‘Evde varız, işte varız, şimdi sahadayız’
‘Futbol erkek işidir’, ‘Kadınlar futbol oynamaz’ diyenlere karşı, ‘Evde varız, işte varız, şimdi sahadayız’ diyen kadınlar turnuva düzenledi. 4 takım, kıyasıya mücadele ediyor.

Karacaören Kültür ve Dayanışma Derneği, Veli Baba Cemevleri Kadın Kolları öncülüğünde bu yıl ilk defa kadın futbol turnuvası düzenledi. “Evde varız, işte varız, şimdi sahadayız” diyen kadınlara, saha kenarından da büyük destek var. Kendilerine Topuklu Kramponlar, Deniz Yıldızı, Anka Kuşları ve Kırmızı Şeytanlar diyen 4 takım, turnuvada kıyasıya mücadele ediyor.

“Futbol erkek işidir”, “Kadınlar futbol oynamaz” diyenlere karşı yaklaşık 60 kadın, ezberlenmiş cinsiyet kalıplarını kırmak ve her yaştan kadının futbol oynayacağını göstermek için elinden geleni yapıyor. Takımda yer alan kadınların birçoğu çalışıyor. Bazı kadınlar da maç ve antrenman için çocuklarıyla beraber sahanın yolunu tutuyor.

‘HAYDİ ZEYNEP, KAYNANAN SENİ DESTEKLİYOR’

Halkalı Hayat Parkı’nda bulunan halı sahada gerçekleşen futbol turnuvası öncesi kadınlar “Evde varız, işte varız, şimdi sahadayız” ve “Adil, özgür, cinsiyetsiz bir dünya kurmak için gücümüzü kadın dayanışmasından alıyor; ayrıcalık değil, eşitlik istiyoruz” pankartlarını astı. Oyuncular ve saha kenarında maçı izleyen izleyiciler, ellerinde “Sahalar cinsiyet ayırmaz”, “Evin tozunu aldık, sahaların tozunu attırmaya geldik”, “Kadına yapamazsın de otur seyret”, “Kadınlar vardır, kadınlar her yerde” dövizleri taşıyordu. Sahada kıyasıya mücadele eden kadınlara, saha kenarından da büyük destek geldi. Çocuklar da maç esnasında annelerine tezahüratlarıyla destek verdi. Kadınlar sahadayken bir tane dahi küfür duyulmazken, ailelerin attığı komik tezahüratlar ise gülümsemelere neden oluyor: “Haydi Zeynep, kaynanan seni destekliyor”, “Kurban olayım topa vuran ayaklarına.”

‘EVİN TOZUNU ALDIK, SIRA SAHALARIN TOZUNDA’

Topuklu Krampon takımından Sadegül Demirkanat, “Maçı 1-0 kaybettik ama önümüzde iki maçımız var, ümitliyiz. Heyecanlı bir maçtı” dedi. “Ben 43 yaşındayım” diyor Demirkanat, “Erkekler yapıyorsa kadınlar da yapar. Neden olmasın, neden yapmasın? Belki onlar kadar güçlü değiliz, onlar kadar topa vuramıyoruz, hakim değiliz ama biz de varız, evin tozunu aldık, şimdi sahaların tozunu alıyoruz. Kalabalığı görüyorsunuz, bunlar kadınları izlemeye gelenler. Kadınların maçı bittikten sonra izleyici kalmayacak göreceksiniz” diyor. Öyle de oluyor. Kadınların maçı bittikten sonra erkekler sahadayken izleyiciler azalıyor.

‘YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERMİŞ OLDUK’

Deniz Yıldızı takımından Sevda Bakır, “Maç çok güzeldi, çok heyecanlıydı. İki takım da gayet başarılıydı” diyor ve ekliyor: “Biz futbol oynayacağız dediğimizde başta komik geldi, olmaz diyenler oldu ama biz kadınlar olarak inandık, yapabileceğimizi biliyorduk. Yaptık da. Bunu da göstermiş olduk.”

‘YAPAMAZSIN, ZAYIFSIN, GÜÇSÜZSÜN DİYENLERE YAPTIĞIMI GÖSTERDİM’

Çiçek Bakır, Deniz Yıldızı takımından. 2 çocuk annesi. Bakır, futbola katılırken çok tedirgin olduğunu, kız kardeşinin sayesinde ikna olduğunu aktarıyor. Bakır, “Ben bunu yapamam, güç gerektiriyor, ilk antrenmanlarda yoruldum ama pes etmedim. Yorgunluğuma rağmen devam ettim. Gayet mutluyum. Sosyalleşiyorum, arkadaş ediniyorum. Yaptıklarımı birilerinin görmesi, alkışlaması hoşuna gidiyor. ‘Yapamazsın, zayıfsın, güçsüzsün, kadınsın’ dediler, ona rağmen yaptım. Topa vurmayı hiç bilmiyordum, çocuklarım dahi ‘Oynama, yapamıyorsun’ falan dediler. Şu an sahanın kenarından herkes savunmamın çok güçlü olduğunu söylüyor. Sabah evimizde işlerimizi yaptık, buraya geldik. Her ikisini de idare edebiliyoruz. İyi geldi bize. Stres attık biraz sorunlarımızdan uzaklaştık. Bence bütün kadınlar cesaretlenmeli. Ben önceden çok cesaretsizdim ama burası benim bütün korkularımı yenmemi sağladı. Kadınlar isterse her şeyi yapabilir” dedi.

‘DESTEK OLSALAR NELER YAPARIZ’

“Biz kadınlar olarak her tabuyu yıkmak istiyoruz” diyen Kırmızı Şeytanlar takımının Oyuncusu Hatun Özer, “Kadınlar daha güçlü bence sadece önlerinin açılması gerekiyor. Kadınların daha aktif olmasını istiyoruz. Futbolda da her şeyde kadınlar aktif olsun” dedi. Bütün kadınların eşleriyle de tek tek konuştuğunu da aktaran Özer, “Arkadaşım var mesela eşi göndermiyordu. Dedim ki, ‘Sana sormak zorunda değiliz, onun hayatı, onun kararı o cevap verecek, siz değil’ dedim. Arkadaşım da ‘Oynayacağım’ dedi. Geldi ve şimdi eşi onu destekliyor. Kadınları sahada görmek çok hoşuma gitti. Bizim önümüz açılsa neler yaparız. Kadınlar her yerde olsun istiyoruz. ‘Kadınlar yapamaz’ dedikleri her şeyi yaparız. Yapamayacağımız hiçbir şey yok. ‘Kadın yapamaz’ lafını kabul etmiyoruz, biz her şeyi yaparız o güç bizde var” diye konuştu.

‘NEDEN KADINLAR TURNUVA DÜZENLEMESİN?’

Karacaören Kadın Kolları Başkanı Nergiz Sezen, seçimle dernek yönetimine geldikten sonra Karacaören’in kadınlarını faaliyete nasıl katabiliriz sorusuna yanıt aradıklarını söyleyerek söze başladı: “Neden kadınlar futbol oynamasın? Neden kadınlar turnuva düzenlemesin dedik. Çünkü bu yıla kadar köyümüzün erkekleri turnuva düzenliyor. Biz kadınlar da yapabiliriz dedik. Duyurumuzu yaptık. ‘Kadınlar yapamaz, futboldan anlamaz. Çalışıyorsunuz aynı anda nasıl yapacaksınız? Çocuğunuz var, antrenmana nasıl katılacaksınız?’ diyenler oldu. Ama biz futbolun kadınlara yakıştığını gösterdik. Çok güzel oynuyorlar. Bir cesaret, özgüven geldi. Dışarıdan da tepkiler güzelleşmeye başladı. 4 takım çıkardık. Yaklaşık 50-60 kadın 4 grupta yer alıyor. Çoğu ev hanımı, çalışanımız da var. Küçük çocuğu olanlar var. İçlerinde heves var. Sosyalleşmek iyi geliyor. Antrenman yapıyorlar. Kadınlar olarak biz ayrıcalık değil, eşitlik istiyoruz” dedi.

‘BİZİ YOK SAYANLARA İNAT BURADAYIZ’

Karacaören Kadın Kolları Yönetiminden Aynur Baştuğ, “Kadına şiddete dur demek, kadınların da söz sahibi olduğunu göstermek istiyoruz” dedi ve ekledi: “Biz futbolda da kültür sanatta da varız. Bizi yok sayamazlar. Buradayız. ‘Hayalimdi futbol oynamak, şu an 40 yaşındayım ve sizin sayenizde buna kavuştum’ diyenler oldu. Bu bize mutluluk verdi. Erkekler de anladı bizim yapabildiğimizi, başarabildiğimizi.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül