Genel-İş İzmir Kadın Komisyonu: ILO 190 imzalansın
Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin: ‘Evde, işte sokakta, şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede’

Genel-İş İzmir Şubeleri Kadın Komisyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin Kültürpark 9 Eylül Kapısı önünde basın açıklaması düzenledi. “Evde, işte, sokakta, güvencesizliğe, eşitsizliğe ve şiddete karşı ILO 190 onaylansın” pankartı açan kadın işçiler, “Kadın yasam özgürlük, “Jin jiyan azadi”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Krizin yükü patronlara” ve “Nafaka hakkı gasbedilemez” sloganları attı.

Basın açıklamasını Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin okudu. Türkiye’de ve dünyada kadınlar eşit, özgür bir yaşam için mücadele ettiğini söyleyen Gümüştekin, “İranlı kadınların ve hakları için direnen tüm kadınları selamlıyoruz” dedi.

‘KADIN DAYANIŞMASI YAŞATIR’

Ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ortamında kadına yönelik şiddetin ve baskının arttığını dile getiren Gümüştekin, “Biliyoruz ki birçok fabrika ve işyerinde kadınlar işsizlik ve açlık tehdidi altında tacize, mobbinge, baskıya karşı savunmasız. Şiddetten kurtulmak, kendine bir hayat kurmak kadınlar için gittikçe zorlaşıyor. Kadınların yaşadığı şiddet de şiddete uğrayan kadın sayısı da her geçen gün artıyor. Bu düzeni değiştirene kadar şiddete uğrayan, ezilen ve sömürülen kadınların her biri için dayanışarak mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz, çünkü biliyoruz ki kadın dayanışması yaşatır” diye konuştu.

‘NE YOKSULLUK NE DE ŞİDDETE KARŞI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLİZ’

Kadınların evde, sokakta, işte şiddet karşısında bir çıkış ararken AKP iktidarı tarafından engellemelerle de mücadele etmek durumunda kaldığını ifade eden Gümüştekin, “Ne yoksulluk ne de şiddete karşı çözümsüz değiliz. Eşit yaşamı, kreş talebimizi, üretimde yer alma ve emeğimizi görünür kılma, eşit işe eşit ücretlerle çalışma, taciz ve mobbinge uğramadan yaşama, her ilçeye sığınma evi, İLO 190 ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatma, kadın istihdamının arttırılması, elde ettiğimiz kazanımları koruma ve uygulanmayanları uygulatma taleplerimize bugün dünden daha çok sarılma zamanı” diye ekledi.

‘ÇÖZÜM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE’

“Evde, işte sokakta, şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” diyerek örgütlülüğünün önemine değinen Gümüştekin, taleplerini şu şekilde sıraladı;

• 21 Haziran 2021 de yürürlüğe giren işyerinde şiddeti ve tacizi amaçlayan “ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi”nin hemen imzalanmasını istiyoruz.

• İstanbul sözleşmesinden çıkmayı kabul etmiyoruz.

• Eşit işe eşit ücret istiyoruz.

• Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz.

• Her işyerine kreş ve her ilçeye sığınma evi istiyoruz

• Ucuz ve güvencesiz işlerde çalışmak istemiyoruz.

• 6284 sayılı yasa uygulansın.

• Ekonomik krizin bedelin ekonomik krizi yaratanlar ödesin istiyoruz. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül