Erdoğan: ‘Benim yolum kanun yolu değil’
Cumhurbaşkanı Erdoğan kadına şiddet konusunda yaptığı konuşmada, yıllardır süren AKP iktidarının sorumluluklarını görmezden gelerek hakimlere ‘kanuna değil, vicdanınıza göre karar verin’ çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Beştepe’de Engelli Memur Atama Töreni’nde konuştu. 2 gün önce görülen ve mahkemenin verdiği karar herkesi isyan ettiren Berfin Özek davası hakkında da konuşan Erdoğan, yargının işleyişindeki sorunları görmezden geldi. Erdoğan “Benim yolum kanun yol değil, hukuk yolu. Kanunların sayfaları arasındaki maddelere değil, vicdanınıza kulak verin” sözleriyle hakimlere seslendi.

Kadına yönelik şiddet konusundaki tepkileri, şiddetin gittikçe artan boyutlarını ve devletin sorumluluklarını da görmezden gelerek “Kadına şiddet bahane edilerek aile kurumuna saldıran zihniyet peyda oldu” diyerek kadın örgütlerini hedef gösterdi. Biz kez daha “aile” vurgusu yapan Erdoğan şöyle konuştu: “Genç yaşta maalesef evlenmiyorlar. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da evde kalıyor. Böyle bir şey olabilir mi! Hiç evlenmeyenlerin sayısı da artıyor. Evlilik dışı hayat biçimi medya aracılığıyla meşrulaştırılmaya daha da vahimi özendirilmeye çalışılıyor. Televizyonların çoğu bunun kampanyasını yapıyor. Aile kurumlarını kökünden kurutmaya amaçlayan sembollerin önü bilinçli bir şekilde açılırken aile kurumuna sahip çıkan davranışlar küçümseniyor. Bu büyük tehlikeye hep birlikte karşı koymalıyız.”

3 çocuk ısrarını da tekrarlayan Erdoğan, yine nüfus politikasını hatırlattı: “Ben niye en az üç çocuk diyorum. Güçlü milletler güçlü ailelerden oluşur. Yıllarca maalesef doğum politikasında kısırlaştırma politikası güttüler. Niye? Türkiye’nin nüfusu azalsın diye. Ben de tam aksini söylüyorum. Nüfusumuz çoğalmalı. Aile kurumu dağıldığında nüfus da azalmaya başlıyor. Çünkü sadece bireylerin ve onların hayat biçimlerinin hâkim olduğu yerde çocuğa yer bulunamıyor. Bu yüzden pek çok Batı toplumu bir süre sonra yeryüzünden silinme tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır.”

KANUNA DEĞİL, VİCDANINIZA GÖRE KARAR VERİN
Asitli saldırıya uğrayan Berfin Özek davasına ilişkin de konuşan Erdoğan, kadına şiddet davalarında yargının tutumuna ilişkin eleştirilere kulak tıkayarak mahkemelere “kanuna değil, vicdanınıza uyun” çağrısı yaptı: “Geçenlerde bir namussuz bir alçak kızımızın yüzüne kezzap atıyor. Kızımızın gözü gidiyor. Mahkeme 13 yıl ceza veriyor. Ben soruşturuyorum, bana verilen cevap şu; kanunun diyorlar en yüksek oranı bu. Bunu da bizim getirdiğimizi söylüyorlar. Ben de diyorum ki; arkadaşlar siz niye kanun diyerek bize böyle bir cevap yolunu buluyorsunuz. Ben kanundan bahsetmiyorum ben haktan, hukuktan, adaletten bahsediyorum. Böyle bir olay kendi kızının başına gelmiş olsa orada bu olayı nasıl değerlendirirsin? Kanunlara mı bakacaksın? Yoksa böyle bir hak olur mu böyle bir adalet olur mu buna bakacaksın. Buradan tüm yargı dünyasına sesleniyorum; bu kanunların sayfaları arasındaki maddelere değil vicdanınıza kulak verin. Her zaman söylüyorum benim yolum kanun yolu değil, hukuk yoludur.”

ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE EDENLER ERDOĞAN'IN GÖZÜNDE 'TEHLİKE'

Kadına yöneliş şiddet karşısında mücadele eden kadınları da hedef gösteren Erdoğan, kadını “anne, kız çocuğu, eş” olarak tanımlama tutumunu sürdürdü ve kadına şiddet konusunda da aile vurgusu yaptı: “Kadına şiddet olgusu ile aile kurumuna saldıran bir oluşum meydana geldi. Türkiye’deki kadın cinayetleri vakası Avrupa’nın yarısı kadar. Kadına fiziken ya da ruhen şiddet uygulayanın karşısına önce biz çıkarız biz. Anne olan, eş olan, kız evlat olan, insanın yarısı olan kadına her türlü ayrımcılık anlayışına eyvallah etmedik. İnsani duyarlılıkların sinsi bir şekilde istismarıyla aile kurumunun içinin boşaltılmasına izin vermeyeceğiz. Aileye sahip çıkacak anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

İlgili haberler
ERDOĞAN’IN EŞİTLİK ANLAYIŞI: ‘100 metreyi bayan er...

25 Kasım öncesi KADEM’in etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde kadınların eşitlik...

Erdoğan'ın hedefi yine kadın yine doğum kontrolü!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aile Şurası’nda evlilik dışı ilişkileri, kadını ve doğum kontrolü hede...

Berfin Özek davası|Sanık kısa sürede çıkarsa biz n...

Berfin Özek’i asitli saldırıyla ağır yaralayan Casim Ozan Çeltik’in yargılandığı davada karar verild...