Foça Barış Kadınları İnisiyatifi: Haklarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz
Foça Barış Kadınları İnisiyatifi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında etkinlik düzenledi. Etkinlikte; ‘Haklarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz’ denildi.

Foça Barış Kadınları İnisiyatifi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde etkinlik düzenledi.

Etkinlikte, Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlük rejimine karşı mücadeleyi sürdürürken 25 Kasım 1960’da katledilen Mirabal Kardeşler’den Minerva Mirabal’ın kızı Minou’nun, annesi Minerva ve teyzeleri Patria ve Tete'ye yazdığı mektubun bir bölümünü içeren film gösterimi yapıldı. Ayrıca Foça Barış Kadınları ve Türkiye’deki 25 Kasım eylemlerinin özetini içeren video gösterimi gerçekleştirildi.

‘KADINA YÖNELIK ŞİDDET ARTARAK SÜRÜYOR’

Film ve video gösteriminden sonra panel düzenlendi. Panelin açış konuşmasını Foça Barış Kadınları İnisiyatifi üyesi Gül Atmaca gerçekleştirdi. Türkiye’de kadına yönelik her türlü şiddetin artarak devam ettiği belirten Atmaca, karar vericilerin bu şiddeti ve cinayetleri durdurmak bir yana kadın mücadelesiyle elde edilmiş mekanizmaları ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi.


İstanbul Sözleşmesi örneği verilerek, bu anlaşmadan geri çekilme kararını alanların, 6284, nafaka hakkı ve evlilik yaşı, kürtaj ve benzeri konulardaki düzenlemelerde geri adım atarak yaptıkları işe devam etmek istedikleri hatırlatılan panelin kolaylaştırıcılığını Fulya Önay yaptı.

Panelin konuşmacılarından Avukat Şenay Tavuz, “İstanbul Sözleşmesi ve Kadınların Yasal Haklarına Karşı Tehditlerle Mücadele Dinamikleri”, İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik Komisyonu Üyesi Mübeccel İlhan, “Sağlık Hizmeti ve Politikalarında Kadına Yönelik Şiddet” ve Zeynep Tuna ise “Kadın Hakları ve Şiddetle Mücadelede bir STK Deneyimi: İzmir Kadın Dayanışma Derneği” başlıklı sunumlarına ilişkin konuşmalar yaptı.

Fotoğraflar: Foça Barış Kadınları İnisiyatifi