Feray Şahin ölümünün 4. yılında anıldı: Dosya 3 yıldır Yargıtay’da bekliyor
Polis Fatih Burak Aykul tarafından katledilen Feray Şahin ölümünün 4. yıl dönümünde anıldı. Katile verilen cezaya itiraz eden aile, 2 yıldır Yargıtay’da bekletilen dosyanın açılmasını istiyor.

Mersin’de polis memuru Fatih Burak Aykul tarafından evinde vurularak katledilen üniversite son sınıf öğrencisi Feray Şahin’in ölümünün 4. yıl dönümünde Mersin’in Mezitli ilçesinde adının yaşatıldığı parkta anıldı. Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesinde katile ödül gibi 5 yıl 3 ay ceza verilmiş, dava dosyası Yargıtay’a taşınmıştı. Ancak dosya 2 yıl 9 aydır Yargıtay’ın tozlu raflarında bekletiliyor. Anmada konuşan Anne Aysel Şahin, “Katil bırakın müebbeti benim kızımın yaşı kadar bile ceza almadı. 4 yıldır sokak sokak, meydan meydan her yerde adalet arıyorum. Şu ana kadar sesimizi duyan kimse olmadı” diyerek tepki gösterdi.

Anmaya Şahin’in ailesinin yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Mersin, Adana, Antep, Urfa milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri, Mezitli Belediye Başkan Vekili Ferdi Koç, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve pek çok vatandaş katıldı.

ANNE ŞAHİN: ADALET NEREDE?

Anne Aysel Şahin katil zanlısı polisin yalnızca 1 buçuk yıl cezaevinde kaldığını belirterek, “Katil bırakın müebbeti benim kızımın yaşı kadar bile ceza almadı. Kızımın kanı yerde kaldı. 4 yıldır sokak sokak, meydan meydan her yerde adalet arıyorum. Şu ana kadar sesimizi duyan kimse olmadı. Öldürülen üniversite son sınıf öğrencesi gencecik, suçsuz, savunmasız, masum kızımın dosyası 2 yıl 9 aydır Yargıtay’ın tozlu raflarında bekliyor. Katil sokakta hiçbir şey olmamış gibi geziyor. Bunun neresi adalet. Ben soruyorum; adaleti gören duyan kimse var mı acaba? Türkiye’de kadınlar için adalet yok. Hem evlat kaybediyorsunuz, hem adalet aramak zorunda kalıyorsunuz. Acımızı bir yana bıraktık biz Adalet peşinde konuşuyoruz. Böyle bir hukuk sistemi olur mu? Kızımın kanı yerde kaldı. Bu cinayet asla cezasız kalamaz” dedi.

BABA ŞAHİN: FERAY KADIN CİNAYETLERİNİN NE İLKİ NE DE SONUNCUSU OLDU

Baba Bekir Şahin ise konuşmasında bin bir güçlükle büyütüp, okutup, üniversite son sınıfa kadar gelen Feray’ın ölümünün kendilerini yıktığını, ilaçlar ile ayakta durabildiklerini söyledi. Şahin, “Feray evimizin gülü, çiçeği, tek kızıydı, Mersin’de üniversite son sınıfta okurken, kaldığı evde o sırada polis olan Fatih Burak Aykul tarafından katledilişinin 4. yılındayız. Katil 1 buçuk yıl hapis yatıp çıktı ve sokakta geziyor. Bizler tıpkı öldürülen diğer kadınların, kızların yakınları gibi 4 yıldır adalet arıyoruz. Ancak Feray, ne yazık ki kadın cinayetlerinin ne ilki, ne de sonuncusu oldu” dedi.

ADLİ TIP RAPORU DİKKATE ALINMADI, DELİLLER KARARTILDI

“Bunun neresi hak, hukuk, adalet” diyen Bekir Şahin şöyle devam etti: “Toros Üniversitesi son sınıf öğrencisi olan Feray kızımız o sırada Mezitli Belediyesi’nde staj yapıyordu. Ve hayatımızda hiç görmediğimiz tanımadığımız komşuların okul arkadaşlarının hiç kimsenin tanımadığı, o sırada polis olan Fatih Burak Aykul tarafından katledildi. Katil Polis olduğu için delilerin önemli kısmını yok etmiş bazılarını karartarak iz kaybetmişti. Bazı delillerde meslektaşları polisler tarafından eksik toplanmıştı. Katil silah Feray’ın elinde ben almaya çalışırken tetiğe ben bastım demesine rağmen bu dikkate alınmadı. Ayrıca İstanbul Adli Tıp’ta gelen ve altında 6 tane profesörün imzası olan raporda Feray’ın uzaktan atışla öldürüldüğü belirtmesine rağmen, yine bir başka önemli delil, Feray’ın tırnakları arasında katilin DNA’sı çıkmasına rağmen mahkeme bunları da dikkat almadı, değerlendirmedi. Yine cinayetle ilgili bir başka önemli tespit savcı o olay yerine gitmeyip telefonla idare ettiğinden o sırada görevli polisler katilin vücut fotoğrafları, video çekimi ve kan incelemesi alınmadı. Çünkü savcı da olay yerinde yoktu. Ama Feray’ınki alındı ancak katilinki alınmadığından karşılaştırma yapılamadı. Bu çok profesyonelce bir iz yok etme, delil karatma ve katili aklama çabasıydı. Zaten soruşturmadan mahkeme süreci sonunu kadar devam eden süreç hep katili aklama yarışıydı.”

‘KATİLE ÖDÜL GİBİ 5 YIL 3 AY BİR CEZA VERİLDİ’

Mahkemenin, yok edilen, karartılan, eksik toplanan delilleri sorgulamadığını sorumlularla ilgili işlem yapmadığını belirten Baba Bekir Şahin, “Bizim itirazlarımız dikkate alınmadı sadece katilin yalan yanlış asılsız iddialarla yargılama süreci yürütüldü. Ve sonuçta Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesinde katile ödül gibi 5 yıl 3 ay bir ceza verildi. Karar Adana İstinaftan 2 haftada jet hızla onaylandı, 1 buçuk yıl hapis yatan katil 4 Ocak 2019 yılından bu yana sokakta geziyor. Katile o mahkemede tek bir soru bile sormadılar. ‘Suçu neydi, niçin öldürdün’ demediler. Bu nasıl bir hukuk, bu nasıl bir adalet, bu hukuk katili korumak için mi var? Adalet olan güveni yok ettiler. Katil sokakta ailesi ile güle oynaya gezerken biz 4 yıldır Feray’ın mezar taşına gidip ağıt yakıp geliyoruz. Adalet bunun neresinde?” diyerek isyan etti.

‘YASALAR KATİLİ KORUMAK İÇİN Mİ VAR?’

“Bu sorumluluğu kim alıyor? Kim bu katili koruyor?” diye sonra Şahin, “Hani yasalar önünde herkes eşitti. Bu yasalar katili korumak için mi var? Türkiye’de artarak devam eden kadına yönelik cinayet ve şiddet olayları olağanlaşırken, en kötüsü de meşrulaştırılıyor. Suç işleyenin yanına kalıyor, ölen canların hesabı sorulamıyor, analar hep ağlıyor. Bu ülkede yaşayan kadınlar her an, evde, sokakta, iş yerinde, okulda erkek şiddeti ile karşı karşıya kalıyor. Yeter artık kadınlar ölmesin analar ağlamasın istiyoruz” dedi.

ÖZEL: DEVLET REFLEKSİYLE KANITLARIN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR
Türkiye’de devletin görevlilerinin işledikleri suçların maalesef gelişmiş demokrasilerdeki gibi soruşturulmadığı, delilerin sağlıklı toplanıp değerlendirilmediği belirten CHP’li Özgür Özel de “Böyle durumlarda bir devlet refleksi devreye giriyor ve hakikate ulaşmak yerine kanıtların üstünün örtülmesinden başlayarak bir hukuksuzluk zinciriyle kadınların kanı maalesef yerde kalıyor. CHP iktidarında, ailenin yeniden yargılama talebi varsa, tüm kadın cinayetleri dosyaları Meclis’ten geçilecek bir kanunla mevcut ya da yeni delillerin yeniden incelenmesi için yeniden açılacak. Hiçbir kadın cinayetini sis perdesinin arkasında bırakmayacağız. Başka Feraylar ölmesin, başka Bekirler ve Aysel Hanımların yüreği yanmasın diye gayret etmeyi taahhüt ediyoruz. Acınız acımızdır. Biz bu davanın da takipçisi olacağız. Aileye sabır ve başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
CHP İl Başkanı Adil Aktay ile Mezitli Belediyesi Başkan Vekili Ferdi Koç’ta yaptıkları açıklamalarla kadın cinayetlerindeki artışa dikkat çekerken, katillerin hak ettikleri cezaları almadıklarına vurgu yaptı.
Konuşmalardan sonra parkta, Feray Şahin fotoğrafları önüne karanfiller bırakıldı.


İlgili haberler
Feray Şahin’in annesi: ‘Feraylar ölmesin’

Mersin'de 3 yıl önce öldürülen Feray Şahin, doğum gününde Gaziantep’teki mezarı başında ailesi taraf...

Feray Şahin’in Annesi: Elbet bir gün sesimizi duya...

Feray Şahin’in ölümü üzerinden 2 yıl geçti. Feray’ı öldürdüğü Adli Tıp raporuyla kanıtlanan zanlı is...

Feray Şahin’i öldüren polis, göreve döndürülmeye m...

Polis Fatih Burak Aykul tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Feray Şahin’in ailesi soruyor: ‘Ne...