlar. Yenice çalışmaya başlamış olan işçilerden henüz vergi kesintisi yapılmamış olsa da bir süredir çalışanların ücretleri 22-23 bin lira civarına düşüyor. 

Fabrikadaki çalışma koşullarını sorduğumda ise kadınların herhangi bir şikayeti olmuyor. Fabrikada mobbingle ya da baskıyla karşılaşmadıklarını; ustaların, müdürlerin ya da diğer işçilerin kendilerine kötü muamelede bulunmadığını söylüyorlar. Bu durumu işçilerin sendikalı olmasına bağladığımda “İnsanın biraz da içinde olacak. Buradakiler iyi insanlar” şeklinde yanıt veriyorlar. Grev sürecinde de fabrikada çalışan beyaz yakalıların çalışmaya devam etse de içten içe onlara destek olduğunu düşünüyorlar çünkü işçilerin ücretleri arttığında beyaz yakalıların da ücretlerinin artacağını düşünüyorlar.

ESKİ HİTACHİ İŞÇİSİNDEN PİŞİ DAYANIŞMASI

Öğleden sonra kadın işçiler yavaş yavaş alanın solunda bulunan tenteli alana geçmeye başlıyorlar. Burada acıkan işçiler için pişi yapılmaya başlanıyor. Pişi pişirme organizasyonunu yöneten kadın, geçmişte bu fabrikada çalışan bir aşçıymış ve grevdeki işçilerle dayanışmak için buraya gelmiş. Kadın işçiler hep birlikte pişi için hamur açmaya başlıyor. 


‘BERABER GÜÇLÜYÜZ’

Pişinin pişirilmesinden sorumlu kişi Büşra, 3 haftadır Hitachi’de çalışıyormuş. Büşra, daha önce de sendikalı yerlerde çalıştığını ancak ilk defa sendikasıyla greve çıktığını söylüyor ve “Grevi kemiklerime kadar hissediyorum” ifadelerini kullanıyor. İşçilerin aldıkları ücretlerin yaşam giderlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade ederek artık bir ailede üç kişi çalışmadan geçinmenin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Aileler üniversite çağında çocuklarını okul yerine iş yerine gönderiyor.”

İş verenlerin işçileri yalnızca karın tokluğuna çalıştırdığını söyleyen Büşra, “Biz hayal kurmak, yaşamak ve kendimizi iyi hissetmek istiyoruz” diyor. Arkalarında işçileri bir araya toplayan bir örgüt olduğunu ifade eden Büşra, sendikalı oldukları için şanslı olduklarını düşünüyor. Üreten işçilerse ve bütün çark işçiler üzerinden dönüyorsa işçilerin de bundan pay alması gerektiğini söyleyen Büşra, “Daha çok birlik olursak, bir araya gelmekten korkmazsak daha çok şey başarabiliriz” diyor.

Kadınların da bu mücadelenin içinde yer aldığını ve kadın işçilerle gurur duyduğunu belirten Büşra, “Her işin içinde bir kadın olmalı. Kadın işçiler dirensinler. Haklarını her zaman her alanda arasınlar. Biz kadınlar beraber güçlüyüz” diyerek kadınların bulundukları her alanı da güçlendirdiğini söylüyor.

GREVLER DEVAM EDECEK
MESS dayatmasına karşı işçiler grev silahını teker teker çıkartmaya devam ediyor. Hitachi Energy’nin greve çıkmasının ardından yarın Grid Solutions ve Schneider Elektrik işçileri, 19 Aralık’ta ise Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo işçileri greve çıkacak. 

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘As Plastik’te hiçbir işçinin çocuğu aç yatmasın d...

Grevdeki As Plastik işçisi Kenan’ın eşi Burcu ile tanışıyoruz. Burcu grev kararı alındıktan beri gre...

MKB Rondo işçileri grevde: ‘İnsan olarak görülmek...

‘Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde ücret mücadelesi veren MKB Rondo işçileri grevi devam ediyor…’

Metal işçisi kadınlardan Purmo grevine ziyaret: 'S...

52 gündür grevde olan Purmo işçilerini, Birleşik Metal İş İzmir Şubesi Kadın Komisyonundaki metal iş...