Emir Sultan'da yoksul çocuklar tarikatların kıskacında
İzmir Emir Sultan Mahallesi’nde 7-15 yaş arası 61 çocuk aylardır okula gitmiyor. Ailelerin çoğu maddi yetersizliklerini gerekçe gösterirken bazı çocukların tarikat kurslarına gönderildiği öğrenildi.

İzmir'in Konak ilçesine bağlı Emir Sultan Mahallesi'nde, 7-15 yaş arası 61 çocuğun aylardır okula gitmediği tespit edildi. Hayrettin Paşa Ortaöğretim Okulu’na gitmesi gereken söz konusu çocukların aileleriyle yapılan görüşmelerde, çoğunluğu maddi yetersizliklerini gerekçe gösterdi. Çocuklardan bazılarının "medrese" diye tabir edilen tarikatlara ait Kuran kurslarına gönderildiği öğrenildi.

Ege’ye Bakış’tan Adem Sarıkaya’nın haberine göre mahalle Muhtarı Hüseyin Heptepe, konuyu gerekli mercilere ilettiğini belirterek, bu çocukların bir an önce eğitime dönmesi için adım atılması çağrısında bulundu.

'MADDİ YETERSİZLİK NEDENİYLE OKULA GÖNDEREMİYORLAR'

Yoksul ailelerin yoğunlukta olduğu Emir Sultan Mahallesi'nin muhtarı Hüseyin Heptepe “Yaklaşık 3 ay önce Barbaros Hayrettin Paşa Ortaöğretim Okulu Müdürü Hakan Bey muhtarlığımıza geldi. 'Devamsızlık yapan öğrencilerin raporlarını muhtarlar vasıtasıyla seçmene tebliğ edelim' dedi. Raporları aldık. Okulda okuyan 550 öğrenciden 61'inin okula gitmediklerini öğrendik. Diğer mahallelerde de benzer durumların olduğunu gördük. Okula gitmeyen öğrencilerin ailelerine, ben ve azalarımla beraber tek tek gitmeye başladık. Gerekçelerini araştırdık. Çoğunluğu maddi yetersizlikten dolayı çocuklarını okula gönderemediklerini söyledi. Bu öğrencilerin bazılarının medreselere gönderildiği bilgisini aldık. İzmir Büyükşehir Daire Başkanlığından bu çocukları okula geri kazandırabilmek için maddi destek ve kıyafet yardımı talebinde bulunduk” dedi.

'ÇOCUKLARIZIN OKULA KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ'

Yalnızca yardımlarla devamlılık sağlanamayacağını vurgulayan Heptepe, “Biz sürdürülebilir eğitim istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmiş rehber öğretmenlerin çocukların sorumluluğunu üstlenmesini ve durumu takip etmelerini istiyoruz. Nedenlerinin daha da derin araştırılmasını, çocukların tekrardan okula kazandırılmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

'MERDİVEN ALTI KURSLAR KAPATILSIN'

Çocukların eğitimden yoksun kalmalarının hak ihlali olduğunu belirten Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal da “Son yıllarda belirgin şekilde artan eğitimde ticarileşme ve eğitimi dinselleştirme uygulamaları; çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine, yurtlarına ve kurslarına yönlendirilmesi, birinci yarıyılda da hız kesmeden devam etmiştir. Yoksul mahallelerde, dezavantajlı bölgelerde bulunan okullarımızda bu duruma bağlı olarak kitlesel sürekli devamsızlıkların yaşandığını görmekteyiz” dedi.

“Ekonomik kaygılar, ailenin geçimini sağlamak üzere her bireyin çalışmak zorunda kalması, cemaat ve tarikatların yoksul mahallelerde açtıkları merdiven altı kurslara çocukların ve gençlerin yönlendirilmesi devamsızlıkların temel nedenleri olarak değerlendirilmelidir” diye konuşan Vardal, MEB'in devamsızlıklara hızla müdahale ederek zorunlu eğitim çağındaki her bireyin eğitim hakkından kesintisiz yararlanmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Vardal son olarak, “Devamsızlık nedenleri konusunda çalışmalar yürüterek ailelerin ekonomik olarak desteklenmesi, merdiven altı kursların kapatılması gerekmektedir” dedi.

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
Tarikatların gölgesinde kadınlar…

Tarikat ve cemaat yapılanmaları kadınlara nasıl ulaşıyor? Tarikat yapılanmaları kadınlar için neden...

Tarikat kıskacı genç kadınlara hayatı zehrediyor

Tarikat yurtlarında kalan ya da aileleri tarikat ile ilişkili olan genç kadınlar yaşadıkları baskıla...

‘Gül gibi yuvalanan’ tarikatlar, cemaatler

Tarikat ve cemaatlerin at koşturduğu bir toplumsal ekonomik düzen, kadınlar ve kız çocukları… Sevda...