HDP de çekildi, komisyonda sadece AKP ve MHP kaldı
HDP, Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’ndan çekildi. Milyonlarca kadının iradesinin hiçe sayılması nedeniyle ‘Bu oyunda yokuz’ diyen HDP’li milletvekilleri, birlikte mücadeleye çağrısı yaptı.

CHP ve İyi Parti’nin ardından HDP de Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonundan çekildiğini açıkladı. Böylece Komisyonda sadece AKP ve MHP milletvekilleri kaldı. HDP’li kadın milletvekilleri Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek komisyondan çekilme gerekçelerini anlattı.

HDP Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonundan çekildiğini açıkladı. CHP ve İyi Parti’nin de çekildiği Komisyonda sadece AKP ve MHP milletvekilleri kaldı. HDP’li kadın milletvekillerinin çekilme kararını açıkladığı basın toplantısında konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından vazgeçilmesini zorlamak için bugüne kadar Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonunda kalmayı tercih ettiklerini söyledi. Aynı zamanda varlıklarının kadın örgütlerinin Komisyonda söz söylemesine fırsat sağlamasını istediklerini belirten Kerestecioğlu, gerek Danıştay’ın ret kararı gerek iktidarın bugüne kadar yürüttüğü siyasetin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden vazgeçmeyeceklerini gösterdiğini ifade etti. Kerestecioğlu, bu nedenlerle komisyondan çekildiklerini belirterek, “Komisyon bizim için şaibelidir. 20 Mart gecesi hukuksuzca, tek bir adamın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınlar pandemi ve polis şiddetine rağmen sokakta. Öyle ki kutuplaştırma politikaları bile işe yaramıyor. Kadınlar hep birlikte ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyorlar. İktidar kendi hanesini saran tepkileri bile bastıramıyor” dedi. Komisyonun yapacağını iddia ettiği araştırmayı kendilerinin yaptığını ama hâlâ raporun yayınlanmadığını belirten Kerestecioğlu, komisyonun kurulmasından 11 gün sonra bir gece yarısı kararıyla çekildiğini söyledi.

‘AKLA ZİYAN ÖNERİLER’

Komisyonda çoğunluğu oluşturan iktidarın hiçbir uyarılarını dikkate almadığı gibi şiddeti besleyen, hak gasplarını ve LGBTİ nefretini hoş gören tutumlarında ısrarcı olduğunu belirten Kerestecioğlu, “Komisyonda hiç müzakere ortamı tesis edilmedi. Komisyon başkanı daha başında fikrimizin nezaketen sorulduğunu söyledi. Şiddetin kaynağı erkek egemenliğidir. Milletvekilleri, bakanlar şiddetin kaynağını doğru ifade etmekten kaçındılar. Şiddeti derinleştirecek akla ziyan önerilerde bulundular. Adalet bakanının kadın hakim ve savcı sayısı ile övünmesinin ardından ertesi gün tamamı erkek yüksek yargı mensubu heyet karşımıza dizilip 6284 Sayılı Kanunun kapsamının daraltılması, boşanma davalarında arabuluculuk, nafakanın sonlandırılması gibi önerilerde bulundular. Bütün bakanlar ısrarlı takibin suç olacağını söylemişti ama yeni yargı paketinde yok. Üstelik kadına şiddet, istismar gibi suçlarda somut delil teklifi getirdiler” dedi.

KOMİSYONA GELENLERE TERÖRE DESTEK SUÇLAMASI

Komisyonda İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye eleştirenlerin hizaya çekilmeye çalışıldığını ifade eden Kerestecioğlu, Siirt Barosundan gelen genç bir avukatın kadın örgütlerinin hazırladığı ve OHAL’de KHK’lerle kapatılan sivil toplum kuruluşlarının açılması önerisine karşı komisyonda “Siz burada teröre destek veriyrosunuz” denildiğini aktardı. Buna karşı katılımcıların söz hakkını savunduklarında kendilerine “Milletten, bayraktan, ezandan ayrılmayacaksınız, o zaman millet sizi takdir edecek” denildiğini belirten Kerestecioğlu, kendini AKP’li olarak ifade eden Anadolu’dan Yeryüzüne Sivil Toplum Kuruluşları Vakfı Başkanı Serpil Balat’ın İstanbul Sözleşmesi’ni savunmasına da iktidar milletvekillerinin tepki gösterdiğini söyledi.

Fotoğraflar: HDP Basın


İlgili haberler
Komisyona davet edilen kadın örgütleri: İstanbul S...

Meclis Komisyonuna davet edilen Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı...

TKDF Başkanı Canan Güllü’den TBMM Kadına Şiddeti A...

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin...

İYİ Parti de Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin...

İYİ Parti de TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’ndan çekilme kararını...

CHP Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyon...

CHP’li milletvekilleri, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonundan çekilm...

CHP’li vekiller komisyondan çekildi: Kurgulanan bi...

Komisyonun müzakere ortamı varmış gibi yapmak üzere kurgulanan bir tiyatroya dönüştürüldüğüne dikkat...

Kadına şiddeti araştırma komisyonunda AKP’li mille...

Kadına yönelik şiddetin nedenlerini araştırmak ve alınacak önlemleri belirlemek amacıyla kurulan kom...