Eşit ve mutlu olduğumuz bir ülke istiyoruz
Kadına yönelik şiddet, krizle derinleşen yoksulluk, eşitsizliği derinleştiren politikalar kadınları Bursa’da sokağa döktü. Bursalı kadınlar ‘Eşit ve mutlu olduğumuz bir ülke istiyoruz’ dedi.

Ankara’da lise öğrencisi Şeyma’nın erkek arkadaşı var bahanesiyle babası tarafından öldürülmesi, artan ve önlem alınmayan kadın cinayetleri, kadınların maruz kaldığı eşitsizliği derinleştiren politikalar kadınları isyan ettiriyor. Bursa Kadın Platformu üyesi kadınlar bu eşitsizliğin de kadına yönelik şiddetin de sorumlusu olarak gördükleri politikalara karşı sokağa çıktı.

Basın açıklaması yapan kadınlar, “Şiddetin son bulduğu, tacizin, tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin, savaşın olmadığı, işsizliğin ve işten atılmaların yaşanmadığı, insanların açlıktan intihar etmediği, laik ve demokratik bir ülkede barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Çocuklarımızın mutlu olduğu bir ülkeyi kuracağız” dedi.

Kadınların açıklaması şöyle:

“Her gün yeni bir kadın cinayeti yaşanıyor…
Kadınların yaşamını saran şiddet, hayatımızda ki güvencesizlik, ağır şekilde yaşadığımız yoksulluk ve her gün yenisini duyduğumuz cinayetler. Her gün yeni bir kadın cinayeti yaşanıyor…
17 yaşında ki genç bir kız Ankara’da babası tarafından öldürülüyor…
40 yaşında ki genç bir kadın Bursa’da intihar ediyor. Bu kadının intiharının nedeni yaşadığı şiddet, yalnızlık ve eziyet bıraktığı notta yazıyor, “hakkımı helal etmiyorum” demiş…
İktidar bu meseleleri gündem yapıp acil çözümler üretmek, bunlarla ilgilenmek yerine MEB izniyle cemaatlerin okullarda çocuk evlilikleri özendiren, kadınların ön planda olduğu filmleri tehlikeli bulan veya tesettür propagandası yapan programlar yapmasını sağlıyor.
Toplumsal yaşamı baştan aşağı dinselleştirmek, kadını kamusal alanlardan uzaklaştırmak amacıyla, sosyal politikaları diyanet eliyle düzenlemeler yapılmak isteniyor. Bir yandan da, din temelli müfredat değişiklikleriyle, toplumsal cinsiyet kalıplarını küçük yaşta çocuklara öğretiyor, eğitim alanını dinselleştirilerek ideolojilerine göre bir toplum yaratmaya çabalıyorlar. AKP’nin ve dini vakıf- cemaatlerin kadınlara dayattığı sınırları kabul etmiyoruz. Laiklikten ve seküler yaşamdan vazgeçmeyeceğiz.
Toplumda artık infiale neden olan kadın cinayetleri ve şiddet, iktidarı bazı tedbirler almaya zorladı. Bunların bizim de uygulanmasını istediğimiz İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasada belirtilen tedbirler olması önemli. Ancak bu genelge de şiddete ilişkin gizlilik kararı kadın mücadelesinin önüne engel olma halidir. Bugüne kadar birçok davada kadınların ısrarlı takibi şiddete karşı kamuoyu oluşturmayı sağlamıştır.
Kadına yönelik şiddeti münferit gören, tacizi - tecavüzü meşru kılan, istismarda rıza arayan, LGBTİ+'lara yönelik nefret cinayetlerini savunan, erkeğin tekelinde bir ülke ve aile anlayışında kadını kaderiyle baş başa bırakan bakanlığın üreteceği tek şey kadın düşmanlığıdır. Biz, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini esas alan ve kadınlarla birlikte politikalar üreten, bir kadın bakanlığının acilen kurulmasında ısrar ediyoruz.
Her türlü şiddetin son bulduğu, tacizin tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin, savaşın olmadığı, işsizliğin ve işten atılmaların yaşanmadığı, insanların açlıktan intihar etmediği; laik ve demokratik bir ülkede barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Şeyma’ya, Ceren’e, Güler’e ve yaşamını yitiren kadınlara sözümüz olsun ki bunların hepsinin hesabını soracağız. Erk’ek egemen zihniyetiniz yerine eşit ve özgür yaşamı, çocuklarımızın mutlu olduğu bir ülkeyi kuracağız.”

İlgili haberler
Bursalı kadınlar: Korkmadan yaşamak istiyoruz!

Bursa Kadın Platformu kriz, güvencesizlik, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı basın açıklam...

Şeyma’yı babası ‘erkek arkadaşı var’ bahanesiyle ö...

Ankara Çubuk’ta lise öğrencisi 17 yaşındaki Şeyma Yıldız, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası t...

Liseli kadınlar: 'Hep birlikte şiddete karşı durma...

Ankara Çubuk'ta 17 yaşındaki lise öğrencisi Şeyma Yıldız, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası t...