EŞİK: Muhalefet ittifakında kadınlar olacak mı?
6 muhalefet partisinin, TBMM’de yaptıkları toplantıda 10 madde çerçevesinde uzlaşması haberleri üzerine açıklama yapan Eşitlik İçin Kadın Platformu ‘kadınsız bir demokrasi mümkün değil’ dedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK, yaptığı açıklama ile 6 muhalefet partisinin, TBMM’de yaptıkları toplantıda 10 madde çerçevesinde uzlaşmasını eleştirerek ilkelerde kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili tek bir cümlenin yer almadığını ifade etti. EŞİK olarak, 5 acil talebi bir yıldır siyasi partilere anlatmaya çalıştıklarını ifade eden EŞİK, “Tüm muhalefet partilerini derhal kadınların eşit temsil ve şiddetsiz bir hayat taleplerini hazırlamakta oldukları “İlkeler Bildirgesi” ne eklemeye ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekçi politikalar geliştirip uygulamaya çağırıyoruz” dedi. Açıklama şöyle:

Basına yansıyan haberlerden “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışması yapan 6 muhalefet partisinin, TBMM’de yaptıkları toplantıda 10 madde çerçevesinde uzlaşmak üzere görüşmeler yaptıklarını öğrenmiş bulunuyoruz.
Basına yansıdığı kadarıyla, parti genel başkanlarına sunulacağı belirtilen ortak ilkeler metninde RTÜK ve Basın İlân Kurumu’nun yapısı gibi konulara dahi yer verilirken, günde en az üç kadının öldürüldüğü, LGBTİ+’ların yok sayıldığı bir ülkede, kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili (İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması vb.) tek bir cümle yer almadığını görüyoruz.
Oysa ki EŞİK olarak, kadına karşı şiddetin önlenmesi konusu da dahil olmak üzere 5 Acil Talebimizi bir yıldır siyasi parti yönetimlerine ve kamuoyuna anlatmaya çalışıyoruz.
Cumhuriyetin kuruluşundaki eşitlik hamlesi kısa süre sonra unutuldu ve sadece kadınlar değil Türkiye demokrasisi ve toplumu 100 yıl kaybetti. 100 yıl daha kaybetmeye tahammülümüz yok.
Toplantıya katılan CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ve bu ittifaka katılacak tüm siyasi parti yöneticilerine, kadınsız bir demokrasinin mümkün olmayacağını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin net bir biçimde uygulanmadığı parlamento dahil hiçbir mekanizmanın milleti/cumhuru/toplumu gerçek anlamda temsil etmeyeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.
Tüm muhalefet partilerini derhal kadınların eşit temsil ve şiddetsiz bir hayat taleplerini hazırlamakta oldukları “İlkeler Bildirgesi” ne eklemeye ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekçi politikalar geliştirip uygulamaya çağırıyoruz.

Görsel: EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu logosu

İlgili haberler
Taliban açıklaması hedef gösterilen EŞİK: Sözümüzü...

‘Afganistan’ın Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban yöntemleri kadar acımasız buluyoruz!’ baş...

EŞİK: Afgan kadınlar ve Afgan halkı için harekete...

EŞİK yaptığı açıklamayla dünyaya seslendi: Afganistan’ın Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban...

Danıştay’dan aylar sonra İstanbul Sözleşmesi karar...

‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı iptal edilsin’ talebiyle Danıştay’a başvuran kadınlara ret...