HDP’li Hüda Kaya’dan 17 yaşındaki Gabonlu Dina’nın ölümüne ilişkin soru önergesi
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya 17 yaşındaki gabonlu dina’nın şüpheli ölümüne ilişkin soru önergesi vererek Dina’nın iki hafta geçmesine rağmen hala aydınlatılamamış olmasını eleştirdi.

Türkiye’de intihar, kaza, düşme veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümlerinde veya şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadınların sayısında katliama varan düzeyde artış yaşanmaya başlanrığını vurgulayan Kaya, “Üzeri örtülmeye çalışılan birçok kadın cinayeti; kadın örgütlerinin baskısı ile ancak açığa çıkarılabilmiştir. Fakat hala açığa çıkamayan birçok şüpheli kadın ölümü vardır. Özellikle dosyaların intihar olarak düzenlendiği ve bu nedenle yeteri kadar olay yeri incelemenin yapılmadığı, delillerin tam toplanmadığı uzmanlar ve kadın kurumları tarafından dile getirilmektedir. Soruşturmaların sanığın intihar iddiası üzerinden yapılması nedeni ile deliller de bu doğrultuda toplanmakta ve çoğunlukla cezalandırma sürecine gidilmemektedir” dedi.

Bir şüpheli ölüm haberinin de Karabük’ten geldiğini, Karabük’te üniversite okuyan 17 yaşındaki Gabonlu Dina’nın Filyos Çayı’nda 26 Mart günü cansız bedeninin bulundiğini ifade eden Kaya şunları söyledi; “Karabük Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan ilk açıklamada otopsi incelemesinin sonucunda Dina’nın boğularak öldüğü, bir cinsel saldırı ya da herhangi bir kesici alet ve ateşli silah yaralanmasına rastlanmadığı belirtilmiştir.”

Ortaya çıkan ses kayıtları ve tanık ifadelerinin savcılığın açıklamasının aksine genç kızın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği yönündeki iddiaları güçlendirdiğine dikkat çeken Kaya; “Dina’nın kaybolduğu gece birlikte olduğu arkadaşları film izlerken alt katta oturan Gabonlu arkadaşı Cedric’ten şarj aleti almak üzere evden çıktığını ve bir daha geri dönmediğini belirtmişlerdir. Yapılan incelemelerde kaybolduğu gece Dina’nın çıplak ayakla koştuğu görüntüler bir sitenin güvenlik kamerasına yansımıştır. Dina’nın şüpheli ölümü ile ilgili basına yansıyan görgü tanıklarının iddialarına göre ise Dina bulunduğu evde alıkonulmuş ve bu süre zarfında sık sık kapıyı yumruklamış, karşı evin balkonundan bunu duyan görgü tanığı yüksek sesle polis çağırdığını söyledikten sonra Dina evden çıkmıştır. Söz konusu iddia ve güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerle örtüşen başka bir tanığın beyanına göre, Dina evden çıktıktan sonra dört beş kişi tarafından kovalanmıştır. Bu durum Dina’nın şarj almak için çıkıp dönmediğini beyan eden arkadaşlarının beyanlarıyla açıkça çelişmektedir. Ayrıca şarj almak için evine gittiği söylenen Gabonlu Cedric’in beyanına göre kendisi de olay akşamı aynı binanın üçüncü katındaki arkadaşlarına misafir olmuş ve Dina kendisinden şarj almaya gelmemiştir. Dina zorla tutulduğu iddia edilen evden kaçtıktan sonra güvenlik kameralarına da yansıyan mavi bir otomobile bindiği görülmüştür. Gözaltına alınan otomobilin şoförü birkaç kez alınan ifadesinde “genç kadını kanlar içerisinde görünce araca aldığını, genç kız ısrarla araçtan inmek hatta atlamak isteyince yolun ortasında durmak zorunda kaldığını, Dina indikten sonra yoluna devam ettiğini” belirtmiş otomobili gören başka araçlı bir görgü tanığı ise genç kadının arka koltuktan indiğini çalılıklara doğru koştuğunu dikiz aynasından genç kızın arkasından uzun boylu birinin daha indiğini belirtmiştir” dedi.

Kaya son olarak çelişkili ifade veren şahsın neden ısrarla serbest bırakıldığı, kamuoyu tepkisi sonrasında tutuklandığı sorusunun cevap beklediğini belirterek, “Genç kadının ölümüyle ilgili şüpheler artarken dosyaya getirilen gizlilik kararı kadınlar tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştır” dedi.

HÜDA KAYA’NIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

Karabük Üniversitesi öğrencisi olan Gabonlu Dina’nın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma hangi aşamamadır? Genç kızın ölümü üzerinde bunca şüphe varken soruşturma dosyasına getirilen gizlilik kararının gerekçesi nedir?

Savcılık hangi kanıtlara dayanarak Dina’nın suda bulduğunu söylemektedir? Otopsi raporunda Dina’nın suda boğulduğuna dair bir bulgu tespit edilmiş midir?

Başsavcılık Dina’yı arabasına alan Dursun A. adlı şoförü 3 kere tutuklamaya sevk etmesine rağmen, 3 farklı mahkemenin 3. kez kendisini adli kontrolle serbest bırakmasının gerekçesi nedir? Dursun A’nın 4. kez gözaltına alındıktan sonra tutuklanması nasıl mümkün olmuştur? Dosyaya giren yeni bir delil mi söz konusudur yoksa kamuoyunun tepkisi mi dindirilmeye çalışılmaktadır?

Dina’nın kaçtığı otomobilde görgü tanığının ifadelerinde belirttiği araçtan çıkan uzun boylu olduğu söylenen kişinin kimliği tespit edilmiş midir?

Yaşanan gelişmeler ve tanık ifadeleri dosyada adı geçenlerden birilerinin yalan beyanda bulunduklarını göstermektedir. Bu kapsamda görgü tanıklarının ifadelerine göre Dina’yı alıkoymaya çalışanların kimlikleri tespit edilerek soruşturma açılmış mıdır?

Karabük’te halk arasında şehirde “arkaları sağlam” olduğu söylenen ve yabancı öğrencileri tuzağa düşüren bir fuhuş çetesi var mıdır? Var ise bunlar neden bugüne kadar tespit edilip haklarında yasal işlem yapılmamıştır?

Dina’nın şüpheli ölümünün üzerinden iki hafta geçmesine rağmen hala aydınlatılamamış olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

Fotoğraf:DHA

İlgili haberler
Gabonlu Dina için Kadıköy eylem yapıldı: ‘Irkçılık...

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, öldürülen Gabonlu Dina için eylem yaptı. Eylemde ‘Gabonlu Di...

Gabonlu Dina’nın ölümüne dair gözaltına alınan 6 k...

26 Mart günü cansız bedeni Filyos Çayı'nda bulunan üniversite öğrencisi Gabonlu Jeannah Danys Dinabo...

Öldürülen Gabonlu öğrenci Dina için kadınlar akım...

‘Asli rapor çıkmamışken ve suda boğulmayla alakalı bir mevzu geçmemişken, böyle bir açıklamanın Kara...