EŞİK’in 2. yılında uluslararası kadın buluşması: İstanbul Sözleşmesi’ne birlikte sahip çıkacağız
İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 8’inci, Türkiye’de sözleşmeye ve kazanılmış haklara yönelik tehditlere karşı kurulan EŞİK’in 2. yılında, uluslararası kadın buluşması gerçekleştirildi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK’in düzenlediği uluslararası buluşmada, Türkiye’den milletvekili ve kadın örgütü temsilcileri, İstanbul Sözleşmesi’ni yeni onaylayan Birleşik Krallık ve Ukrayna’dan kadın milletvekilleriyle bir araya geldi.

Kadınlar farklı açılardan önemini vurguladıkları İstanbul Sözleşmesi’ne birlikte sahip çıkma kararlılıklarını yineledi: “Kadın haklarına saldırı küresel bir saldırı, mücadelemiz de küresel bir mücadele olmalı.”

1 Ağustos 2022 İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin sekizinci, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tehditleri, hukuki kazanımlarımızın geri alınması yönündeki girişimlere karşı ortak dayanışma hattı oluşturmak için çalışmaya başlayan Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK’in kuruluşunun ikinci yıldönümüydü. EŞİK bu vesileyle “İstanbul Sözleşmesi Bir Dünya Sözleşmesi” başlıklı bir uluslararası çevrimiçi buluşma düzenledi.

İstanbul Sözleşmesi'ne karşı saldırılar sürerken, Sözleşme’ye taraf olan ya da olmak isteyen ülkelerin artması ve Sözleşme'nin etki alanının genişlemesini amaçlayan buluşmaya 300’den fazla kadın katıldı. Türkiye’den milletvekilleri, hukukçular ve aktivistlerin yanı sıra İstanbul Sözleşmesi’nin denetleme organı GREVIO Başkanı İris Luarasi, Birleşik Krallık İşçi Partisi Milletvekili Ruth Jones, Ukrayna Yeşiller Milletvekili Julia Lovochkina konuşmacı olarak yer aldı.

'37 ÜLKE ONAY VERDİ, TÜRKİYE’NİN ÇEKİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'

İlk olarak Türkiye’deki İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili hukuk dışı süreci özetleyen Avukat Hülya Gülbahar, "Türkiye’de yargı, kararlarını iktidarın baskısı ve yönlendirmesi altında alıyor” dedi. Gülbahar, kadınların İstanbul Sözleşmesi mücadelesinin devam ettiğini, bu buluşmanın da mücadelenin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

37 ülkenin İstanbul Sözleşmesi’ne onay verdiğini, iki yeni katılımcı olduğunu kaydeden GREVIO Başkanı İris Luarasi, “Ukrayna ve İngiltere onayladı, İsrail, Kazakistan ve Tunus’a davet gönderildi ve bu ülkelerin meclislerinde inceleniyor. Türkiye’nin çıkışından büyük üzüntü duyduk, kabul edilemez buluyoruz” diye konuştu. Luarasi, Türkiye çekilmiş olsa da GREVIO’nin Türkiye’de kadınlara karşı şiddetle mücadelenin eksikliğiyle ilgili bulgularının halen ortada durduğunu hatırlattı.

GREVIO’nun ilk başkanı Prof. Feride Acar ise şunları söyledi: “Avrupa devletleri kadına yönelik şiddetin önlenmesi için acil bir eylem birliği yaptılar. Bu kadınlar için büyük bir başarıydı. Maalesef Türkiye çekildi. Bunun geri dönüşünün yollarını bulmalıyız.” Acar, BM Kadına Karşı Şiddet Özel Raportörü’nün de, Temmuz ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sonrası ilk açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması gerektiğini belirttiğini ekledi. Acar, CEDAW Komitesi'nin, Türkiye'nin 8. Raporu'nu değerlendirdiği Sonuç Görüşleri'nde de aynı tavsiyede bulunduğunu da ekledi.

Birleşik Krallık İşçi Partisi Milletvekili ve AKPM üyesi Ruth Jones, İstanbul Sözleşmesi’nin ülkesinde 1 Kasım’da yürürlüğe gireceğini ancak iki maddeye çekince konulduğunu söyledi: “Göçmen politikalarıyla ilgili hükümler ülke içinde tartışılmaya devam ediyor. Alternatif koruma modelleri üretilmeye çalışılıyor. Göçmen hakları söz konusu olunca vakaların sadece %2’si mahkemelere intikal ediyor. Bu çok büyük bir sorun. Biz yine de İstanbul Sözleşmesi konusunda Türkiye’deki kadınların yanındayız, onlarla birlikte mücadele edeceğiz.”

'SÖZLEŞME UKRAYNA’DA KADIN MÜCADELESİYLE ONAYLANDI'

Ukrayna Yeşiller Milletvekili ve AKPM üyesi Julia Lovochkina, Sözleşme’nin Ukrayna’da Ortodoks Hristiyanların yoğun karşı çıkışlarına rağmen, geçen yıl yapılan büyük bir kadın yürüyüşünün ve mücadelesinin etkisiyle onaylandığını, Kasım’da yürürlüğe gireceğini ifade etti. Ukrayna savaşta bir ülke olduğundan, Rusya kontrolünde olan topraklarındaki uygulamalarda sorumlu olamayacaklarını ve şiddet mağdurlarına tazminat ödenmesi yükümlülüğüne çekince koyduklarını belirtti. Lovochkina ayrıca savaş nedeniyle göçenlerin yüzde 90’ının kadın ve çocuklar olduğunu ekledi.

Buluşmanın sonunda katılımcı tüm kadınlar İstanbul Sözleşmesi mücadelesinin süreceğini, dayanışmanın ve bu tür buluşmaların herkesi güçlendirdiğini vurguladılar.

Fotoğraf: EŞİK

İlgili haberler
Cumhurbaşkanlığının İstanbul Sözleşmesi için Danış...

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı sonrası Danıştaya yürütmeyi durdurma kararı için yapılan başvur...

İktidarın kadın düşmanlığı failleri güçlendiriyor

Pervasızca yaşanan kadına yönelik şiddetin, failler tarafından çekincesiz paylaşılmasının altında ne...

GÜNÜN KİTABI: Futbolda cinsel şiddet ve cinsiyet a...

CŞMD geçen yıl gerçekleştirdiği, Türkiye'de futbol alanında cinsel şiddet ve cinsiyet ayrımcılığına...