‘Giderken kepçe kepçe gidiyor, gelirken damlamıyor bile’
Ankara Tuzluçayır'da yaşayan kadın işçiler 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklanan asgari ücreti değerlendiriyor: 'Her yıl belki yüzümüz güler asgari ücrete gelecek zamla birlikte diye bekliyorum.'

Yeni asgari ücret artışı Tuzluçayır’da yaşayan işçi kadınlar için bir hayal kırıklığı oldu. Yılbaşından sonra gelecek zamları hatırlayan kadınlar “Giderken kepçe kepçe gidiyor, gelirken damlamıyor bile” diyerek 500 liralık artışın dertlerine çözüm olmayacağını söylüyor.

Asgari ücretle çalışan işçi B.K, “Asgari ücrete zam gelmiş, 2 bin 825 lira olmuş. Ama kimse yılbaşından sonra bütün her şeye gelecek zamları hesaba katmıyor. Ev kirası, elektrik, su, doğalgaz derken bizim aldığımız maaşlar bunlara yetmiyor ki! Gıda, temizlik ve diğer temel ihtiyaçları hiç saymıyorum bile. Ancak karnımızı doyurabilirsek bir de gelecek aya ne kadar az borçla devam edersek yanımıza kâr” diyerek geçim derdine bu zammın yetmeyeceğini anlatıyor. İki çocuğu olduğunu söyleyen B.K. çok uzun zamandır çocukları doğru düzgün kıyafet alamadığını ifade ediyor: “İstedikleri bir şey olsa onu da alabilir miyim meçhul. Eşimle kendimi hiç saymıyorum üstelik. Söylenecek ne kadar çok şey var, yapacak da çok şey var. Bizler insanca bir yaşamı hak ediyoruz. Bunun için de mücadele edip sesimizi duyurmamız şart.”

Kısa çalışma ödeneği aldığı dönemlerde iyice borçlandığını söyleyen B.K. her geçen ayın borçlarını artırdığından bahsediyor. “Eşim esnaf, o da bitmiş durumda. Her ay içerdeyiz, borçluyuz. Giderken kepçe kepçe gidiyor, gelirken damlamıyor bile.”

‘HER SEFERİNDE HAYAL KIRIKLIĞI’

Asgari ücretle çalışan Mehtap “Beş yıldır aynı işyerinde asgari ücrete çalışıyorum. Her yıl belki biraz yüzümüz güler asgari ücrete gelecek zamla birlikte diye bekliyorum. Çocuklarıma ihtiyaçlarını almak istiyorum fakat her seferinde hayal kırıklığı yaşıyorum. Meyvesinden sebzesine, elektriğinden doğal gazına hepsine bu kadar çok zam gelirken bizim maaşlarımız geldiği gibi bitiyor.  Zaten hep borçla bir dahaki aya geçiyoruz. Hep muhtaç durumda bırakılıyoruz” diyor ve “artık yeter!” diyerek insan gibi yaşanacak bir ücretin hakları olduğunu belirtiyor.

Fotoğraf: Chevanon Photography/Pexels

İlgili haberler
LCW işçileri: ‘Asgari ücreti belirleyenler bu ücre...

2021 yılı için asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş açıklanmasını LCW'den kadın işçiler değerlendi...

Gebze’den kadın işçiler: ‘İşçiye göre değil patron...

Gebze’den kadın işçiler 2021 yılı için açıklanan 2 bin 825 liralık asgari ücrete dair düşüncelerini...

Asgari Ücret, Azami Sefalet

Elif Turgut soruyor, Sevda Karaca 4 Aralık'ta başlayan asgari ücret görüşmelerini ve kadınlar üzerin...