EŞİK’ten 1 aylık TBMM raporu: 22 grup toplantısında kadın kelimesi hiç geçmedi
EŞİK raporuna göre; 1 aylık dilimde gerçekleşen 22 grup toplantısının hiçbirinde bırakın İstanbul Sözleşmesi’ni, yargı sürecini, tek bir kadın kelimesi bile geçmedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK, 9. TBMM İzleme Raporu’nu yayımladı. 16 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasındaki bir aylık süreci kapsayan rapora göre; İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet, kadınların yaşadığı hak ihlalleri, sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri Meclis gündemine önemiyle orantılı bir şekilde yansımadı.

22 GRUP TOPLANTISINDA KADININ ADI YOK

Rapora konu olan son bir ay içinde gerçekleşen 22 grup toplantısının hiçbirinde bırakın İstanbul Sözleşmesi’ni, yargı sürecini, tek bir kadın kelimesi bile geçmedi.

AKP’DE MİLLETVEKİLLERİNİN DİLİNDE KADIN

Raporda, genel kurul görüşmeleri sırasında yalnızca üç AKP milletvekilinin kadının adını andığı aktarıldı ama onlar da küçük düşürücü, cinsiyetçi ve kutuplaştırıcı ifadeler ile. Raporda bu şu ifadeler yer aldı:

“Kadınlar için sahiplik ekiyle ‘kadınlarımız’ kelimesini seçen bir kadın milletvekili aynı cümlede erkeklerimiz yerine erkekler diyerek kadınları özerk bireyler olarak görmediğini ortaya koydu. Bir başka AKP’li kadın milletvekili İstanbul Sözleşmesi’ni hukuksuz kararıyla tek taraflı fesih yoluna giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın hakları konusunda devrim niteliğinde iyileştirmeler yaptığına dair fikir beyan etti.

Ayrıca bir parkta başörtülü bir akademisyene yönelik nefret söylemini ve ayrımcı saldırıyı kınadı ancak ülkedeki siyasal ve toplumsal kutuplaşmanın tüm sorumluluğunu bu tip ayrımcılıklara mal etmekten de çekinmedi. Bir AKP’li erkek vekil de yine olayı dile getirirken tüm kadın örgütlerini ve feministleri ‘başörtülü kadına yapılan saldırıya karşı sessiz kalmakla suçlayıp haksız yere itham etti.”

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’YLE İLGİLİ YARGI AŞAMASI HENÜZ TAMAMLANMADI’

Raproda ayrıca şu ifadeler kullanıldı: “Danıştay sadece İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in davası içinyürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın üçte iki çoğunlukla verilmesi; karardaki iki karşı oy yazısının, Sözleşme’den çıkışın Anayasa’ya açıkça aykırılığını vurgulaması hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını gösteriyor. Kaldı ki hukuken yok hükmünde olan bu çıkış girişimine karşı Sözleşme’nin tüm hükümleriyle topluma anlatılması ve hayatın içinde uygulanabilmesi için muhalefet partilerine büyük görevler düşüyor. Kısacası, Meclis’in Sözleşme’ye ilişkin sorumluğu da devam ediyor” dedi.


İlgili haberler
EŞİK’ten Meclis izleme raporu: Bütçe soruları hava...

Eşitlik İçin Kadın platformu, son bir ayda, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği adına TBMM’de yapılan...

EŞİK Meclis'i yakın takibe aldı: İlk 15 günün kadı...

Meclis’i yakın takibe alan EŞİK Platformu, 15 günden bir rapor açıklayacak. İlk raporunda Platform,...

EŞİK’ten Meclis’e: Bu Kaçıncı Komisyon!

EŞİK, yarın ilk kez toplanacak olan TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu öncesi açıklama yap...