EMEP’li kadınlardan AKP Kayseri vekili Hülya Atçi Nergis’e tepkİ
AKP’li Kayseri vekili Hülya Atçı Nergis’in ‘erkekler kadınlardan daha çok ölüyor’ sözlerine Emek Partili kadınlardan yanıt: ‘Yapılan açıklama cinayetleri meşrulaştırmaktır!’

AKP'li Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis katıldığı bir televizyon programında diğer ülkelere göre kadına yönelik şiddet olaylarının Türkiye’de daha az olduğunu ileri sürdü. Nergis, "Ama bakın öldürülen erkek sayısı bu sayının 12 katı" diye açıklama yaptı. AKP'li Nergis’e Emek Partili kadınlardan tepki geldi. EMEP’li kadınlar, AKP Kayseri Vekili Hülya Atçı Nergis'in sözlerine karşılık, "Yapılan açıklama; şiddeti, cinayetleri, taciz ve tecavüzü meşrulaştırmaktır. AKP’nin kadınlara yönelik bakış acısını da çok açık ve net bir şekilde gözler önüne sermektedir. Bu yaklaşıma kadınlar sessiz kalmadıklarını her vesile ile ortaya koymaktadırlar ve kadınların örgütlü mücadelesi bu tabloyu mutlaka değiştirecektir" dedi.

EMEP’li Kadınlar Nergis’in açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığı ve hangi kaynağın verileri olduğunun belli olmadığını ifade etti. Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik her türlü şiddet, ayrımcılık ve eşitsizliğin kaynağının ise, erkek egemen sistem ve AKP iktidarının eşitsizliği derinleştiren politikaları olduğu belirtildi: “Kadın cinayetlerinin, kadınların 'cinsiyetinden' kaynaklı olarak erkekler tarafından gerçekleştirilen cinayetler olduğu gerçeği çok acı bir şekilde ortada iken 12 kat fazla olduğu ileri sürülen erkek cinayetleri kadınlar tarafından ve erkeklerin erkek olmasından kaynaklı olarak mı işlenmiştir? Kadınların aklıyla dalga mı geçiyorsunuz?” diye soruldu.

2020 yılında 300 kadının öldürüldüğünü hatırlatan EMEP’li Kadınlar, "Kadın Hak İhlalleri Raporu'na göre AKP iktidarı boyunca 2002-2020 yılları arasında en az 15 bin 557 kadın cinayeti yaşandı. Bu veriler, delillerle sabittir. Vekil Nergis kadınların çektiği sorunları çekmediği için hak arayan, şiddete karşı çıkan, taciz ve tecavüzlere karşı mücadele eden kadınların yanında olamayacağı için böylesi bir açıklama yapmıştır" değerlendirmelerinde bulundu.

KADINLAR NERGİS’E CEVABI MEYDANLARDA VERDİ

EMEP’li Kadınlar açıklamasına şöyle devam etti:

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde, Kod 29 uygulaması ile işten atılan kadınlara yönelik söz söylemeyen, ücretsiz izin uygulaması ile ekmeğinden olan kadınlara söz söylemeyen, çalıştığı iş yerinde sistematik bir şekilde mobbing’e maruz bırakılan kadınlara söz söyleyemeyenlersiniz siz! Kadına yönelik şiddet karşısında 'eşidir döver de sever de' diyenlersiniz. Taciz ve tecavüzler karşısında 'bir kereden bir şey olmaz' diyen anlayışın temsilcisisiniz!

Kayseri’de kısa süre önce boşandığı eski eşi tarafından öldürülen üç çocuk annesi Nuran Koçer'in ölümünün üzerinden daha bir hafta geçmemişken, Samsun’da çocuğunun gözü önünde şiddet gören kadının yaraları iyileşmemişken, her gün yeni şiddet ve cinayet haberleri eksik olmazken, erkeklerin ölümünü kıyaslamak cinayetler karşısında hangi tarafta olduğunu göstermektedir.

Kayserili işçi ve emekçi kadınlar başta olmak üzere tüm kadınlar; AKP Vekili Hülya Nergis'in açıklamalarına karşı 8 Mart alanlarında söyleyeceklerini söylemiş ve gerekli cevabı vermişlerdir. İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere tüm yasal haklarından vazgeçmeyeceklerini ve eşitlik mücadelesinden geri durmayacaklarını haykırmışlardır. Tüm kadınları dayanışmaya ve örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Yaşasın kadın dayanışması! Kadın cinayetleri politiktir!"

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kayserili Kadınlar 8 Mart’a challenge (meydan okum...

Kayserili Kadınlar taleplerini sıraladığı videolarla, 8 Mart Pazartesi günü, saat 18.00’de Cumhuriye...

Kayseri Kadın Platformu 8 Mart açıklaması

Kayseri Kadın Platformu 8 Mart Pazartesi Günü ‘Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik istiyoruz’ ş...

8 Mart 2021 | Kadınlar her yerde, mücadele her yer...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar güvenceli iş, şiddetsiz yaşa...