Engelli bakım merkezinde yine şiddet iddiası: Elimizi bağlıyor, mescide kilitliyor
‘Ne olur vurma, vurma abi’ diye feryat eden bir çocuğun çığlığıyla uyandığını belirten Nadire Tektaş, ‘Bakıcının bir çocuğu sopa ile darbettiğini gördüm’ dedi. Mahalleli denetim yapılmasını istiyor.

İstanbul Pendik Ahmet Yesevi Mahallesi’nde yatılı hizmet veren Özel Türev Gülnazlı Engelli Bakım Merkezinde engellilere yönelik kötü muamele iddiaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen olayda bakım merkezinde çalışan bir bakıcınnın sopayla engelli çocuğu dövdüğü iddia edildi. Çocuğun çığlık sesleriyle uyanan mahalleli, olaya müdahil oldu. Çocuğu bakıcının elinden aldıklarını iddia eden mahallelinin anlattıkları şiddetin boyutunu ortaya koydu. Çocuğun kafasında yara izi olduğunu söyleyen bir mahalle sakini, o anda çocuğun “Bizim elimizi kolumuzu bağlıyor, bizi mescide kilitliyorlar, sürekli dövüyorlar. Abla siz bilmiyorsunuz bunlar bize daha neler yapıyor” dediğini aktardı. 

Geçtiğimiz hafta yaşanan olay üzerine mahalleye giderek yurttaşlarla konuştuk. Yaşananları Evrensel’e anlatan mahalleli bu tip olayların ilk defa yaşanmadığını, engellilerin her gün darbedildiğini ama yetkililerin kurumu denetlemediğini iddia etti.

‘ABLA SİZ BİLMİYORSUNUZ, BİZE DAHA NELER YAPIYORLAR’
Geçtiğimiz hafta yaşanan olaya şahit olan Nadire Tektaş, “Gece üç-dört sularıydı. Bir çığlık duydum. ‘Ne olur vurma, vurma abi’ diye feryat eden bir çocuğun sesiydi. O çığlık sesi ile uyandım. Camdan baktım. Bakım merkezinin bakıcısının bir çocuğu sopa ile darbettiğini gördüm. Sokağa çıktık. Bakıcıya tepki gösterdik, çocuğu elinden aldık. Çocuğun kafasına vurmuştu, yarası vardı. Çocuğun hali, yalvarışı, yakarışı hâlâ gözümün önünde gitmiyor” dedi. Çocuğu sakinleştirmeye çalıştıklarını söyleyen Nadire Tektaş, “Darbedilen çocuk bize orada yaşananları da anlattı. ‘Bizim elimizi kolumuzu bağlıyor, bizi mescide kilitliyorlar, sürekli dövüyorlar. Abla siz bilmiyorsunuz bunlar bize daha neler yapıyorlar’ dedi. Annesinin, ablasının numarasını verdi. Gayet aklı başında bir çocuktu, epilepsi hastası olduğunu söyledi. Bunlar yaşanırken bekçiler geldi, polise haber verdiler. Polis çocuğu onlara tekrar teslim etmeye çalıştı. Çocuk darbedildiği için ambulans geldi, çocuğu götürdü. Sonrasında çocuğa ne oldu akıbetini bilmiyoruz. Kaç gündür çocuğu da görmüyorum” diye konuştu.

Nadire Tektaş 

‘BİR BUÇUK SENEDİR O ÇIĞLIKLARI DUYUYORUZ’
Daha önce de çocukların oradan kaçtığını gördüğünü aktaran Nadire Tektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocukların çığlık sesleri sürekli geliyor. O çocukların orada şiddet gördüklerini duyuyorduk. Gece gündüz sesleri geliyordu. O gün ben de çocukların şiddete uğradığına şahit oldum. Mahalle sakinleri daha önce gidip kurumun kapısına görüşmek istemişler, uyarmışlar. Ben CİMER’e aynı gece şikayette bulundum olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadı. Biz şikayet ediyoruz ama denetleme olmuyor. Eğer olsaydı o çocuklar hâlâ şiddet görmezdi. Bu olaylar bir buçuk yıldır devam ediyor. Bir buçuk senedir o çığlıkları duyuyoruz.”

‘KOLLARINDA MORLUK VE ISIRIK İZİ VARDI’
Mahalleli Berivan Fırat, tanık olduğu başka bir kötü muameleyi şöyle anlattı:

“Hastaneden döndüğüm bir gün birkaç kişi kurum önünde toplanmıştı. Sordum, ne oldu diye. Engelli bakım merkezinden bir çocuğun kaçtığını ve kollarında darp izi ve morluklar olduğunu söylediler. Ne yaptınız çocuğa diye sorunca, kurum müdürü geldi müdahale etti. Polise haber vermeden çocuğu tekrar yurda geri götürdüler. Siz düşünün 14-15 yaşındaki bir çocuk kollarında morluk ve ısırık izleri vardı. Sol kolunda da derin bir kesik vardı, bildiğiniz et parçası yoktu. Çocuğa ne olduğunu sorduğumuzda, bakıcılarından şiddet gördüğünü, bakıcıların diğer engelli çocuklara kendisini dövdürdüğünü söyledi. ‘Babam bana para gönderiyor, paramı elimden alıyorlar, bizi dövüyorlar, mescide kilitlediler’ dedi o çocuk da.”

Berivan Fırat

‘İMDAT BİZİ KURTARIN’
Sürekli çığlık sesi duyduklarını söyleyen mahalleliler çocukların ‘imdat bizi kurtarın’ diye bağırdıklarına şahit olmaktan rahatsız. Mahalleli, bir şey yapamadıkları için vicdanen rahatsızlık duyuyor. Gerekli denetimlerin bir an önce yapılmasını istiyor.

BAKIM MERKEZİ: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL
İddialarla ilgili aradığımız Özel Türev Gülnazlı Engelli Bakım Merkezinden adını vermek istemeyen bir yetkili iddiaların doğru olmadığını söyleyerek, “Böyle bir olayın yaşanması imkansız. Her yerde kameralar var. Kameralardan her gün izliyorum, böyle bir olay yaşansa personelle ilgili gerekli işlemleri başlatırdım. Bu çocuk karantina döneminde olduğumuz için ailesini göremiyor. Çocuklar ailelerini göremedikleri için aile özlemi duyuyorlar ve ailelerin yanına gitmek istiyorlar. O nedenle çocuklar bu şekilde konuşmalar yapıyorlar” dedi.


İlgili haberler
Engelli bakım merkezinde çocuklara şiddet uyguland...

Pendik’te yaşayan bir tersane işçisi Ahmet Yesevi Mahallesi’nde yatılı hizmet veren Özel Türev Gülna...

Yüzde 92 bedensel engelli çocuğu istismar eden erk...

Yüzde 92 bedensel engelli çocuğu sistematik olarak nitelikli istismara maruz bırakan Ö.D. adlı erkek...

Kornayı duymayan işitme engelli kadını dövüp kolun...

Antalya’da, kendisine korna çalan kamyoneti geç fark eden işitme engelli 40 yaşındaki Yüksel Güzel o...