ETF patronu işçileri savcılığa şikayet etti, fabrika girişine demir kapı örüldü
Fabrika içinde direnişlerini sürdüren ETF işçilerinin üzerine kapı kapatıldı. Fabrikaya girmek isteyen işçiler içeri alınmadı.

Kapatılacağı açıklandıktan sonra kıdem tazminatları ve ikramiye haklarına el konmasına karşı direnişe geçen işçiler bu sabaha fabrikaya girişinin kapatılmasıyla başladı.


Gece fabrikada nöbet tutan işçilerin üzerine fabrikanın giriş kapısı kapatıldı, sabah direnişe gelen işçiler içeri alınmadı.

Geceden beri fabrikada olan işçiler fabrika içinde bekleyişlerini sürdürüyor. İşçiler fabrika girişinden "Baskılar bizi yıldıramaz" diye seslendi ve direnişe devam edeceklerini duyurdu.


Dışarıdaki işçilerden Fatma Alparslan: “Patron bizi yıldırmaya çalışıyor. Onun malında mülkünde gözümüz yok. Biz hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı versin gidelim. Evde çoluğumuz çocuğumuz var ekmek bekliyor bizden. Kiramızı ödeyemedik. Yetkililer artık işçileri görsün artık. Bekleyeceğiz burada. Arkadaşlarımızı içeriden nasıl çıkaracağız bilmiyoruz ama sonuna kadar bekleyeceğiz arkadaşlarımızı" diye tepki gösterdi.

İÇERİDE KALAN İŞÇİLER: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Sabah demir kapı örülerek fabrika içine kapatılan işçilerden biri, “Sabah yedide öğrendim kapıların örüldüğünü. Patron gitmiş savcılığa başvurup 'özel mülkümden çıksınlar' demiş. Biz içerideyiz, dışarıdaki arkadaşlarımız da dışarıda kaldı. Polis zoruyla bizi çıkartmaya çalışacak büyük ihtimalle. Bizim haklarımızı versin, biz kimsenin ne malını ne canını gasbetmedik. Ama işveren bizim emeğimizi gasbetti. Bizi gram umursamıyor, gram düşünmüyor patron” diye tepki gösterdi.

'İŞVEREN ŞİKAYET EDİNCE BİR ŞEY YAPIYORLAR, BU KADAR KİŞİ ŞİKAYET EDİNCE HİÇBİR ŞEY YAPMIYORLAR'

İçerideki bir diğer işçi Bahar ise, “Dün gece biz burada kaldık zaten, kalktığımızda kapıları kapatmışlardı. Önce güvenlik yolladı. Şimdi de demir kapı getirdi. Sanki biz onun malına mülküne zarar vermişiz gibi. Biz sadece haklarımız için buradayız. Biz burada bir şeye zarar vermedik. Sadece tepkimizi gösteriyoruz. İçerideyiz biz, gittiği yere kadar. Sesimizi duyurmak için uğraşacağız. Vazgeçmiyoruz. Savcılığa başvurmuş, anlamıyorum. İşveren bir kişi, bunca insanı savcılığa verip dışarı atabiliyorlar ama bunca insan bir kişiyi şikayet ettiği zaman hiçbir şey yapmıyorlar” dedi.


‘POLİS ZORUYLA ÇIKARTIRIZ’ TEHDİDİ

DERİTEKS Genel Yönetici Binali Tay, “Saat 04.18’de bir ses geldi, arabadaydım ben. Kamyondan malzeme indirmeye başladılar. Dedim hayırdır, ‘kapı yapacağız buraya’ dediler. Bu işçiler yıllardır burada çalışıyor. Haklarını gasbederek ödememek için direnç gösteriyor işveren. Sendikanın ve işçilerin bütün iyi niyet ve çabalarına rağmen, işveren ciddi anlamda bu hakları ödememek için burayı boşaltmak istiyor. Kapıyı da kapatırken özel güvenlik geldi, işverenin talimatı var, burayı boşaltmanızı istiyor dedi. Yeni bir teklif sunacağını söylemişti. O bilgiyi alana kadar fabrikadan çıkmıyoruz dedik. Bazı arkadaşlarımız tel örgünün dışında bazıları içeride kaldı. İşverenin polise giderek şikayette bulunduğunu öğrendik. İşçilerin ve bizim talebimiz, işverenin yeni teklifi konusunda bir açıklama yapması aksi takdirde haklarımızı alana kadar direnişi sürdüreceğiz. Az önce güvenlik gelip çıkmazsanız polis zoruyla çıkartacağız dedi. İşçiler kararlı, çıkmayacak. İşçiler sadece emeğinin karşılığını, hak edişlerini, ikramiyelerini ve kıdemlerini talep ediyor. Bunun için hem burada hem hukuksal olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse işverenin evine gideriz. Haklarımız için mücadelemiz sürecek” dedi.


ETF'YE DAYANIŞMA ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu tazminatlarını gasbettirmemek için direnişte olan ETF işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. Koç Üniversitesi temizlik işçileri de bugün ETF işçilerinin direnişine desteğe geldi. Kendi yaşadıkları mağduriyeti anlatan Koç Üniversitesi işçileri dayanışmanın önemine dikkat çekti, "O sizin ekmeğiniz, söke söke alın. Burası bizim sırtımızdan baron oluyor. Biz hakkımızı söke söke aldık, siz de alacaksınız, yanınızdayız" dediler.

Fotoğraflar: ETF işçileri

İlgili haberler
ETF işçileriyle dayanışma büyüyor: ETF işçileri bi...

ETF Tekstil'de direniş sürerken işçilere dayanışma ziyaretleri devam ediyor. ETF işçilerine Pirima,...